Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 7512.35
Meslek Adı : Yaş Pasta Yapımcısı
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Fırıncılar, Pastacılar Ve Şekerleme İmalatçıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Okur Yazar
M. Detay Bilgiler
Meslek Tanımı Nedir?
Yaş pasta yapımında mutfak araç,gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uyarak kendi başına yaş pasta yapıp süsleyebilen kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Yaş Pasta Yapımcısı; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Kişisel bakım yapmak,
b) İş İçin hazırlık yapmak,
c) Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak,
d) Besin öğelerinin kaynaklarını seçmek,
e) Besin gruplarından günlük porsiyon miktarlarını tespit etmek,
f) Çırpılarak yapılan hamurlardan ürünler hazırlamak,
g) Krema sos ve şuruplar hazırlamak,
h) Jöle, şekerleme ve çikolata çeşitlerini kullanmak,
i) Yaş pastalar hazırlamak,
j) Pastalara çeşitli süslemeler yapmak,
vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Yaş Pasta Yapımcısı Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Tarımsal Mücadele Alet Ve Makineleri Operatörü mesleği için “8341.04” kod olarak kullanılır iken Kırma Makinesi Operatörü-Kimyasal Maddeler mesleği için “8131.04” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Yaş Pasta Yapımcısı Meslek Kodu “7512.35” olarak belirlenmiştir.
Yaş Pasta Yapımcısı İş İlanlarına ulaşmak için tıklayınız.