Vajinismus Nedir | Nasıl Tedavi Edilir

Kadınların ve erkeklerin cinsel ilişkide en çok muzdarip olduğu hastalıkların başında yer alan Vajinismus nedir? Bir çok ilişkide çiftleri zor bir durumda bırakan Vajinismus zihinsel bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavi edilmesi gayet mümkün ve kolay.

Vajinismus, ilişki anında kadının istem dışı verdiği korku, kasılma, kaçınma tepkisidir. Bu istem dışı tepki iradi olarak kontrol edilemez. Sonuçta tüm çabalara rağmen ilişki yaşanamaz hale gelir. Zamanla düzeleceğini düşünmek ve zamana bırakmak veya istem dışı tepkiler varken zorlayarak denemelerde bulunmak var olan vajinismusun şiddetini arttırmasına neden olabilir.

Vajinismus olduğunu düşünen çift, vakit kaybetmeden tedaviye başlamalıdır. Vajinismus kısa sürede çözümü olan zihinsel bir hastalıktır.

Vajinismus kadını ilişkiye ait korkularının haricinde genele yayılmış farklı korkulara da sahip olabilir. Muayene korkusu, böcek korkusu, karanlık yer korkusu, yalnız kalma korkusu gibi. Muhtemelen vajinismus kişilik yapısında ki özgüven eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Aynı ailede yetişen iki kız kardeşten biri vajinismus olurken diğeri rahatça ilişki yaşayabilmektedir. Bu durum da kişilik yapılarındaki farklılıkların vajinismusa neden olduğunu düşünmemize neden olur.
Vajinismus erkeği ise çoğu zaman eşini anlamakta zorluk çeker. Herkesin yapabildiğini sen niye yapamıyorsun?  Bu kadar çok tepki veriyorsun ve kaçıyorsun, yoksa beni sevmiyor musun? Diye düşünür. Bu yanlış bir bakış açısıdır. Öncelikle vajinismus erkeğinin şunu çok iyi bilmesi gerekir; vajinismus iradi olmayan istem dışı tepkilerdir. Hiçbir kadın, evliliğini zora atacak, çocuk sahibi olamayacak, boşanmayla sonuçlanabilecek bir sürece isteyerek gitmez. Erkekler eşlerinin sevgilerinden kuşkuya düşmemelidirler.
 

Vajinismus belirtileri nelerdir?

Vajinismus’un en temel belirtisi, cinsel birleşme sırasında kişinin istem dışı ‘panik atak benzeri’ bir durum yaşamasıdır. Bilinci açık olsa da kadın kontrolünü yitirir. Kişi bilinç dışı tarafından negatif yönlü bir hipnoz yaşamaktadır. Cinsel ilişki esnasında acı çekileceğine dair şiddetli korku yaşama ve panik oldukça fazladır; cinsel ilişki sırasında bacaklarını kapatma, eşini itme, kaçmaya çalışma gibi davranışlar görülür. Ve hep aynı şey söylenir ’Elimde değil, istiyorum ama yapamıyorum’.

Vajinismus’un en temel ikinci belirtisi ise; cinsel birleşmenin ağrılı, zor olması veya hiç olmamasıdır. Daha birleşme olmadan bile ağrı hissinin oluşması, başarısızlık ve ağrı endişesi nedeniyle ilişkiden kaçılması da bu sorunun en bilinen özelliğidir. Cinsel ilişki sırasında yaşanan yanma, gerginlik ve batma hissi de sıklıkla görülebilir. Bazen şiddetli ağrıların nedeni bilinemeyebilir. Çünkü tüm vücutta seyreden ağrılar, kas ağrıları olarak ve kas gruplarının ( bacak, kol, bel, vb.) ilişki sırasında spazmlar şeklinde yaşanması olarak da karşımıza çıkar. Jinekolojik muayene esnasında zorlanma veya izin vermeme şeklinde de görülebilmektedir. Ağrıdan dolayı cinsel ilişkiden soğuma da oldukça sık gerçekleşebilmektedir.

