Yatsı namazı ne zamana kadar kılınabilir? En son kaçta kılınır?

Namaz ibadeti Müslümanlar için farzdır. Günde 5 vakit olan namazın vakitlerinin geçirilmemesi önemlidir. Peki, günün son kılınan namazı olan yatsı namazı ne zamana kadar kılınabilir? En son kaçta kılınır? İşte detaylar...

Müslümanlar sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere beş vakit namaz kılmaktadırlar. Her namazın kılınması gereken zaman dilimleri bulunmaktadır. Bu namazlar içinden yatsı namazının da kılınması gereken bir zaman dilimi bulunmaktadır. Bu bağlamda, Yatsı namazı ne zamana kadar kılınabilir? En son kaçta kılınır?

YATSI NAMAZI NE ZAMANA KADAR KILINABİLİR? EN SON KAÇTA KILINIR?

Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, “imsak” vaktine (tan yerinin ağarmaya başlamasına) kadar devam eder.

(Kâsânî, Bedaiu’s-Sanâi’, I, 321; Merğînânî, el-Hidâye, I, 39; Zeylaî, Tebyînü’l-Hakâik, I, 81). Yatsı namazı bu süre içinde her hangi bir vakitte kılınabilir.

Ancak uyanamayacağından endişe eden
kişinin, namazını uyumadan önce kılması, gecenin sonuna bırakmaması gerekir.

İKİNDİ NAMAZI NE ZAMANA KADAR KILINABİLİR?

İkindi namazının son vakti güneşin batışından hemen öncesidir. Ancak mazeret yoksa bu ana kadar geciktirmemek gerekir.

Hz. Peygamber (s.a.s.) ikindi namazını güneş sararıncaya kadar bırakıp sonra tavuğun yem topladığı gibi aceleyle kılmayı, münafıkların namazı olarak nitelemiştir (Ebû Dâvud, Salât, 5).

Fakat daha önce kılınmamışsa, güneş batmak üzere de olsa kılınır (Kâsânî, Bedaiu’s-Sanâi’, I, 329; Merğînânî, el-Hidâye, I, 38; Zeylaî, Tebyînü’l-Hakâik, I, 80).

Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Güneş batmazdan önce ikindi namazından bir rekâta yetişen, namazın tamamına yetişmiş sayılır” (Buhârî, Mevâkit 28; Müslim, Mesâcid 161).

Din Haberleri