Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 9412.05
Meslek Adı : Yemek Dağıtım Elemanı (Kepçeci)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelik Gerektirmeyen Meslekler
M. Alt Ana Grubu : Yiyecek Hazırlama Yardımcıları
M. Grubu : Yiyecek Hazırlama Yardımcıları
M. Birim Grubu : Mutfak Yardımcıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Okur Yazar
M. Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Yemekhanede servis edilecek yemeği, hijyen şartlarına uygun olarak sırayla ve eşit olarak servis eden, kişilere dağıtımını yapan nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Yemek Dağıtım Elemanı (Kepçeci); işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Hijyen şartlarını sağlamak, ellerin yıkanması, önlük bone ve eldiven in giyilmesi gibi iş öncesi hazırlık yapmak,
b) Yemek dağıtım alnını temizlemek, düzenlemek,
c) Gelen yemek tepsilerini, tencereleri yemek dağıtım alanına yerleştirmek,
d) Yemekleri sırasıyla ve eşit bir şekilde tabaklara koyarak hazırlamak,
e) Hazırlanan tabakları yemekhaneye gelen kişilere sırayla dağıtmak,
f) Dağıtım işi bittikten sonra tezgahı toplamak, temizlemek bir sonraki yemek servisi için hazır halde bırakmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Yemek Dağıtım Elemanı (Kepçeci) Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Planlama Ve Kontrol İşçisi (Kümes Hayvanları) mesleği için “4322.04” kod olarak kullanılır iken Deniz Araçları Tesisat Donatım Teknisyeni mesleği için “3151.07” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Yemek Dağıtım Elemanı (Kepçeci) Meslek Kodu “9412.05” olarak belirlenmiştir.
Yemek Dağıtım Elemanı (Kepçeci) İş İlanlarına ulaşmak için tıklayınız.