Vajinismus nedenleri nelerdir?

Vajinadaki bu istem dışı kasılmalar, çoğu kadın için kötü bir sürpriz olabilmekte. Bu kasılmalar kişinin bilinçli kontrolü dışında gerçekleştiği için, kadınları oldukça üzen bir durumdur. Aslında kadınlar eşleri ile birlikte olmak için isteklidir ancak; psikolojik sebepler veya çok nadirde olsa anatomik sebepler buna engel olmaktadır. Peki bazı kadınlar eşleri ile bu durumu çok rahat yaşarken, bazı kadınlar neden bu kadar acı çekiyor veya hiç yaşayamıyor? Bu duruma ne neden oluyor?

Vajinismusun anatomik, yapısal nedenleri; Organik anatomik problemler (vajinal septum, kızlık zarının anatomisi ile ilgili problemler, vajinanın yapısal problemleri vb). Vajinitler, vajinal mantarlar. Pelvik Inflamatuar. Bartholin Absesi – Kisti. Vulvar Vestibulit Sendrom olarak sıralanabilir.

Vajinismusun psikolojik nedenleri; Vajinismusun bizim toplumumuzda en sık görülen psikolojik nedeni; cinsel kimliğimize dair psikolojik kaygı ve korkulardır. Kız çocuklarımıza öğretilen veya kodlanan, bilinçaltına yerleşmiş olumsuz öğretiler, istemeyerek de olsa hatırlanacak, ilişkiye girmekten rahatsızlık duyulmasına ve istem dışı olarak ilişkinin reddedilmesine neden olacaktır.  Bilinçaltı kayıtlar ‘evliyim artık yapabilirim’ diye düşünemez.

VAJİNİSMUS TEDAVİ YÖNETEMLERİ

Vajinismusta profesyonel destek şart!

Vajinismus sorunu ancak cinsel terapi yöntemleri ile çözüme kavuşmaktadır. Geçen zaman, tedaviyi ertelemeler sorunun büyümesine, ‘negatif koşullanma’ ile ‘öğrenilmiş çaresizlik’ durumunun ortaya çıkmasına ve ciddi ailesel problemlere zemin hazırlar.
Yine vajinismusmerkezi.com  web sitesinde de detayları anlatıldığı üzere, 2003 yılından bu yana Hera Klinik’te tedavi göre 2500 vajinismus hastasından 50’sinin kendisi doktor. İçinde jinekolog hekimler var. Bu durum vajinismusun herkeste ortaya çıkabilecek bir cinsel sorun olduğu ve herkes için profesyonel desteğin şart olduğunu gösteriyor. Sorunu önemsemek, bir hastalık olarak görmek, bir an önce tedavi girişimlerinde bulunmak çiftler açısından bu yüzden çok önemli. Profesyonel desteği reddeden çiftlerde evlilik sorunları gittikçe artarak, evliliği bazen geri dönüşümü olmayan bir yola sokabiliyor.

Vajinismus için yardım almaktan çekinmeyiniz!

Hastaların kendilerine ‘çok garip’ gelen bu cinsel sorunları için yalnız olmadıklarını bilmeleri, problemlerinden asla utanmamaları ve son derece detaylı bir araştırma yaparak kendileri için en uygun bir cinsel sağlık merkezine ulaşmaları çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki; tedaviye başlamak bile bitirmenin yarısıdır.

3 günde vajinismus tedavisi mümkün!

Vajinismus sorunu, bilimsel yöntemler ve etik değerler ışığında tedavisi mümkün olan bir cinsel sorundur. Günümüzde yoğunlaştırılmış bir vajinismus tedavi programı ile ortalama 3 gün içerisinde kalıcı çözüme ulaşmak hayal olmaktan çıkmıştır.

Sağlık Haberleri