Yağlı egzama nedir?

Aşırı yağlanma ve yağ bezi sayısının fazla olduğu bölgelerde iltihaplanma sonucuna seboreik egzama denilmektedir. Kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Yağlı egzama hastalığı nedir? Yağlı egzama hastalığı nasıl anlaşılır? Tedavisi nasıl olur?

Yağlı egzama  ''Seboreik Egzama'' olarak adlandırılmaktadır. Aşırı yağlanma ve yağ bezi sayısının fazla olduğu bölgelerde iltihaplanma sonucuna seboreik egzama denilmektedir. Yağlı egzamanın oluştuğu bölgeler genellikle kırmızı, pullu ve yağlı bir görünüm içeren deri hastalığıdır. Kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Seboreli egzama, tüylü ve kıvrımlı bölgelerde oluşmaktadır. Seboreik egzama, oldukça yaygın bir deri hastalığıdır. Bu deri hastalığı 3 yaş grubu çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Özellikle bebeklerde ''konak'' adı verilen şekilde görülmektedir.

Yetişkinlerde ise sıkça görülen bir deri hastalığıdır. Bu hastalık her yaş grubunda tedaviye yanıt vermektedir fakat tekrar oluşumu görülmektedir. Yani tedavi sonrasında nüksetme imkanı görülmektedir. Genellikle cilt yapısı yağlı olan kişilerde görülmektedir fakat cilt yapısı yağlı olmayan, farklı cilt yapılarına sahip olan kişilerde de görülebilir. Bu hastalık özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde yaşanmaktadır.

Yağlı Egzama Belirtileri

    Kepeklenme
    Saçlı deride kırmızılık
    Aşırı yağlanma
    Kaşıntı
    Islaklık hissi
    Küçük su toplamaları
    Kabarcıklar ve ciltte düzensizlik
    Deri iltihabı
    Pullanma
    Kabuklanma

Yağlı Egzama Hangi Bölgelerde Görülür?

Yağlı egzama genellikle tüylü ve kıvrımlı bölgelerde görülmektedir.

    Saç derisi
    Kaşlar
    Koltuk altı
    Göğüs arası
    Kasık
    Ense
    Alın
    Kulak girintileri
    Burun kenarları
    Göbek deliği
    Göz kapakları

Yağlı Egzama Nedenleri

Yağlı egzama her hasta da net bir sebeple oluşmamaktadır. Seboreik egzamanın oluşum sebebi bilinmemektedir fakat genetik ve çevresel faktörlerden oluştuğu belirtilmektedir. Genellikle aşırı stres ve zayıf bağışıklık sistemi sebebiyle oluştuğu düşünülmektedir.

Yağlı Egzama Tedavisi

Seboreik egzama, bazı durumlarda kendi kendine iyileşen bir hastalıktır. Düzenli tedavi ile kontrol altına almak mümkündür. Seboreik egzamayı oluşturan ve arttıran durumlar belirlenmelidir. Genellikle aşırı stres ve sinir merkezine bağlı gelişen bir hastalıktır. Aynı zaman bağışıklık sistemi zayıflığından da oluşmaktadır. Bu yüzden hastanın yaşam tarzı ve kalitesi önem taşımaktadır. Hayatında stres oluşturacak nedenleri engellemesi gerekir. Bağışık sisteminin güçlenmesini sağlaması gerekir.

Seboreik egzama, tedavisi mümkündür fakat belli aralıklarla ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden tedavi sürdürülmelidir. Tedavinin başarılı olması için düzenli sürdürülmesi şarttır. Seboreik tedavisinde cildiye ve dermatoloji bölümünde tedavi görülmektedir. Uzman doktorun belirlediği şekilde tedavi başlanmalı ve devam etmelidir. Doktorun uygulayacağı tedavine yöntemine uyum sağlanmalıdır. Yağlı egzama tedavisinde ilaç, krem ve şampuanlar kullanılmaktadır.

Sağlık Haberleri