Yeni İmar Mevzuatına Pendik Katkısı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar mevzuatını yenilemek üzere çalışma başlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar mevzuatını yenilemek üzere çalışma başlattı. Oluşturulan komisyonda görev alan Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin de Çalıştay’da imar sürecinde yaşanan aksaklıkları, çözüm yollarını ve Pendik’teki uygulamaları anlattı.

Ankara’da düzenlenen İmar Mevzuatı Çalıştayı’nın açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye'deki İmar Kanununun 1985 yılında yürürlüğe girdiğini belirterek “İmar Kanunumuz, yayınlanmasından sonra karşılaşılan aksaklıklar nedeniyle bugüne kadar 20 kez değişti. Burada yapılacak çalışmadan her şeyden önce insan odaklı yaşanabilir şehirler kurma hedefimize ve ülkemize hizmet etmesini temenni ediyorum.” dedi. Çalıştaya ilişkin bilgi veren Bakan Güllüce, 16 büyükşehir, 9 il ve ilçe belediyesi, 6 bakanlık, 7 üniversite, 5 sivil toplum kuruluşundan temsilcilerle bakanlık bünyesindeki 4 genel müdürlükten imar mevzuatında yetkin teknik personelin katılımıyla 50 kişilik bir komisyon oluşturulduğunu söyledi. Beş aylık analitik bir çalışma gerçekleştirileceğini belirten Bakan Güllüce, imar mevzuatının tamamının 1 Ocak 2016'dan önce revize edilmesi gerektiğini vurguladı.

 Bürokrasi azaltılmalı  

Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, yaptığı sunumda imar süreçleri hakkında bilgi verdi. İmar planlamada her kesimin  (bakanlık, büyükşehir belediyeleri,  ilçe belediyeleri, üniversiteler, vatandaş, müteahhitler) farklı planlama anlayışına sahip olduğunu belirten Başkan Şahin, ruhsat işlemlerinde de yönetmeliklerdeki çeşitlilik nedeniyle farklı uygulamalar görüldüğünü söyledi. Başkan Şahin, imar ve ruhsat işlemlerinin onay süreçlerinde bürokrasinin azaltılması gerektiğini belirtti.

Dijital uygulamayla işleri hızlandırdık

Pendik Belediyesindeki uygulamaları anlatan Başkan Şahin,  bürokratik işlemleri azaltarak dijital sisteme geçildiğini, bunun da işleri hızlandırdığını söyledi. Başkan Şahin: “ Örneğin ruhsat öncesi harita işlemlerinde belediyemizdeki süreç 10 güne düşürüldü.  Ancak Kadastro Müdürlüğündeki süreç 30-45 gün sürmektedir.” dedi. 

Ruhsat işlemlerinin de dijital ortamda kısa sürede sonuçlandırıldığını söyleyen Başkan Şahin,  mimari proje sunumlarında 5 gün; statik, mekanik ve elektrik projelerinde ise 10 günde dijital mutabakat sağlandığını belirtti.  Başkan Şahin, bir yıldan beri de Pendik’te ruhsat alacak konutlara parsel içinde otopark zorunluluğu getirildiğini söyledi.

Yerel Haberleri