Venezuela nerede? Venezuela bayrağı nasıl? Venezuela hakkında herşey

Venezuela nerede? Venezuela bayrağı nasıl? Venezuela hakkında herşey
Venezuela yaşadığı darbe girişimiyle internette araştırılmaya başlandı. Peki Venezuela nerede? Venezuela'nın bayrağı nasıl? Yönetim şekli nasıl? Venezuela'da hangi dil konuşuluyor? Venezuela'da yaşanan darbe girişiminde neler yaşandı? Darve girişimi nasıl başladı? Tüm cevaplar haberimizde

Venezuela yaşadığı darbe girişimiyle internette araştırılmaya başlandı. Peki Venezuela nerede?  Venezuela'nın bayrağı nasıl?  Yönetim şekli nasıl? Venezuela'da hangi dil konuşuluyor? Venezuela'da yaşanan darbe girişiminde neler yaşandı? Darve girişimi nasıl başladı? Tüm cevaplar haberimizde...

VENEZUELA NEREDE?

Güney Amerika kıtasında yer alan Venezuela, 32 milyon nüfusa sahip. Resmi dilin İspanyolca olduğu Venezuela'da, nüfusun yüzde 67'si melezlerden, yüzde 21'i Avrupa kökenli göçmenlerden, yüzde 10'u Afrika kökenli göçmenlerden, yüzde 2'si ise yerli halk ve kabilelerden oluşuyor.

Ülkede etnik çeşitlilik nedeniyle resmi dil İspanyolcanın yanı sıra pek çok dil konuşuluyor. Venezuela'da nüfusun çoğunluğu Hristiyanlardan oluşuyor. Ülkede Hristiyanların oranı yüzde 88, ateistlerin oranı yüzde 7, diğer dinlere mensup kişilerin oranı ise yüzde 5'tir.

Venezuela nerede? Venezuela bayrağı nasıl? Venezuela hakkında herşey

Yönetim şekli başkanlık tipi federal cumhuriyet olan Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti; 23 eyalet, 1 federal bölge, ve 1 federal bağımlı bölgeden oluşuyor. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Karakas'tır. Venezuela; kuzeyinde Karayip Denizi, doğusunda Guyana, güneyinde Brezilya ve batısında Kolombiya ile komşudur.

Venezuela’nın nüfusunun 32 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ülkede geçerli para birimi ise Venezuela bolivarıdır.

VENEZUELA'DA HANGİ DİL KONUŞULUYOR?

Güney Amerika ülkesi Venezuela 23 eyalet, 1 başkent bölgesi ve 1 federal bağımlı bölgeden oluşuyor. Ülkede, resmi dil İspanyolcanın yanı sıra birçok yerel dil konuşuluyor.

Atlas Okyanusu kıyısında 2 bin 800 kilometrelik sahil şeridine sahip ülkenin güneybatısında Kolombiya, güneyinde Brezilya, doğusunda Guyana bulunuyor.

Tropikal iklimin hakim olduğu Venezuela'nın yüzölçümünün neredeyse yarısı ormanlarla kaplı. Ülke, ayrıca And Dağları ve yağmur ormanlarına ev sahipliği yapıyor.

15. yüzyılda Amerika kıtasına sefer yapan İspanyol denizciler, ülkeye "Küçük Venedik" anlamına gelen Venezuela adını verdi.

16. yüzyılın başında İspanyol sömürgesine giren Venezuela, 19. yüzyılın başında bağımsızlığını kazandı.

Venezuela, Ekvador ve Kolombiya ile aynı çatı altında bulunduğu Büyük Kolombiya'nın 1830 yılında çökmesiyle ayrı bir devlet oldu.

VENEZUELA BAYRAĞI NASIL?

Venezüella bayrağı üç eşit büyüklükteki yatay şeritlerden oluşur üst şerit sarı,orta mavi,ve alt şerit kırmızı renklidir. Bayrağın tam ortasında yarı daire şeklinde dizilmiş 7 tane 5 köşeli beyaz yıldız bulunur. Venezuela bayrağının sol üst köşesi ülkenin hanedanlik armasını gösterir.

