Yağ Mantısı nasıl yapılır? Malzemeleri neler? Kıyasıya yarışan gelinler Yağ Mantısı yapıp çeyrek altını almaya çalışacak. İşte tarifi..
Yağ Mantısı Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
- Yarım paket yaş maya
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Maya için 1,5 – 2 su bardağı ılık su
- Tuz
- Yeterince elenmiş beyaz un
İçi için:
- 300 gr kıyma
- 1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
- Tuz
- Karabiber
Sosu İçin:
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 su bardağı veya daha fazla su
- Tuz
- Kuru nane, pul biber
Yoğurt Sosu için:
- 1 kg çırpılmış yoğurt
- 3-4 diş dövülmüş sarımsak
- Tuz
Kızartmak için:
- Sıvı yağ
Yağ Mantısı Tarifi Yapılışı
- İlk olarak maya, su, sıvı yağ, yumurta, yoğurt, tuz ve un karıştırılır.
- Kulak memesinden biraz daha yumuşak hamur elde edilir.
- Üzerini örtülerek yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakılır. Bu arada iç malzemesi hazırlanır.
- Yoğurt ve ezilmiş sarımsaklar çırpılır.
- Bir tavada yağ içinde salçalar kavrulur.
- Üzerine suyu ve baharatları eklenerek pişirilir.
- Mayalanan hamuru ikiye eş parçaya bölünür.
- Her parça oklava yardımı ile büyükçe açılır.
- Açılan hamurun yarısına minik minik kıymalı içi yerleştirilir.
- Hamurun diğer boş kısmı üzerini örtülerek kapatılır.
- Ardından hamur çay bardağı ile kesilerek yuvarlak mantılar yapılır. İsterseniz karelere bölüp mantı şeklinde de kesebilirsiniz.
- Bol ve kızgın yağda puf puf olana kadar kızartılır. Fazla yağını alması için havlu kağıt üzerine alınır.
- Servis tabağına alınarak üzerine bolca yoğurt ve salçalı sos dökülür. Afiyet olsun