Vakaların artış gösterdiği Ankara'da son durum korkutucu
Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Op. Dr. Aziz Ahmet Surel, son dönemde şehirde artan vaka sayısına dikkat çekerek yapılan testlerin yüzde 80'i negatif çıkmasına rağmen özellikle Kurban Bayramı'ndan itibaren tedbirlerin kontolden çıktığına değindi ve vatandaşları uyardı.
133
Son günlerde ülke genelinde mevcut olan vaka sayısındaki artışın büyük bir bölümünün Ankara'da olduğunu vurgulayan Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Op. Dr. Aziz Ahmet Surel, vatandaşları tedbirlere uymaları konusunda uyardı.
233
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları ışığında ülke genelindekli artışta Ankara'nın payının büyük olduğunu belirten Surel, özellikle Kurban Bayramı sonrasında vaka sayılarında belirgin bir artış olduğu gözlemlendiğini vurgulayarak, "Son dönemde ülkemizdeki genel vaka sayılarında bir artış olduğunu zaten Sayın Bakanımızın bilgilendirmelerinde de görüyoruz. Bunun ciddi bir payı da Ankara’ya düşüyor.
333
Ankara’da da biz özellikle Covid hastalarına baktığımız polikliniklerimizde son 1-2 haftadır bir artış gözlemliyorduk. Buna da cevap vermek için bazı alanlarda bir genişleme yaptık. Ancak vatandaşlarımızın sürece uyumu pek olmadığı için vaka sayılarındaki artış bilhassa Kurban Bayramı sonrası artarak devam etti. Buna cevap verebilmek için de biz yatak servislerimizde de bir organizasyon yaptık." ifadelerini kullandı.
433
İKİ KAT KORONAVİRÜSE AYRILDI
"Yeni normale geçerken pandeminin devam ettiği ama yoğunluğunun düştüğü tespitiyle biz izolasyon hastanesine getirdiğimiz iki hastanemizi tahliye ettik. Nöroloji-Ortopedi ve Genel Hastanelerimizi normal haline çevirdik. Her hastanemizin iki katını da korona hastaları ve korona şüphelileri için ayırdık.
533
TESTLERİN YÜZDE 80'İ NEGATİF
10 testten 8'inin negatif çıktığını belirten Surel, "Bunlar bizim süzdüğümüz hastalar. Yani biz yoldan merhaba diyen kişilere test yapmıyoruz. Hastaneye gelip başvuran, temaslı olduğunu düşünen veya bir şikayeti olan seçilmiş bireylere test yaptığımız halde şükürler olsun ki yüzde 80’i yine negatif çıkıyor.
633
Akşam 78 yaşında apandisiti olan, aynı zamanda ateşi de olan, korona virüsün tüm bulgularını taşıyan ama olmayabilecek bir acil hastamız geliyor. Bizim onu dakikalar, saatler içerisinde ameliyat etmemiz lazım. Ancak PCR testinin çıkması da belli bir zaman alıyor. En azından 2-3 saat alıyor.
733
Dolayısıyla bu hastayı biz koronaymış gibi düşünüp, özel bir servise diğer hastalardan ayrı yatırıp, müstakil bir ameliyathanede ameliyat etmemiz gerekiyor. Daha sonra korona virüs testi negatif ise alıp normal servisine veriyoruz. Ama pozitifse korona servisinde takibine devam ediliyor.” ifadelerini kullandı.
833
"İZOLASYONU İYİLEŞTİRDİK"
Surel, virüsün etkisini arttırdığı görülünce önlem aldıklarını belirterek, “Bu yükü daha iyi karşılayabilmek adına, pandeminin şiddeti bir miktar belirginleştiği için yine Nöroloji-Ortopedi ve Genel Hastane binalarımızı diğer bölümlerden tahliye ederek müstakilen korona hastalarına baktığımız binalara çevirdik.
933
Böylece izolasyonun daha iyi olacağını ve bizim personelimizi de daha iyi koruyacağımızı ve o alanları daha iyi sınırlandırıp bu hastalarımıza daha yüksek standartta hizmet verebileceğimizi ve herhangi bir hizmet ihtiyacının artışında da bu artışı da rahat göğüsleyebileceğimizi öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.
