Yan etkisi var diye ilaç kullanmazsanız süreç uzar, hastalık ağırlaşır ve bulaş riski artar!
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bünyamin Sertoğulları tarafından yapılan açıklamada, koronavirüse yakalanan ve Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sağlanan ilaöların yan etkileri nedeniyle kullanılmaması durumunda hastalığın çok daha ağır geçirileceği belirtildi.
124
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip kkoronavirüs salgın sürecinde, pozitif vaka sayıları hızla yükselmeye devam ediyor. Alınan önlemlerin henüz etkisini göstermemiş olması nedeniyle kimileri endişelendirirken kimileri de virüse yakalanmış olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine ücretsiz olarak temin edilen ilaçları kullanmama konusunda diretiyor.
224
Yan etkilerinin olduğu bilinen ilacı, kulaktan dolma bilgilerle kullanmayı reddeden kişiler için açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bünyamin Sertoğulları, ilaç kullanmayan koronavirüs hastalarının hastalığı daha ağır geçirebileceğine dikkat çekti.
324
"KULLANMAYANLARA YAN ETKİLERİ DAHA AĞIR İLAÇLAR VERMEK ZORUNDA KALIYORUZ"
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bünyamin Sertoğulları, "Vatandaşların içi rahat olsun, bu ilaçlar üretilirken ilk yapılan şey güvenlik testidir.
424
İlaçların kullanılabileceği dozda yan etkilerinin olup olmadığına bakılıyor. Zaten bu ilaçlar direkt koronavirüse yönelik ilaçlar değil.
524
Ancak yapılan çalışmalarda bu ilaçların koronavirüsü hastalığının geçme süresini 10 günden 4 güne indirdiği ortaya koyulmuştur.
624
Vatandaşlarımız ilacı kullanmayıp bizim yanımıza geldiklerinde yan etkileri daha fazla olan ağır ilaçları vermek zorunda kalıyoruz" dedi.
724
"DAHA ÇOK HAYATİ RİSKİ OLMAYAN YAN ETKİLER GÖRÜLÜYOR"
Sertoğulları ayrıca, "Vatandaşlarımız hastalarımıza zarar verecek bir ilaca başlanılmayacağından emin olsunlar.
824
İlaca baktığımızda bizi korkutacak kadar yan etkilerinin olduğu söylendi ancak bunlar binde ya da 10 bin de bir düşük bir ihtimalle görülebilir.
924
Daha çok görülen yan etkileri hayati riski olmayan bizim yönetebileceğimiz etkiler." ifadelerini kullandı.
1024
"İLAÇSIZ ATLATILABİLİR AMA SÜREÇ UZAR"
Koronavirüs testi pozitif çıkan gençlerin çoğunlukla ilaç kullanmak istemediğini ifade eden Sertoğulları, "Gençler, özellikle bu hastalığı ilaçsız atlatabilirler ama hastalık süreci daha uzun olur ve hastalığı sevdiklerine bulaştırma riski artar.
1124
Kendisi hastalığı daha hafif geçirmiş ama ilaç kullansa daha kısa sürede atlatacakken ilaç kullanmadığı için annesine ailesine bulaştırdığını gördüğümüz genç hastalarımız var." ifadelerini kullandı.
1224
Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yeni tip koronavirüse karşı verilen ilaçların kullanımına yönelik bir broşür hazırlayarak 81 ile dağıtımını gerçekleştirmişti.
1324
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğinin sağlanması ve yanlış kullanımının önüne geçilmesi amacıyla Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tanı ve tedavi rehberi uyarınca hazırlanan ve tüm illere gönderilen broşürlerde, 'ilaç dozunun karıştırılması' konusuna açıklık getirildi.
1424
Broşürlerde, hem ayaktan izlenecek komplike olmayan veya hafif-orta pnömonisi olan olası/kesin Kovid-19 olgularında hem de yatış endikasyonu olan Kovid-19 olgularında 'Hidroksiklorokin ve-veya Favipiravirin' önerildiği, iki ilacın da mutlaka hekim tavsiyesi ve gözetiminde kullanılması gerektiği hatırlatıldı.
1524
Erken başlanan ve doğru dozda alınan ilaçlarla devam edilen tedavinin, hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde engellediği ve yoğun bakıma geçiş oranını düşürdüğü vurgulandı.
1624
Broşürlerde ilaçların kullanım zamanı ile dozlarına açıklık getirildi ve kullanımın uygun olmadığı hallere dikkat çekildi.
1724
Favipiravir'in ilk gün sabah ve akşam 8'er tane, devamında ise 4 gün boyunca yine sabah ve akşam 3'er tane içilmesi gerektiği, gebelerde ve emziren annelerde Favipiravir kullanılmadığı kaydedildi.
1824
Hidroksiklorokinin ise sabah ve akşam 1'er tane olmak üzere 5. günün sonunda toplam 10 tablet alınması önerilen broşürde bu ilacın, kalp rahatsızlığı ya da ritim bozukluğu olanlarda kullanılmadığı hatırlatıldı.
1924
Herhangi bir yan etki görüldüğünde veya şikayetler artarsa hekime başvurulması gerektiğinin belirtildiği broşürler, vatandaşların aldıkları dozu işaretleyerek takip edebilmesine imkan sağlayacak şekilde hazırlandı.
2024
ÜLKEMİZDE SON DURUM
Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı.
2124
Güncel verilere göre, son 24 saatte 196 bin 902 Kovid-19 testi yapıldı, 32 bin 137 kişinin testi pozitif çıktı, hasta sayısı 6 bin 420 oldu.
2224
Son 24 saatte 203 kişi hayatını kaybetti. 5 bin 17 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 436 bin 270'e yükseldi.
2324
Toplam test sayısı 19 milyon 888 bin 747'ye ulaştı. Hasta sayısı 545 bin 711, vefat sayısı 15 bin 103, ağır hasta sayısı 5 bin 836, aktif hasta sayısı 94 bin 338 oldu.
2424
Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 3,1, yatak doluluk oranı yüzde 55,1, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 72,1, ventilatör doluluk oranı yüzde 41,7, ortalama temaslı tespit süresi 10 saat, filyasyon oranı ise yüzde 99,9 olarak kayıtlara geçti.