Belçika'da görülen koronvirüs mutasyonu tedirginliğe yol açsan da bilim insanları ilk kez Ocak ayında tespit edilen bu virüsün diğer varyantlara göre daha tehlikeli veya bulaşıcı olup olmadığı konusunda bir sonuca ulaşabilmiş değil.
"B 1.214" isimli Belçika mutantı bugün Belçika'da sekanslanan koronavirüs vakalarının yaklaşık 4'ünü temsil ediyor. Bilim insanları söz konusu koronavirüs mutasyonunun öncekilerine hiç benzemediğini söylüyor ama daha tehlikeli olup olmadığı konusunda da şimdilik bir yargıya varabilmiş değiller.
Belçika'da görülen koronavirüs mutasyonuna ilişkin açıklamada bulunan Liege virüs analizi ve dizileme laboratuvarı Başkanı Vincent Bours, "bugüne kadar böylesi bir mustasyon hiç görülmemişti" diyerek şaşkınlığını gizleyemedi. Belçika mutantının diğer varyantlar gibi hareket etmediğini ifade eden Liege virüs analizi ve dizileme laboratuvarı Başkanı Vincent Bours, yaptığı açıklamada "Kopyalama sürecinde genellikle DNA parçalarının kaybolduğunu gözlemliyoruz. Fakat Belçika mutantı ile aksine, pek çok ekleme oluyor. Spike proteini dizisine dokuz nükleotidin eklendiğini fark ettik" ifadelerine yer verdi.
YENİ MUTANT NASIL YAYILIYOR?
İlk kez ülkede görülen varyantın şimdiye dek belirlenen hastaların hiçbirinin yoğun bakımda olmadığını vurgulayan Belçikalı bilim insanları; henüz endişelenecek bir durum olmadığını söylüyor. Ama yeni mutanta ilişkin "nasıl yayılıyor, etkisinin nasıl ve aşıya karşı dirençli mi?" gibi sorular henüz yanıtlanmış değil. Ülkedeki sağlık kurumları olayı yakından takip ediyor.
Louvain Katolik Üniversitesi'nde mikrobiyolog olan Doktor Emmanuel André, "Aşırı derecede endişelenmemiz gerektiğini gösteren hiçbir argüman yok. Bu nedenle B 1.214 varyantı, Güney Afrika, İngiliz ve Brezilyalı kuzenleri gibi 'endişe verici mutantlar' olarak sınıflandırılmadı" diye konuştu. Virüsün Belçika'da keşfedildiğini belirten Vincent Bours, aslında mutantın Sahra altı Afrika bölgesinden gelmiş olabileceğini belirtti.