Venezüella bayrağı İspanyol sömürge yönetimine karşı bağımsızlık mücadelesi savaşçıları tarafından dalgalandırılmasına dayanmaktadır. O zamanda,sarı Amerikanların altınlarını,mavi Amerikayı, kırmızıyla temsil edilen Avrupa ve İspanya’nın kanlı dünyasından ayıran Atlantik Okyanusu’nu ifade etmekteydi. Şimdide,eskisi gibi sarı yeni fırsatları,kırmızı İspanya’yı,mavi ayırma özelliği olan Atlantik Okyanusu’nu temsil etmektedir. Yedi yıldız Venezüella’nın bağımsızlığında var olan 7 ili temsil etmektedir.

İlk Cumhuriyet kurulduğunda kullanılan bayrak (1811)

Büyük Kolombiya bayrağı (1819)

Venezuela bayrağı (1836-1859)

Federasyon bayrağı (1859)

Federasyon bayrağı (1859-1863)

Venezuela bayrağı (1863-1905)

Venezuela bayrağı (1905-1930)

Venezuela bayrağı (1930-2006)

Venezuela milli bayrağı

Venezuela resmi bayrağı

Venezuela bayrağı günümüzdeki bayrağa benzer şekilde ilk olarak 1806 yılında göndere çekilmiş, zaman içerisinde ülkenin konumu nedeniyle de birçok kez değişikliğe uğramış, yapılan son değişiklik ile günümüzde kullanılan hali ile 12 Mart 2006 tarihinde resmi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Venezuela resmi bayrağı

Venezuela günümüzde kullanılan bayrağa benzer ilk bayrağını Francisco de Miranda önderliğinde göndere çekmiş, 1819 ile 1830 yılları arasında üyesi olduğu Büyük Kolombiya devletler birliğinin bayrağını kullanmıştır. Birliğin dağılması sonucu 1830 yılında günümüzdeki bayrağın yıldız olmadan halini kullanmaya başlayan ülke, 1859 yılında bayrağa yedi yıldız ilave ederek kullanmıştır. 1954 yılında anayasal düzenleme ile bayrağın şeklini yasal düzene bağlayan ülke, 12 Mart 2006 tarihinde bayrağa sekizinci yıldız ilave edilerek günümüzdeki halini almıştır.

Bayrağı yatay olarak üç eşit parçaya bölen şeritler sırasıyla sarı, mavi ve kırmızı renklerden oluşmaktadır. Mavi şeritin ortasında yarım daire oluşturacak şekilde konumlandırılmış sekiz adet beş köşeli yıldız bulunmaktadır. Sarı renk güneş ışığını ve Güney Amerika'nın altın topraklarını simgelemektedir. Mavi renk İspanya'dan bağımsızlığı ve İspanya ile arasına mesafe koyan denizi temsil etmektedir. Kırmızı renk ise cesareti ve Venezuela'nın kurtuluşu için Simón Bolívar tarafından başlatılan devrimde akıtılan kanı sembolize etmektedir. Bayrakta bulunan sekiz yıldızdan yedisi ülkenin bağımsızlığı için mücadele veren yedi ili temsil ederken, sekizinci yıldız Simón Bolívar'ın 1817 yılındaki kararnamesinde işaret ettiği ve Guyana'nın bağımsızlığının anısına konulmasını istediği yıldızı temsilen 2006 yılında bayrağa ilave edilmiştir.

Bayrağın milli bayrak olarak kullanıldığı bu formatın dışında ayrıca resmi bayrak kullanılmakta olup, bu bayrakta göndere çekilen tarafta sarı şerit üzerinde sol köşeye gelecek şekilde konumlandırılmış ülkenin resmi arması bulunmaktadır.

VENEZUELA'NIN YÖNETİM ŞEKLİ NASIL?

Venezuela Cumhuriyeti, Başkanlık Tipi Cumhuriyet ile yönetilir. Başkent Karakas olup; idari bölümler; 23 eyalet,1 federal bölge, ve 1 federal bağımlı; Amazonas, Anzoategui, Apure, Aragua, Barinas, Bolivar, Carabobo, Cojedes, Delta Amacuro, Dependencias Federales, Distrito Federal, Falcon, Guarico, Lara, Merida, Miranda, Monagas, Nueva Esparta, Portuguesa, Sucre, Tachira, Trujillo, Vargas, Yaracuy, Zulia.

