Üzüm ve elmanın bazı işlemler sonrası birleştirilmesi ile elde edilen bir besin kaynağı olan sirke, başta salata olmak üzere yapılan birçok yemekte sos olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra zayıflama, cilt bakımları ayrıca saç bakımı gibi kişisel durumlarda da sirke kullanılmaktadır. Peki üzüm sirkesi nasıl yapılır? Üzüm sirkesinin yapılışı ve tarifi. Üzüm sirkesi yapılırken nelere dikkat edilmeli? İşte üzüm sirkesinin yapılışı ve tarifi ile ilgili tüm merak edilen detaylar.
Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?
Sadece Türkiye’de değil dünya çapında otantik bir tada sahip ve en çok tüketilen meyvelerden biri üzümdür. Birçok çeşidi bulunan üzümün en çok bilinen çeşitleri kırmızı, siyah ve yeşil renk olanlarıdır. Sahip olduğu renklere göre üzümlerin tatları da değişim göstermektedir. Pek çok ürünün yapımında üzümler kullanılmaktadır. Reçeller, jöleler gibi ürünlerde; kozmetik ve bakım gibi sektörlerde üzümler kullanılmaktadır. Sirke yapımında da üzümler sıklıkla kullanılmaktadır. Antioksidan özelliği de bulunan üzüm sirkesi içeriğinin güçlü olmasından kaynaklı olarak en çok tercih edilen sirke üzüm sirkesidir. Üzüm sirkesi bağırsakların daha hızlı çalışmasına da katkı sağlamaktadır. Vücuttaki kan şekeri seviyesinin dengelenmesinde rol alır. Sedef hastalığının tedavisinde üzüm sirkesi yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda cilde de olumlu birçok etkide bulunmaktadır. Uyku bozukluklarına da iyi geldiği söylenmektedir. Üzüm sirkesinin daha birçok faydası bulunmaktadır. Bunun yanı sıra evde doğal olarak yapılması durumunda kat kat daha fazla sağlıklı olmaktadır. Bu makalede sizler için üzüm sirkesi yapılırken hangi malzemelerin kullanıldığını, üzüm sirkesi yapılışını ve tarifi araştırıp derledik. İşte üzüm sirkesinin tarifi ve yapılışı.
Üzüm Sirkesi Tarifi ve Yapılışı
Üzüm sirkesinin yapımında kullanılacak malzemeler:
3 kilogram beyaz ya da siyah üzüm
2 çay bardağı nohut
2 çay bardağı bulgur
4 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı kalın tuz (kaya tuzu)
2 litre su
Üzüm Sirkesi Tarifi Nasıl yapılır?
Kavanozu iyice yıkayıp kurulayın.
Üzümleri yıkayıp temizleyin ve kavanoza yerleştirin.
Üzerine bal, bulgur ve nohudu da ilave edin.
Son olarak temiz kireçsiz suyu ilave edip hepsini metal olmayan bir kaşıkla karıştırın.
Kavanozun üzerine temiz bir çorap geçirin ya da bir tülbent bağlayıp paket lastiğiyle sıkıştırın.
Ilık ve karanlık bir ortama yerleştirdiğiniz kavanozunuzu 2 günde bir çıkarıp metal olmayan bir kaşıkla karıştırın.
Üzümler 20 gün civarı bir sürede dibe çökecektir.
Bu aşamadan sonra sirkenize 20 gün hiç dokunmayın.
Mayalanan sirkenin üzerinde oluşan sirke anasını tahta kaşıkla alıp ayrı bir kavanoza aktarın. Daha sonra sirke yaparken doğrudan bu anayı kullanabilirsiniz.
40 günün sonunda sirkenizi tülbentten süzün.
İçine kaya tuzu ve bal ilave edip yeniden kavanoza alın.
Üzerine tülbendi yeniden geçirip 20 gün daha dinlendirin.
Sirkeniz hazır!
Üzüm Sirkesi Zararları
Çocuklarda tüketilmemesi önerilir. Midede yanma ve ekşime yapabilir.
Hamilelerde alerjiye yol açabilir. Doktor kontrolünde tüketim önerilir.
Kemik sağlığı için önemli olsa da aşırı tüketimi kemik erimesine sebebiyet verebilir.
İltihaplı ve açık yaralar üzerine direkt uygulanamamalı. İçeriğindeki asidik oran hücrelere zarar verebilir.
Deri üzerinde sulandırılmadan saf hali ile kullanımı kızarıklık ve tahrişe neden olabilir.
Yüksek miktarda tüketildiğinde vücuttaki minerallerin azalmasına yol açabilir.
Üzüm Sirkesi Faydaları
Üzüm sirkesi diş ağrısı çekenler tarafından kullanılabilir. İltihap yok edici özelliği bulunan üzüm sirkesini bir pamuk yardımı ile ağrıyan dişe koymak, ağrıların hafiflemesinde yardımcı olacaktır.
Antioksidan kaynağı olan üzüm sirkesi bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir. Bu yüzden özellikle kış aylarında vücut hastalıklara karşı kendisini korur.
Vücutta bulunan zararlı toksinlerin atılmasında etkilidir.
Hayatı olumsuz etkileyen kötü kolesterolü düşürmek ve dengelemek için kişiler üzüm sirkesini kullanabilir.
Diş ağrısında olduğu gibi baş ağrısında da üzüm sirkesi kullanımının olumlu etkileri bulunur. Özellikle migren ağrısı problemi olan kişiler tarafından düzenli kullanıldığında ağrıya iyi gelir.
Üzüm sirkesinin içeriğinde yer alan kalsiyum, fosfor ve magnezyum mineralleri kemik gelişimi ve sağlığı için önemli bir yere sahiptir.
Anemi olarak adlandırılan kansızlığa iyi gelir.
Saç ve cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Özellikle saç köklerini beslediği için dökülme problemlerini azaltmaktadır.
Cilt hücrelerini yenileme özelliği vardır. Düzenli ve doğru kullanıldığında ciltteki kırışıklık oluşumunu erteler, cilde ışıltı verir.
Üzüm Sirkesi Tansiyonu Düşürür Mü?
Sirkenin tansiyonu düşürücü özelliği olduğu bilinmektedir. Bu yüzden tansiyon sorunu olan kişiler üzüm sirkesinin de tansiyonu düşürüp düşürmediğini merak eder. Üzüm sirkesi de diğer sirkeler gibi tansiyonu dengelemeye yardımcıdır. İçeriğindeki mineraller ile yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Ancak düşük tansiyon sorunu olan kişiler üzüm sirkesi kullanımına dikkat etmelidir.
Üzüm Sirkesi İçilir Mi?
Üzüm sirkesi hakkında en çok sorulan sorulardan biri de içilip içilmeyeceğidir. Üzüm sirkesi içilebilir ancak saf hali ile içilmemelidir. Asidik bir içeriği olduğu için saf hali ile içildiğinde mideyi yakabilir ve ekşimeye yol açabilir. Bu yüzden günde bir bardak su içerisine 1 yemek kaşığı üzüm sirkesini dökerek tüketebilirsiniz.