Yemek sonrası ateş, halsizlik, bulantı, kusma, halsizlik gibi etkilerle kendisini gösteren gıda zehirlenmesi, özellikle yaz aylarında açıkta bırakılan et ürünleri, süt ürünleri, deniz ürünleri ve meyveler gibi ürünleri açıkta bırakıldıktan sonra tüketilmesi ile kendini gösteriyor.
Bu durumumu yaşamamak için;
Alınacak ürünleri etiketlerine ve son kullanma tarihlerine bakılmalı.
Alınmış olan ürünler buzdolabında uygun koşullarda saklanmalı , et ve sebzeler birbiri ile temas ettirilmemelidir.
Ürünler yerleştirildikten sonra eller ağızla temas ettirilmeden yıkanmalıdır.
Pişirilen besinler uygun bir yerde soğumaya bırakılmalı, kesinlikle güneş alan ve sıcak bir yerde bekletilmemeli.
Pişirilip tüketilmeyen besinler dışarıda 2 saatten fazla bırakılmamalıdır. Tüketilecek olan yemek 1 kereden fazla ısıtılmamalıdır.
Çiğ olarak tüketilecek olan sebze ve meyveler sirkeli suda en az 15 dakika bekletilmeli ardından su süzdürüldükten sonra tüketilmelidir
Dondurulmuş olan et, tavuk, balık gibi ürünleri çözdürmek için su altında bırakmalı ya da buzdolabının alt kısmında açılmaya bırakılmalıdır.
Çiğ et, tavuk ve balık gibi ürünler buzdolabında çözdürülecekse diğer ürünler ile temas etmemesine dikkat edilmeli.
Çözülen ürünler daha sonra tekrardan dondurulmamalıdır.
Yaşanan gıda zehirlenmeleri 48 saat için de kendiliğin tedavi olur. Ancak aşırı rahatsızlık duyup, evde tedavi yöntemi uygulamak isteyenler için;
Birkaç saat yeme ve içme kesilmelidir.
Mide biraz rahatladıktan sonra küçük yudumlar ile su içilmelidir.
Kraker, muz, pirinç, patates gibi ürünler yavaş yavaş tüketilmeye başlanmalıdır.
Çok yağlı yiyecekler, süt ürünleri, kafein, alkol gibi ürünlerden bir süre kaçınılmalıdır.
Zehirlenme ile birlikte orta çıkan olumsuzluklardan dolayı bir süre uzanarak dinlenilmelidir.