Yeni küresel seyahat krizi kapıda mı?

Tüm dünyayı saran koronavirüsün mart 2020'de pandemiye dönüşmesi, küresel çapta seyahat kısıtlamalarına neden olmuştu. Turizm sektörünü canlandırma çalışmaları sürerken, küresel seyahat kısıtlaması yeniden gündeme geldi.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün etkileri devam ediyor. Hayatın her alanında etkili olan koronavirüs turizm sektöründe ciddi kayıplara yol açtı. En büyük durgunluğun yaşandığı sektörlerin başında gelen turizmde yeni çıkış yolları aranmaya başladı. Ülkeler turizmi canlandıracak çalışmalar üzerinde çalışıyor.

HAVAYOLU TRAFİĞİNDE BÜYÜK DURGUNLUK

 Turizmi canlandırma çalışmaları sürerken, dünyada yine bir tedirginlik oluştu. Herkesin aklında "Dünya yeni bir küresel seyahat kısıtlamasının eşiğinde mi?" sorusu var. Yaşanan bu endişenin arkasında ise aşı üretim ve dağıtımındaki sorunlar yer alıyor. Tüm ülkelerin aşıya eşit şartlarda ulaşamaması dünyayı küresel seyahat kısıtlamasıyla karşı karşıya getirdi.

Hava yolu trafiğinin daha önce hiç görülmeyen şekilde durgunluk yaşamasından en çok etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Dünya geneline bakıldığında havayolu trafiğinde Nisan 2020'de, 2019 yılı nisan ayına göre yüzde 96 düşüş yaşandı. Havaların ısınmasıyla birlikte, pandemi kısıtlamaları gevşetilmeye başladı. Ancak henüz tam olarak normalleşme başlamamışken, koronavirüs yeniden yükselişe geçti.

Aşı üretimi dünyada umutla karşılanmasına karşın, dağıtım noktasında ciddi aksamalar yaşandı. Bu durum küresel seyahat kısıtlamasını gündeme getirdi. Ülkeler krizi aşmak için farklı çözüm yolları aramaya başladı.

ÇİN

Çin, koronavirüsünle mücadelede dijital sertifika denilen aşı pasaportunu devreye soktu. Çin'in Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, aşı pasaportunda koronavirüs test ve aşı bilgilerinin yer alacağı kaydedildi. İnsanlar arası etkileşimin daha güvenli hale geleceğini belirten Dışişleri Bakanı Wnag Yi, koronavirüsle ilgili bilgilerin iki kez teyit edilmiş olacağını ifade etti.

ABD

Aşı pasaportunu gündemine alan bir diğer ülke de ABD, ancak bu konuda resmi bir adım atılmadı. ABD'de aşı kartı talep eden eyaletler olmasına rağmen bu kart uluslararası seyahatlerde geçerli değil. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), gereksiz seyahatlerin önlenmesi için adımlar atıldığını açıkladı.

İNGİLTERE

İngiltere'den aşı pasaportu uygulanması ile ilgili resmi açıklama yapılmadı. Ancak AB'nin pasaport teklifi ülkenin gündeminde. Başbakanı Boris Johnson da söz konusu uygulamayı görüştüklerini belirtti.

AVRUPA

Aşı sertifikası uygulamasının hayata geçirilmesi için düzenleme hazırlanan AB'de söz konusu sertifikanın AB içi seyahatlerde kullanılması gündemde. Sertifikada hangi aşıların geçerli olacağı AB üyeleri tarafından kararlaştırılacak. Aşı sertifikada, kişilerin aşı olup olmadığı ve hangi aşıyı olduğu bilgilerinin yer alması bekleniyor.

KUZEY AVRUPA

Danimarka ve isveç'ten dijital aşı sertifikaları açıklamaları yapıldı. Planlanan uygulamanın hedefi ise yaz aylarında turizmi canlandırmak. Danimarkalı yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda sertika ile iş seyahatlerine, spor etkinliklerine, kültürel faaliyetlere, hatta restoranlara gidebileceğini belirtildi.

Dünya genelinde 10 Şubat itibarıyla 151,5 milyon kişi COVID-19 aşısı olmuş durumda. Bu da dünya nüfusunun henüz sadece yüzde 1,93'ünün aşı olduğunu gösteriyor. 450 milyon nüfuslu AB içinde ise aşı olanların sayısı şimdilik sadece 18,3 milyon.

Dünya Haberleri