Bilim insanları, güneş sisteminin dışında insan yaşamının mümkün olduğu birden fazla öte gezegen keşfettiklerini açıkladı. Bu keşif, Dünya dışında yaşam için bir dönüm noktası olabilir.
İngiltere'de bulunan Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacıların "Hycean" adını verdikleri bu gezegenler, okyanuslarla çevrili ve hidrojeni bol olan bir atmosfere sahip.
Gezegenlerden bazılarının bir tarafı devamlı olarak karanlıkken, diğer yanı da aydınlık. Yıldızlara yakın bölüm olmasından dolayı insan yaşamına uygun kısmın yalnızca karanlık bölüm olabileceği ifade ediliyor.
Hycean ismi verilen bu yaşanabilir gezegenler grubu, sıcak, okyanusla kaplı ve hidrojen zengini de bir atmosfere sahip. Dünya benzeri diğer gezegenlere oranla bu tip gezegenler sayıca daha fazla ve büyük olduğu için gözlemlenmeleri de daha kolay.
Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Nikku Madhusudhan, Hycean adlı bu gezegenleri "hidrojen zengini atmosfere sahip su dünyaları" olarak belirtiyor. Madhusudhan, bu tür gezegenleri bulmaya odaklanmanın Dünya'nın dışı yaşama dair bulgulara erişimi hızlandıracağını düşünüyor.
Madhusudhan ayrıca, NASA'nın Kasım ayında uzaya fırlatması beklenen James Webb Uzay Teleskobu'nun da desteğiyle önümüzdeki iki ya da üç yılda ilk biyolojik göstergeleri keşfedebileceklerini bildiriyor. Dünyaya benzeyen küçük gezegenlerin atmosfer özelliklerinin , güneş benzeri yıldızlara yakın olmaları nedeniyle, yaşam belirtileri keşfetmek açısından zorluk çıkardığını aktarıyor.
Sıcaklığı yaklaşık 200 santigrat dereceye ulaşan bu gezegenlerin yarıçapları Dünya'dan iki kat daha büyük ve kütleleri de 10 kat daha fazla. Bu büyük gezegenler Dünya boyutlarındaki diğerlerine oranla daha kolay keşfedilebiliyor.
Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan makalelerinde Cambridge Üniversitesi araştırma ekibi, bu gezegenlerin kütlesinin yüzde 90'ının sudan oluştuğunu ifade ediyor Ancak ekibin "karanlık hycean" adını verdikleri ve sürekli karanlık olan taraf dışında yaşam pek mümkün gözükmüyor. Bunun nedeni olarak, gezegenlerin kendi yıldızlarına çok yakın konumda bulunması ve aydınlık olan tarafın yaşama elverişli olmayacak kadar sıcak olması.
Eğer burada bir yaşam kurulursa "suda yaşam" formülünün uygulanması gerekecek. Çünkü yüzde 90'ı suyla kaplı bir su katmanlı gezegen
Madhusudhan, "az miktarda da olsa mikrobiyal yaşamın buralarda mümkün , Dünya'daki yaşamın da aynı şekilde başladığı" ifadelerini kullanıyor.