Patatesler genel haliyle her şekilde sağlık için fayda sağlasa da uzun süre bekletilmesi ve yanlış bir şekilde muhafaza edilmesinden dolayı toksik bir hale gelerek sağlığı tehdit ediyor.
Sivri, budaklanmış ve filizlenmiş patateslerin sağlığı olumsuz etkilendiğinden haberi olmayanlar, filizlenmiş kısımları keserek patatesi tüketmeye devam ediyorlar.
Ancak filizlenmiş patateslerde bulunan konsantrasyonlarda glikoalkaloidler adı verilen ve toksik etkilere sahip olabilen bileşikler içermesi patatese etki edeceğinden, filizleri kesip atmak bir işe yaramıyor.
Glikoalkaloidlerin genel olarak antibiyotik özelliklerinin yanı sıra, kan şekerini dengeleme ve kolesterol düşürme gibi olumlu etkilerini yanında besinlerde çok fazla etkin hale gelmesi bu durumu toksik bir hale getiriyor.
Filizlenmiş patateslerde de glikoalkaloidlerlerin aşırı derecede görülmesi bu bileşiklerin zararlarını vücuda almayı kolaylaştırarak, sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden oluyor.
Toksik olarak ilk olarak patatese, tüketildiği zaman da vücuda yayılan bu zararlı bileşenler yaklaşık 1 gün sonra vücutta bazı olumsuzlukları yaşatıyor.
Filizlenmiş patates, kusma, karın ağrısı, düzensiz bağırsak hareketleri, ishal, baş ağrısı, beyin sisi, kızarıklık veya kızarık bir cilt, kafa karışıklığı veya ateş gibi semptomlarla kendini gösteriyor.
Bu gibi durumlarda sağlığını olumsuz etkilemek istemeyenler yeşil bir renk alan ve filizlenmiş olan patateslerin zararlı kısımlarını kesmek yerine, patatesin tamamını çöpe atmalıdır.
Çünkü filizlerdeki zararlı toksinler patatesin de içine işleyeceğinden yapılacak olan hiçbir pişirme yöntemi bu zararları ortadan kaldırmaz.
Patateslerin filizlenmesini istemeyenler serin ve karanlık bir yerde patatesleri saklamalı ve gaz çıkaran ve patateslerin daha hızlı filizlenmesine neden olan soğanlardan uzak tutmalı.