İçeriğinde bulunan yağlardan dolayı günlük olarak alınması gereken protein miktarına takviye olabilen tahin, tüketildiğinde vücudun aktif kalmasını sağlayarak, metabolizmayı da iyileştirmeye yardımcı olur.
Özellikle sabahları aç karna tüketilen 1 kaşık tahin, bağırsakları temizleyerek midenin rahatlamasına yardımcı olur. Kabızlık, ishal gibi bağırsak rahatsızlıkların tedavisinde etki ederek iyileşmeyi sağlar.
Güçlü bir antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahip olan tahin, kan akşını hızlandırmaya yarar sağlar ve kış aylarında sık sık yaşanan üşüme durumlarının azalmasına yardımcı olur.
Tahinin ana bileşeni olan susam tohumlarının kalp sağlığına faydaları bilinmektedir. Özellikle, kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalarda 40 gün boyunca düzenli olarak tahin tüketen insanların kolesterol seviyelerinde düşüşler meydana gelmiştir.
Besleyici yağlar ve vitaminlerle dolu olan tahin, tüketildiği zaman tokluk hissi sağlayacaktır ve yeme isteğini azaltacaktır. Kilo vermek isteyenler ara öğünlerinde tatlı niyetine 1 2 kaşık tüketebilirler.
İçeriğindeki omega- 3 ve 6 yağları sayesinde tüketildiği zaman hafıza problemlerine, unutkanlığa, dalgınlığa iyi gelecek olan tahin, beyin sağlığını da koruyarak alzheimer riskinin azalmasına yardımcı olur.
Tahinin içiriğinde bulunan vitaminler iyi bir cilde sahip olmak isteyenler için de iyi bir alternatiftir. Tahin de bulunan yağlar, yaşlanma belirtileri olan kırışıklıklara iyi gelecek ve ciltte ortaya çıkan sivilce, leke gibi durumların azalmasına yardımcı olacaktır. Tahin de ayrıca doğal kolajen etkisi yaratacak olan çinko da bulunur.
Kansızlıktan dolayı demir seviyeleri düşük olan insanlara ilaç gibi etki edecek olan tahin, tüketildiği zaman demir seviyelerinin yükselmesini sağlar.