1033
Surel hastane kapasitesine değinerek yeterli sayıda yatak olduğunun altını çizdi ve" Şu an 2 bin 700 civarında hastamız yatıyor hastanemizde. Yeterli sayıda yatağımız var. Mesele bulaşıcı bir hastalık olan korona virüs hastalığına yakalanmış olan vatandaşlarımızı izole bir alanda tutalım.
1133
Onlardan bir başkasına bulaş olmasına mani olalım. Personelimizin belli bir sınırdan geçtikten itibaren daha dikkatli olması gerektiğini hissetmesini sağlayalım. Yani hem personelimizi hem de hastalarımızı daha iyi koruyalım ve daha iyi hizmet verelim düşüncesindeyiz” ifadelerini kullandı.
1233
Biz de Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında yer alan bilgiler ışığında, sizin için Ankara koronavirüs tablosunu ilçe ilçe hazırladık
1333
TÜRKİYE'DE SON DURUM
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı günlük Koronavirüs tablosu kapsamında "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre,son 24 saatte 100 bin 109 test yapıldı, 1313 kişide Kovid-19 tespit edildi.
1433
Son 24 saatte 20 hasta vefat etti, 1002 kişi iyileşti. Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 239 bin 797'ye çıktı.
1533
Toplam test sayısı 6 milyon 621 bin 749, vaka sayısı 262 bin 507, vefat sayısı 6 bin 183 olarak kayıtlara geçti. Ağır hasta sayısı 841, hastalarda zatürre oranı ise yüzde 7,4 oldu.
1633
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs tablosu paylaşımına düştüğü notta, "Bugün 100 binden fazla test yaptık. Bu testler sonucunda 1313 yeni hastamız var. Bazı illerimizde özel tedbirler almak zorunda kaldık. Tedbirlere birlikte uyarsak başarılı olabiliriz. Sonunda yenilen virüs olacak." ifadelerini kullandı.
1733
KORONAVİRÜS AŞISI
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, DHA'ya verdiği demeçte, Kovid-19 aşı çalışmaları kapsamında 3. ve son faz olan aşama hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
1833
TÜRKİYE'DEN GÖNÜLLÜ İNSANLAR DAHİL EDİLECEK
Dünyada 10’dan fazla aşı denemesinde sona gelindiğini belirten Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “İnsanlarda etkili olduğunun ve olası yan etkilerinin tekrar değerlendirildiği son aşama olan Faz 3’e gelen aşı çalışmaları bunlar. Geçtiğimiz günlerde Sayın Bakanın da açıkladığı iki tane aşı çalışmasının ise Faz 3 denemelerine Türkiye’den de gönüllü insanlar dahil edilecek. Çalışmalara başlamak üzereyiz. Eylül ayı gibi, çok yakın bir tarihte başlayacağız.” bilgilerini paylaştı.
1933
İlk 2 fazın tamamlanmasının ardından son aşama olan Faz 3'de aşının insanlar üzerinde denenmeye başlayacağını belirten Yavuz, "Bu aşamada yüzlerle ifade edilebilecek sınırlı sayıda gönüllü insan çalışmaya alınıyor. Bu noktada da aslında aşılama için hedeflenen nüfus, aşı kimlere yapılmalı, yaşlılar mı, risk grubundakiler mi vs, o özellikteki gönüllüler de çalışmaya dahil edilerek, vücut aşıya ne kadar cevap veriyor, koruyucu antikorlar oluşuyor mu bu insanlarda, bunların çalışması da yapılıyor.
2033
Tabii ki yine güvenlik çalışmalarına da devam ediliyor. Yani istemediğimiz bir etki, en basiti kolunda ağrıdan tutun ateşin çıkması vb her türlü parametreye bakılıyor. Faz 1 ve 2 aşamaları aşıyı geliştiren ülke neresiyse orada gerçekleştiriliyor. Şu an Çin ve Almanya-ABD ortak yapımı aşı adayları bu aşamaları kendi ülkelerinde geçti." şeklinde konuştu.
