Yedi senedir İngiltere'nin başkenti Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşayan Wikileaks'in kurucusu 47 yaşındaki Julian Assange, İngiliz polisi tarafından gözaltına alındı.
İngiliz yetkililer konu ile ilgili yaptıkları açıklamada Assange'ı gözaltına almak için Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden polise davet yapıldığını açıkladı.
EKVADOR DEVLET BAŞKANI MORENO KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Assange'ın Londra'da Ekvador Büyükelçiliği'nde gözaltına alınması sonrası Twitter hesabından açıklama yapan Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, İngiltere'den Julian Assange'ı işkence ve idam cezası olan bir ülkeye iade etmeme garantisi aldığını açıkladı.
Moreno bu konuda İngiliz hükümetinden yazılı garanti aldıklarını da belirtti.
KREMLİN'DEN JULIAN ASSANGE AÇIKLAMASI GELDİ
Assange'ın İngiliz polisi tarafından gözaltına alınması sonras bir açıklama da Kremlin'den geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov, Assange'ın haklarının çiğnenmemesini umduklarını söyledi.
SNOWDEN İSE JULIAN ASSANGE'I DESTEKLEDİ
Eski CIA ve NSA çalışanı ABD'li ifşacı Edward Snowden ise Assange'ın büyükelçilikten çıkarılma anının videosunu sosyal medya hesabından paylaşarak "gazetecilik için karanlık bir an" yorumunda bulundu.
Assange 2012 yılında Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı. Wikileaks'in kurucusu 40 yaşındayken büyükelçilik önünde basın açıklamasında bulunmuştu.
Assange 2012 yılında Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı. Wikileaks'in kurucusu 40 yaşındayken büyükelçilik önünde basın açıklamasında bulunmuştu.
2012 YILINDAN BU YANA EKVADOR KONSOLOSLUĞUNDA YAŞIYORDU
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliği'nin bir odasında yaşıyordu.
JULLIAN ASSANGE NE İLE SUÇLANIYOR?
İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti.
Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.
İsveç mahkemesi 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador ise Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.
Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018'de yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange'ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.
Kaynak: Ajanslar