Sıcaklarla savaştığımız yaz günlerinin kurtarıcısı olan yaz meyvelerinin faydaları oldukça büyük...Dengeli bir beslenme için vücudun ihtiyaç duyduğu meyvelerin yararları hakkında bilinmeyen tüm detaylar haberimizde yer alıyor.
110
Sıcak yaz ayları, sebze ve meyve çeşitliliğinin en bol olduğu dönemdir. Bu zamanlarda taze meyve ve sebzelerin bol miktarda tüketilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi başta olmak üzere pek çok faydayı da beraberinde getirir.
İşte hem sağlıklı hem lezzetli yaz meyvelerinin faydaları...
210
KARPUZ Yaz denildiğinde kokusuyla, tadıyla akla ilk gelen meyvelerin başında karpuz geliyor. İçindeki A ve C vitaminleriyle antioksidan özelliği bulunan karpuz, yüksek su oranı ile midede doluluk hissi yaratarak düşük enerji ile uzun süre tokluk hissi sağlar.
Beta karoten ve likopenden yönünden zengin olması nedeniyle prostat kanseri ve birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. Fakat bu kadar faydasına karşın özellikle şeker hastalarının karpuz tüketimine dikkat etmesinde fayda var. 2-3 ince dilim karpuz 1 porsiyon meyve olarak güvenle tüketilebilir.
310
ARMUT
C ve K vitaminleri ve potasyum açısından oldukça zengin bir meyve olan armut, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinir. Kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlar.
Yüksek lif içeriğine sahip olduğundan sindirim sisteminin çalışmasını destekler. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir meyve olan armut, soğuk algınlıklarına ve enfeksiyon hastalıklarına karşı da koruyucudur. 1 orta boy armut bir porsiyon meyve şeklinde tüketilebilir.
410
ÜZÜM Üzüm, siyah ve beyaz çeşitleriyle yüksek lif oranına sahip bir yaz meyvesidir. İçinde bulunan resveratrol adındaki bilişen, bilinen antioksidan vitaminlere oranla 30-50 kat daha fazla etkilidir. Serbest radikalleri indirgeyerek oksidatif stresin alzamasını sağlayan bu bileşen düzenli olarak tüketildiğinde kansere karşı önemli bir koruma sağlar.
Ancak üzümünün glikoz oranı oldukça yüksektir ve kan şekerinin hızlı şekilde yükselmesine sebep olabilir. Bu yüzden başta diyabet hastaları olmak üzere dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. 1 küçük salkım üzüm (10 adet küçük veya 20 adet büyük üzüm) bir porsiyon meyve şeklinde tüketilebilir.
510
YEŞİL ERİK
İlkbahar aylarıyla birlikte tezgahlardaki yerini bulan yeşil erik, A ve C vitaminleri ile fosfor, potasyum, ve çözünür posa açısından oldukça zengin bir meyve türüdür. Lif içeriği fazlaca yüksek olduğundan sindirim sistemini düzenlemeye, aynı zamanda içerdiği çözünür posa sayesinde kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. Glisemik indeksi düşüktür ve kan şekerinde hızlı yükselmelere neden olmaz. Bu sayede diyabet hastalarının da güvenle tüketebileceği meyvelerden biridir.
10 adet küçük boy veya 10 adet orta boy yeşil erik bir porsiyon meyve şeklinde tüketilebilir.
610
KİRAZ Kan kırmızı rengiyle dikkat çeken bir meyve olan kiraz yaz meyvelerinin gözdelerindendir. Kiraz, A ve C vitaminleri ile potasyumun iyi bir kaynağıdır. Demir içermesi nedeniyle kan yapımını desteklerken yüksek lif içeriği sayesinde de sindirim sorunlarının önüne geçilmesine yardımcı olur.
Kalp sağlığını destekleyen kiraz, baş ağrılarını ve migren ataklarını azaltmaya da yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve içerdiği antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruma sağlayan kiraz, oldukça sağlıklı bir meyve türüdür. 10-12 adet kiraz bir porsiyon meyve olarak yenilebilir.
710
İNCİR Ege bölgesinde bol miktarda üretilen incir, yaz aylarında tazesi, kış aylarında ise kurusu sevilerek tüketilen bir meyvedir. Lif içeriği oldukça yüksektir ve bu sayede kabızlığı önleyerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
Magnezyum, manganez, potasyum, ve kalsiyum minerallerini bol miktarda içerdiğinden mineral gereksiniminin karşılanmasına da yardımcı olur.
Kemiklerin güçlendirilmesine destek verirken kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyuculuğuyla bilinir. Tıpkı üzüm gibi incirin de glisemik indeksi yüksek olduğundan, diyabet hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. 1 orta boy incir, bir porsiyon meyve yerine tüketilebilir.
810
ÇİLEK
Güzel kokusuyla özellikle çocukların en sevdiği meyvelerden biri olan çilek, güçlü bir folik asit kaynağı olduğu bilinir. A ve C vitaminleri ile selenyum mineralini önemli miktarlarda içermesi nedeniyle kansere ve enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar. Aynı zamanda fosfor, manganez, potasyum gibi minerallerden de zengindir.
Polifenol olarak adlandırılan sağlığa yararlı bitkisel bileşenler içermesi nedeniyle kan kolesterol ve trigliserid seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Bir porsiyonu yaklaşık olarak 5-6 orta boy çilekten oluşur.
910
KAYISI
Sevilen yaz meyvelerinden olan kayısı, sapsarı rengiyle yaz günlerinin lif kaynağıdır. A vitamini ve özellikle de beta karoten içeriğinin oldukça yüksek olması sayesinde antioksidan özelliği taşır. Bu sayede kayısı da birçok yaz meyvesi gibi kansere karşı koruuğu bilinir.
Yüksek posa içerdiği için uzun süren tokluk hissi yaratır. Sindirim sistemini düzenler ve kabızlık, şişkinlik gibi sorunları önler.
Tüm sarı meyveler gibi iyi bir potasyum kaynağı olması dolayısıyla tansiyonu dengeler, idrar söktürücü özellik taşıdığından ödem atılımını destekler. 4 adet küçük boy veya 2-3 orta boy kayısı bir porsiyon meyveye eşittir.
1010
ŞEFTALİ
Bol sulu, yumuşacık tadıyla sıcak yaz günlerinin serinleten lezzetlerinden olan şeftali yüksek lif içeriğine sahiptir. Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasını destekler, kabızlık sorununu önler. Potasyum içeriğinden kaynaklanan idrar söktürücü özelliği ile vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olurken hipertansiyon hastalarında tansiyonun düşürülmesine katkı sağlar.
Kabuğunun tüylü yapısı nedeniyle kabuklu olarak tüketilecekse çok iyi bir şekilde yıkanması gerekir.
Kalp ve damar hastalıklarına karşı korumasına ek olarak A ve C vitamini içeriği sayesinde kanserden korunmaya da yardımcıdır. 1 küçük boy şeftali 1 porsiyon meyveye eşittir.