Bağımsızlık günü, 5 Temmuz 1811 (İspanya ve Venezuela’dan), Milli Bağımsızlık Günü’dür. Ve 14 Eylül 1904 Venezuela*dan Milli bayramıdır. Milli Savuncu Günü*dür. Venezuela Cumhuriyeti*nin cumhurbaşkanının doğum günüdür.

VENEZUELA'DA NE YAŞANDI?

Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı. Kendini Venezuela'nın geçici devlet başkanı ilan eden ABD destekli Guaido ise bir asker üs yakınlarında kendini destekleyen bazı askerlerle birlikte darbe çağrısı yaptı. Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino ise silahlı kuvvetlerin Devlet Başkanı Maduro'nun yanında olduğunu söyledi. Venezuela Devlet Başkanı Maduro konuyla ilgili, "Komutanlarla görüştüm. Bağlılıklarını gösterdiler" dedi.

Venezuela’da başkent Karakas'taki La Carlota hava kuvvetleri üssünün yakınlarında açıklama yapan ABD destekli darbeci Juan Guaido, ülkenin mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı darbe çağrısında bulundu. Üç dakikalık bir videoda Guaido'nun çevresinde 70 kadar askerin ve 2014 yılında ev hapsine çarptırılıp siyasetten yasaklanan Leopoldo Lopez'in de bulunduğu görüldü.

Darbe girişimi başlatan Guaido, söz konusu videoda, "Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirme planının son evresinin başladığını" öne sürdü. Aynı videoda askerlerin bazılarının ağır silahlı olduğu da görüldü. Resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı videoda kendisine üniformalı kişilerin eşlik ettiği görülen Guaido, “Özgürlük Operasyonu’nun son aşamasının başladığını” söyledi.

Venezuela’nın başkenti Karakas’ın çeşitli noktalarından patlama sesleri duyulduğu aktarılırken, Guadio’nun açıklama yaptığı Karakas Askeri Üssü’nün çevresinde gaz bombalarının patladığı görüldü.

Tutuklu muhalif Leopoldo Lopez ise “Guaido yanlısı askerlerce serbest bırakıldığını” belirterek halkı sokaklara çağırıyor.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino ordunun Maduro'nun yanında olduğunu, meşru Devlet Başkanı Maduro hükümetini kesin bir şekilde savunmaya devam edeceğini duyurdu.

Padrino ayrıca, ülkedeki tüm askerlerin “normal olarak” kışla ve askeri üslerde olduğunu da vurguladı.

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello ise halkı, Devlet Başkanı Maduro’yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı.

Guaido yanlısı askerlerin başkent Karakas’ta kritik noktalara konuşlandığını görüntüler sosyal medyada dolaşırken, yabancı ajanslar ise Venezuela sokaklarından ilk kareleri servis etmeye başladı.

İlk gelen görüntülerde, arkasına ABD öncülüğündeki birçok devletin desteğini alarak kendini ülkenin geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’nun ve onu destekleyen askerlerin kollarında mavi bantlar bulunduğu görüldü.

Venezuela lideri Maduro: "Komutanlar anayasaya bağlılıklarını ifade ettiler. Halkı, vatanı ve anayasal düzeni korumak için sokağa davet ediyorum"

VENEZUELA'DA DARBE NASIL BAŞLADI?

Venezuela'da 23 Ocak'ta kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido, dün sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yayımladığı 3 dakikalık bir videoyla, halka ve askerlere sokağa çıkma çağrısı yaptı.

Guadio, Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınının etrafında bir grup askerle çektiği videoyu da Twitter hesabından yayımlamıştı. Başkent Caracas'ta bazı askeri birliklerin yolları kestiği, bazı yollarda da askeri araçların görüldüğü belirtildi.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise darbe girişimine karşı koyacaklarını belirterek, "Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik. Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum söz konusu değil, herkes komutanların emrindedir" açıklamasını yaptı.

ABD yönetimi ise Guadio ve taraftarlarının darbe girişimine tam destek veren açıklamalarda bulundu.

Gündem Haberleri