Pendik Bölge Hastanesi Uzman Diyetisyeni Aylin Fırat, Bölge Gündem Gazetesi’nin sağlık köşesi için bilgilendirme yazısı kaleme aldı. Fırat, yazısında kilo alımında kilo alan bireylerin düzensiz ve dengesiz beslenme alışkanlıklarına dikkat çekti. İşte Aylin Fırat’ın yazısı:
Çoğu zaman birçok kişiden ‘Hiçbir şey yemiyorum ama kilo alıyorum!’ cümlesini duymuşuzdur. Aslında bakacak olursak asıl problem yemek yememeleri değil, yaşamlarında düzensiz ve dengesiz beslenme alışkanlıkların ön planda oluşudur. Fazla kilolarından yakınan insanların en büyük problemi kısa zamanda kilolarından kurtulmak ve hayal ettikleri bedene kavuşmaktır. Yapılan en büyük hatalardan birisi hızlı kilo vermek için sık sık yapılan düşük kalorili diyetlerdir. Bu sebeple vücudumuz alışık olmadığı için metabolizma hızımızı düşürmüş oluyoruz.
Aynı zamanda kilo almanın farklı birçok nedeni vardır. Birde bunlara bakalım.
Fazla kilolu kişiler zayıflama programı başında çabuk kilo veremezler. Kilo verseler bile bir süre sonra eski kilolarına geri dönebilirler. Bu durum motivasyonunuzu düşürebilir. İstikrarlı olmanız gerekir. Vücudun yeni düzenine alışmasına izin verin.
Yemeğin üstüne içilen su kimyasal sindirimi zayıflatır ve sindirimi güçleştirir. Bu yüzden yemeğin hemen ardından su içilmemeli.
Yeterli uyumuyor ve dinlenemiyorsanız kilo alabilirsiniz. Çünkü geç saatlere kadar oturduğunuzda hormon düzeyinizde değişiklikler meydana gelerek iştahınız artar ve gece atıştırmalarınız kaçınılmaz hale gelebilir.
Çevremizde sigarayı bıraktıktan sonra kilo alımlarını fark edebiliyoruz. Aslında sigarayı bırakmak değil de nikotin ihtiyacını besinlerden gidermeye çalıştığımız için kilo alınıyor. Sigara bırakma dönemlerinde karbonhidrat ve yağ oranından zengin, kalorisi yüksek besinler tüketildiği için kilo alınır.
Stresli olmanızla beraber stres hormonunuz olan kortizol iştahınızın artmasına sebep olur. Bu nedenle yüksek kalorili gıdalara yönelebilirsiniz.
Tiroid hastalıkları metabolizmanızı yavaşlatarak kilo almanıza neden olabilir. Beslenmenize ve egzersizlerinize dikkat ettiğiniz halde geçmeyen bir yorgunluğunuz ve kilo alımınız söz konusuysa hipotiroidiniz olabilir. Bu yüzden mutlaka tiroid kontrolünüz için hekiminize başvurun.