Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde “vazalak” kelimesinin anlamının hem “aptal” ve “serseri” hem de “Alevi” olarak verilmesine tepki geldi.
Türk Dil Kurumu (TDK) Büyük Sözlüğü’nde “vazalak” kelimesi için iki ayrı tanımlama yer alıyor.
İlk tanımlamada “geveze, sözünü bilmez, aptal, serseri” anlamları sıralanıyor. “Vazalak” kelimesi için ikinci tanımlamada ise "Alevi, Müslüman olmayıp öyle görünen ve oruç yiyen” tanımlamaları yapılıyor.
İŞTE TDK'NIN SKANDAL PAYLAŞIMI;
BU TDK'NIN İLK SKANDALI DEĞİL
TDK’nın bu konudaki skandalı ilk değil. Sözlük daha önce de ‘kirli’ kelimesinin sözlük anlamına “Aybaşı durumunda bulunan (kadın)” açıklaması vermişti. Yine “müsait” kelimesinin karşılığı olarak “Kolayca flört etmeye açık olan kadın” yazılmış ve kurum bu ifadeler üzerine büyük tepki almıştı.
Türk Dil Kurumu (TDK), tepki çeken tanımlarına bir yenisini daha ekledi. Sözlükte "kirli" kelimesinin sözlük anlamı için "Aybaşı durumunda bulunan (kadın)" ifadesini kullanılmasının ardından bu kez de ''oğlan'' kelimesinin sözlük anlamına, "cinsel bakımdan erkeklerin zevkine hizmet eden sapık erkek'" yazıldı.
TDK, daha önce de "müsait" ve "esnaf" kelimelerine kullandığı tanımlamalarla tepki çekmişti.
TDK'da "oğlan" kelimesi için "Erkeklerin zevkine hizmet eden sapık erkek" tanımı kullanıldı.
TDK'da "oğlan" kelimesinin diğer anlamları ise şöyle açıklandı:
1) Erkek çocuk
2)Yetişkin erkek
3) Bacak
‘Kadın’ kelimesini de ‘hatun kişi’ olarak tanımlayan TDK, sözcüğün diğer anlamlarının da “analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan, hizmetçi bayan’ olarak nitelendirdi.
Kadına ‘annelik’ ve ‘ev becerileri’ gibi gereklilikler yükleyen sözcük tanımı TDK’nin cinsiyetçi ifadelerine eklenmiş oldu.
Sözlükte ‘hanım’ kelimesinin karşılığı ise ‘Kadınlığın bütün iyi niteliklerini taşıyan’ olarak tanımlandı.