2133
KODLAR, GİZLİLİĞİ SAĞLIYOR
Aşı çalışmalarının son denemesinde tüm çalışmaların kodlarla yürütüldüğünü ve böylelikle kişilerin kimlik bilgilerinin gizli kalabildiğini belirten Yavuz açıklamasında, "Aşı çalışmalarının Faz 3 aşamasında, kime aşı veriliyor, kim kontrol grubunda (yani placebo -etkisiz aşı- alıyor), çalışmanın başında bunu uzmanlar da gönüllüler de bilmiyor. Kodlarla her şey kaydediliyor. Çalışmanın sonunda bu kodlar açıldığında uzmanlar sonuçları daha güvenli değerlendirebiliyor.
2233
Çünkü “Kontrollü Çift Kör Çalışma” olarak bilinen bu çalışma şekli sayesinde, aşı verilen gönüllülerde gözlenen farkların, gerçekten aşı ile ilgili olup olmadığı her iki grubun kıyaslanmasıyla anlaşılıyor. Türkiye'de de 10’a yakın merkez var bu çalışmaların başlatılacağı. Her merkezin alması gereken belli bir gönüllü sayısı var. Bu sayılar tutturulana kadar, örneğin bizim yapacağımız çalışma kısmı bir ay belki sürecek." dedi.
2333
"İNSANLIK İÇİN ÖNEMLİ"
Son olarak aşı çalışmalarına katılmayı mantıksız bulan ve kendisini kobay olarak hissseden insanların görüşlerine değinen Yavuz, bu hastalığa bir çare bulunması için çalışmaların gerekli olduğunu ve bu deneyin insanlığın büyük kısmını büyük dertten kurtaracak bir çalışma olduğunun altını çizerek,
2433
"Sonuçta bu aşılar eğer gerçekten etkili bulunursa, insanlık için çok önemli bir şey yapılmış olacak. Zaten bizler de bu kadar işimizin içinde, bu çalışmalarda yer alıyorsak bunun için. Sonuçta gerçekten çok katastrofik bir durumla karşı karşıyayız. Gönüllülerden çalışmanın protokolüne uygun olanları detaylıca aydınlatılır, onam formları alınır ve çalışmaya öyle dahil edilir." ifadelerini kullandı.
2533
GRİP SALGINI HAKKINDA
Grip, dünya çapında görülen en yaygın hastalıklardan biri olmakla birlikte birçok toplumda, bağışıklık kazanıldığı düşünülerek ciddiye alınmamaktadır. Fakat her yıl birçok insan ciddi grip ve zatürre hastalığına yakalanarak bu nedenle hayatını kaybetmektedir.
2633
Bu hastalığa karşı bilinen en etkili yöntem olan mevsimlik grip aşısının fiyatı geçen yıl ülkemizde 72 Türk Lirası olarak belirlenmişti. Bu yıl için ise yetkililer tarafından henüz bir fiyat açıklaması yapılmadı.
2733
AŞI ÇEŞİTLERİ
Dünyadaki çoğu grip aşısı dört farklı grip virüsüne ("dört değerlikli") karşı koruma sağlar; bir influenza A (H1N1) virüsü, bir influenza A (H3N2) virüsü ve iki influenza B virüsü. Ayrıca üç farklı grip virüsüne ("üç değerlikli") karşı koruma sağlayan bazı grip aşıları da vardır; bir influenza A (H1N1) virüsü, bir influenza A (H3N2) virüsü ve bir influenza B virüsü.
2833
Üç değerlikli aşılardan ikisi, daha güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için 65 yaş ve üstü kişiler için özel olarak tasarlanmıştır.
2933
GRİP AŞISININ ETKİSİ
Aşının etkisi yalnızca yapıldığı grip sezonu için geçerli olmaktadır. Bu kapsamda, geçmiş dönemlerde yapılan grip aşısı sonraki mevsimlerde koruma sağlamadığından her yıl bu aşının yaptırılması gerekmektedir.
3033
Aşının etkilerinin, vücuda enjekte edildikten iki hafta sonra başlaması nedeniyle, grip aşısını yaptırmak isteyen kişilerin gribin sık görülmeye başlamasından hemen önceki dönemde aşı olmaları tavsiye edilmektedir. Bu sürecin ekim ve kasım aylara denk gelmesiyle birlikte yaklaşık 7-8 ay süren koruyuculuğu baz alındığında etkisinin mayıs, haziran gibi tükeneceği bilinmektedir.