Uzun yaşamanının da sırrı olarak bilinen siyah sarımsak, ülkemizde Kastamonu bölgesinde yetişiyor. Besin değeri oldukça yüksek olan bu türün faydalarını sizin için haberimizde derledik.
114
Siyah sarımsak, beyaz sarımsağın belirli nem ve ısıda kurutulmasıyla elde edilir. Bu işlemler sonucunda dişlerinin rengi siyah hale dönüşür ve içerisinde yer alan faydalı madde oranı artar.
214
Kurutma işleminden sonra sarımsağa keskin kokusunu veren ‘allicin’ maddesiyle beraber kokusu da azalır. Tadı da normal sarımsağa göre daha tatlımsı hale gelir ve ağız kokusuna da yol açmaz.
314
BAĞIŞIKLIĞI KUVVETLENDİRİYOR İçerisinde B1, B6, C vitamini, kalsiyum, fosfor, manganez, kükürt bulunur. Aynı zamanda antiseptik, antioksidan ve antibakteriyel bileşenleri de bulundurur.
414
Antioksidan özelliği ile kansere karşı önemli bir koruma sağlar. Antiseptik özelliği sayesinde vücudu koruma altına alır. Aynı zamanda kronik hastalıklara, dolaşım sistemi hastalıklarına ve Alzheimer’a karşı da koruyucudur.
514
Beyaz sarımsağın içerisinde bulunan antibiyotik ve mantar enfeksiyonlarına karşı koruyucu özelliği olan ‘allicin’ maddesi siyah sarımsakta fermantasyon sonucu başka bir maddeye dönüşür.
614
Beyaz sarımsakta 0,30 mg/gr olan bu madde siyah sarımsakta 5,80 mg/gr’a yükselir. Yani yaklaşık 20 kat fazla oranındadır. Bu madde, diyabete ve enfeksiyonlara karşı savaşır.
714
Ayrıca siyah sarımsağa yapılan ısıl işlem ile beraber, serbest radikallere karşı koruyucu olan antioksidan ve bazı aminoasitlerin oranında da artış görülür.
814
Mevsim geçişlerinde hasta olmamak için bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren besinlere ihtiyaç duyarız. Siyah sarımsak, bu özelliği ile imdadımıza koşan yiyecekler arasında yer alır.
914
Yüksek antioksidan kapasitesi ile vücudu serbest radikallerden koruyucu olarak görev yapar. Siyah sarımsak, doğal bağışıklık hücrelerimizin de artmasına yardımcı olur.
1014
SARIMSAĞI ÇİĞ TÜKETİN! Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım ise beyaz sarımsağın faydalarını anlattı, “Sarımsağı çiğ veya ezerek tüketin” önerisinde bulundu.
1114
Kanseri önler: Çalışmalar sarımsak yemenin meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Çin'de yapılan bir çalışmada haftada 2 kez çiğ sarımsak yiyenlerin kansere yakalanma risklerinin yarı yarıya azaldığı görüldü.
1214
Kan şekerini düşürür: Klinik bir çalışmada, metformin ve sarımsak özü alan hastalarda tek başına metformin alanlara göre daha iyi bir glisemik kontrol sağlandığı tespit edildi.
1314
Besin zehirlenmelerine karşı savaşır: Bilim insanları, besin zehirlenmelerinde sıklıkla karşılaşılan 'campylobacter jejuni' bakterisine karşı geleneksel antibiyotiklerden ziyade sarımsağın 100 kat daha etkili olduğunu belirtmişlerdir.
1414
Artiriti önler: Araştırmacılar allium sebzelerinden (soğan, sarımsak, pırasa) yüksek diyet yapan kadınlarda kalça artiritinin görülme oranı daha az diyor. Bu sebzelerde bulunan bir madde bileşik eklemlerde kıkırdak yıkımını engeller. Ezildiğinde hidrojen sülfit açığa çıkar bu da sağlıklı kan basıncı seviyelerini destekler ve kalp üzerinde sayısız olumlu etkisi vardır.