Yandex arama motoruna Google yazınca neden cinsel içerikli sonuç çıkıyor?

Yandex arama motoruna Google yazan internet kullanıcıları cinsel içerikli sayfalara yönlendiren sonuçla karşılaştı. Bunun ardından Ekşi Sözlük'te 18 Aralık 2019 Yandex arama sonucu rezaleti adı altında başlık açıldı. Bu olayın bir manüpilasyon olup olmadığı merak ediliyor.

Yandex arama motorunda Google yazan internette kullanıcıları şok bir görüntüyle karşılaştılar. Çıkan sonuçlar içerisinde cinsel içerikli bir başlık olması kullanıcıları oldukça şaşırttı. Çünkü Yandex’in arama sonuç ekranında Google’ın servisleri olan Görseller, Google Haritalar, Google Çeviri gibi sonuçların yanında yetişkin içerikleri barındıran yasal olmayan siteler çıktı. Bu olayın bir manüpilasyon olup olamadığı ise herkesin aklında bir soru işareti. Peki bu durumun nedeni ne? Şu an taraflardan bir açıklama gelmedi. İşte kullanıcıların karşılaştıkları o sonuç....

 

YANDEX’TEN AÇIKLAMA GELMEDİ

Konunun teknik bir aksaklık mı, hacklenme mi yoksa kasıt mı olduğu akıllara geldi. Yandex’ten henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Google’dan Yandex aratıldığında ise sadece Yandex’in ürünlerinin olduğu sonuçlar ekrana geliyor.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

Sosyal medyada birçok kişi arama sonuçlarına tepki gösterdi. Özellikle çocukların etkilenebileceği konusunda endişe duyan internet kullanıcıları saatler geçmesine rağmen arama sonuçlarındaki porno öğelerinin kaldırılmadığını belirtti.

Yandex'e Google yazınca çıkan sonuç sonunda Ekşi Sözlük'te 18 Aralık 2029 Yandex arama sonucu rezaleti adı altında başlık açıldı ve birçok yorum yapıldı. İşte yapılan o yorumlardan bazıları:

YANDEX NEDİR?

Yandex (Rusça: Яндекс) Rusya'nın pazar payı bakımından en büyük arama motorunun sahibi (%57,4 pazar payı[3]) ve birçok internet tabanlı ürün ve servis geliştiricisi Rus BT şirketi. Şirketin amacı kullanıcıların sorularına doğrudan veya dolaylı cevap verebilmektir.

Yandex.ru ana sayfası Rusya’da en çok ziyaret edilen internet sitesi olmuştur. Yandex, tüm dünyada 56 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmaktadır.[6] Rusya’nın yanı sıra Beyaz Rusya, Kazakistan, Ukrayna ve Türkiye’de de hizmet vermektedir.[7] Tamamen Yandex’e ait olan alt birim şirketi, Yandex Labs ise San Francisco Körfez Bölgesi'ndedir ve bir ar-ge laboratuvarı görevi görmektedir.

Yandex, 30 Mart 2015'ten itibaren Mozilla Firefox'un[8] ve 13 Ekim 2015'ten itibaren Microsoft Edge'in Türkiye için varsayılan arama motoru oldu.

Yandex, Eylül 2011’de İstanbul’da açtığı ofisle Türkiye pazarına açılmıştır. "Türkiye’deki kullanıcılar ve Türkiye hakkında bilgi arayan herkes için geliştirilmiş" olan yandex.com.tr'nin kullanıcılarına sunduğu ana hizmet internette aramadır.

Bunun yanı sıra canlı trafik bilgisi ve panoramik fotoğraflar içeren Yandex.Haritalar, haberler ve e-posta gibi birçok farklı servisi de sunmaktadır. Yandex.Haritalar’ın Panorama adlı hizmeti kullanıcılara yüksek çözünürlüklü, 360 derecelik açıya sahip görüntüler sunarak İstanbul, Ankara, İzmir ve daha birçok şehirdeki ana cadde ve sokakları ile bu şehirlerin tarihi mekanlarını sanal ortamda izleyebilme imkanı sunuyor.

GOOGLE NEDİR?

Google (NASDAQ: GOOG), İnternet araması, çevrim içi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan anonim şirketidir. İnternet tabanlı hizmet ve ürünler geliştirir, ek olarak bunlara ev sahipliği yapar. Kârının büyük kısmını AdWords programı aracılığıyla reklamlardan elde etmektedir. Şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları sırada kurulmuştur. İkili, sık sık "Google Guys" olarak anılmaktadır. Google, ilk olarak, 4 Eylül 1998 tarihinde özel bir şirket olarak kuruldu ve 19 Ağustos 2004 tarihinde halka arz edildi. Halka arzın gerçekleştiği dönemde, Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt, takip eden yirmi yıl boyunca, yani 2024 yılına kadar Google'da birlikte çalışmak üzere anlaştılar. Kuruluşundan bu yana misyonu "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmektir. Gayri resmi sloganı ise, Google mühendisi Amit Patel tarafından bulunan ve Paul Buchheit tarafından desteklenen "Don't be evil" (Kötü olma) dır. 2006 yılında, halen şirket merkezi konumunda olan Mountain View, Kaliforniya'ya taşınmıştır.

Google'ın dünya çapında veri merkezlerinde bir milyondan fazla sunucuda çalıştığı, bir milyardan fazla arama isteğini işlediği ve kullanıcıları tarafından oluşturulan verinin gün başına yirmi dört petabayt olduğu tahmin edilmektedir. Kuruluşundan bugüne dek gerçekleşen büyüme hızı, şirketin temel web arama motorunun ötesinde ürünler, satın almalar ve ortaklıklar zincirinin meydana gelmesini sağladı. Şirket, Orkut, Google Buzz ve Google+ gibi sosyal ağ araçları ile elektronik posta hizmeti Gmail servisi gibi çevirmiçi verimlilik yazılımları sunmakta, ek olarak, web tarayıcısı Google Chrome, fotoğraf görüntüleme ve düzenleme yazılımı Picasa ve anlık mesajlaşma Google Talk gibi uygulamalarla masaüstüne kadar uzanmaktadır. Bunlar dışında, Android mobil işletim sistemi gelişimine öncülük yapmıştır. Cr-48 ana işletim sistemi olarak da bilinen yeni Google Chrome OS, 15 Haziran 2011 tarihinden beri, Samsung Series 5 ve Acer AC700 gibi ticari Chromebook'lardakullanılmaktadır.

Alexa, internette en çok ziyaret edilen web sitesi olarak ABD odaklı "google.com"'u listelemektedir, YouTube, Blogger, Orkut gibi Google'a ait diğer siteler ve çok sayıda uluslararası Google sitesi (google.co.in, google.co.uk vb.) ise en çok ziyaret edilen siteler arasında ilk yüz içinde yer almaktadır. Ek olarak şirket, BrandZ marka değeri veritabanı listesinde ikinci sırada yer almaktadır. Buna karşın Google, gizlilik, telif hakkı ve sansür gibi konularda eleştiriler almaktadır.

Gündem Haberleri