World Wide Web olarak adlandırılan İnternet sitelerine giriş için kullanılan "www" kısaltmasını internet kullanıcıları tarafından merak edilip araştırılıyor. Peki www uzantısının açılımı nedir? Türkçesi nedir? www ne demek? www'nin tarihçesi nedir? İşte www uzantısına dair merak edilenler...
WWW NE DEMEK?
İnternet adreslerinin başında kullanılan www uzantısının ne olduğunu, ne anlama geldiğini hiç düşündünüz mü? Bugün tüm dünyadaki internet ağlarında kullanılan www uzantısı, aslında biz hiç de farkında olmadan, sanal ortamda yaptığımız aramalarda işimizi kolaylaştıran ve aradığımız bilgilere tek bir kanaldan erişmemizi ve bu bilgiye dolayısıyla daha kolay ulaşmamızı sağlayan bir sistemdir.
WORLD WIDE WEB İŞLEVİ NEDİR?
Web’in temeli İnternet'tir. Web İnternet üzerinde kurulmuştur ve İnternet'in sunduğu mekanizmalardan çoğunun kullanılmasını sağlar. İnternet'in fiziksel görünüşleri –bilgisayarlar, ağlar ve servisler– Dünya üzerindeki diğer binlerce bilgisayara bağlanmamıza izin verir. Web, İnternet'in en tepesindeki soyutlanmış genel servisler kümesidir. World Wide Web (W3), insanların fikir ve projelerinin paylaşılmasını sağlayan bir bilgi ve kültür havuzudur. İstemci-sunucu uygulamaları ile yapılan birçok organizasyon üzerinde Web tarayıcıları istemci olarak çalışabilirler. Web yürütümü standart İstemci-sunucu modelini izler. Aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi "Web tarayıcısı" adı verilen programı çalıştıran bir istemci bilgisayar ile Web sunucu yazılımı çalıştıran bir sunucu bilgisayar arasındaki etkileşime "istemci-sunucu" etkileşimi adı verilir. İstemci bilgisayar sunucudan HTTP'yi (Hypertext Transfer Protocol) ve İnternet mesaj standardı TCP/IP'yi kullanarak bir doküman ister ve sunucu istemcinin göstereceği dokümanı geri döndürür.
"World-Wide Web" ibaresi HTTP ile anlaşan sunucuların kolektif ağını ifade etmek için kullanılır. HTTP, var olan bilgilerin kullandıkları protokolün küresel yapısıdır.
Web tarayıcılarının ve sunucularının kendi aralarında iletişim için kullandıkları protokole HTTP (Hypertext Transfer Protocol) adı verilir. Bunun için Web sunuculara genellikle HTTP sunucu veya HTTP Deaemons (HTTPD) denir.
Bu örnekte bir tarayıcı kullanıyorsunuz (Netscape, Mosaic, veya diğer bir tarayıcı) ve “ Webmaster Magazine Online'”ı referans olarak tıklıyorsunuz. Tarayıcı, sizin bu nesneye ulaşmak için http://tr.wikipedia.org - Web adresine (veya URL) gitmek istediğinizi anlayacaktır.
WWW TÜRKÇESİ NEDİR?
Açılımı world wide web olan bu ifade Türkçede "Geniş Dünya Ağı" anlamına gelmektedir. Hatta hayli ilginç ama İngilizcede bu sözcük, örümcek ağları için de kullanılabiliyor. Bu ağ sayesinde dünya üzerinde kullanılan bütün bilgisayarlar birbiri ile iletişim kurabilmekte, bilgi alışverişini sağlamaktadır. Buna kısaca web adı da verilmektedir.
Dosyları ve verileri bir arada tutup bilgisayarlar ve internet üzerinde aktarımını sağlayan bağlantı sistemine Web ismi verilmektedir.İnternet üzerinde bir web tarayıcısı ile ulaştığınız bilgileri çok yakınınızda mı yoksa dünyanın diğer bir ucunda mı olduğunu bilmeden rahatlıkla görüntüleyebiliyorsunuz. Örnek vermek gerekirse; Londra’da kayıtlı bir sayfa sizi New York’ta kayıtlı bir borsa haberine, Paris’de kayıtlı bir resme, Kanada’da kayıtlı bir ses dosyasına rahatlıkla bağlayabilir. Web sunucuları, internet ve Web tarayıcı bileşimi, bu bilgiyi, onu oluşturan parçaları birbirinden ayırmadan birleştirir ve bunu bir bütün olarak bize sunar.
Web uygulamaları (Web sayfaları),Web Listeleyicilerinde (Browser, Gezgin, Tarayıcı) görüntülenir. Web sayfaları, başka sayfalara ve değişik türden verilere hiper linkler içermektedir. Buralara fare ile tıklayarak, başka sayfalara, oradan da başka sayfalara geçeriz.
Kısacası WEB’i büyük bir belge olarak görmek gerekir.Web içerisindeki bağlantılar da bizi belgeler içerisinde yolculuğa çıkarmış olur.
WWW TARİHÇESİ
Web kavramı ilk kez dünya biliminin kalbinin attığı yer olan İsviçre'de, CERN fizik laboratuarında geliştirilmiştir. 1989 ve 1990 yıllarında, yani hayatımızda henüz internet denilen bir kavram yokken, buradaki bilim adamları yaptıkları çalışmaları tüm dünyaya en kısa zamanda ve en hızlı şekilde duyurabilecekleri bir sistemi yaratma peşindeydiler. Bununla birlikte 1993 yılında Illinois Üniversitesinde, çapraz geçişli grafiksel bir tarayıcı olarak adlandırılan "Mossiac" sistemi geliştirildi.
Fakat tüm bu çalışmalar, bilim adamlarının istediği hız ve özelliklere sahip bilgi paylaşımını sağlamıyordu. Bu yüzden daha da yoğun çalışmaya başladılar. World Wide Web sistemi bu çalışmalar sonucunda bulundu ve 1990'ların sonuna doğru tüm dünyada yaygın biçimde kullanılmaya başlanan bir sistem oldu.