Pek çok sağlıklı besin gibi tüketildiği zaman sağlık açısından fayda sağladığı bilinen, antioksidan açısından yüksek bir içecek olan yeşil çay, bilimsel araştırmalarda da faydaları kanıtlanmış olan ve siyah çay sonrası en çok tüketilen çaylardan birsi olması ve yağ yakması sebebi ile çok fazla talep görüyor. Sabah ve akşam sürekli tüketilen, sürekli gündem olan "Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay nasıl demlenir, nasıl tüketilir?"
YEŞİL ÇAYIN FAYADALARI NELERDİR
HÜCRELERİ YENİLER VE ONARIR
Sağlıklı bir vücudun gelişimi ve iyileşmesi için yararlı pek çok bileşen içeren yeşil çay, içeriğindeki kateşinler sayesinde vücudun yapılamasını ve onarılması sağlar, kansere karşı koruma sağlayarak serbest radikallerle savaşarak, vücuttaki ölü hücrelerin atılmasını sağlar.
YAĞ YAKIMI
Metabolizma üzerinde olumlu birçok etki yaparak, özellikle diyet döneminde öğünlerde sıkça tüketilen yeşil çay, vücuttaki yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
BEYİN SAĞLIĞI
Nöroprotektif etkileri göstermeye yardımcı olan yeşil çay, düzenli olarak tüketildiği zaman beyin sağlığı üzerinde olumlu etkiler bırakarak, yaşa bağlı olarak gelişen alzheimer ve parkinson hastalıkları riskini azaltır.
GÖZ SAĞLIĞI
İçeriğinde bulunan kateşinler, gözü oksidatif hasardan korumaya yardımcı olarak, gözde meydana gelebilecek hasar kaybı ve görme bozukluklarının giderilmesine yardımcı olur.
KEMİKLERİ KORUR VE İYİLEŞTİRİR
Kemik sağlığının gelişimi ve onarılması için gerekli olan osteoporozun tedavisinde etkili olan yeşil çay, tüketildiği zaman kemik oluşumunu ve iyileşmeleri destekler.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Antibakteriyel özelliklere sahip olan yeşil çay, tüketildiği zaman enfeskyionlara karşı koruma sağlayarak özellikle ağız içinde çıkan yaralanmalara karşı koruma sağlar, dişlerin korunmasını ve ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur.
CİLDİ KORUR VE ONARIR
Antioksidan ve anbakteriyel özellikleri sayesinde cildin yenilenmesini ve onarılması sağlayan yeşil çay, tüketildiği zaman hasarlı cildi onarır ve iyileştirir.
YEŞİL ÇAY NASIL DEMLENİR?
Uygun tarifler ile demlendiği zaman vücut üzerinde harika etkiler yaratan yeşil çayı yapraklar ile demlemek için; kaynamış suyun içerisine yeşil çay yaprakları demliğin içerisine atılarak 5 dakika kadar kaynatılır, daha sonra yaprakları süzülür.
Toz halinde bulunan yeşil çayı demlemek içinse bir bardak kaynamış suyu içerisine atılacak olan bir çay kaşığı kadar yeşil çay 5 6 dakika kadar kaynama noktasına gelene kadar demlenir.
YEŞİL ÇAY NASIL TÜKETİLİR?
Günün belirli saatlerinde tüketildiği zaman ekstra bir etki sağlayan yeşil çay için en uygun zamanlar sabah saatleri olmakla birlikte, yemeklerden birkaç saat sonra veya ara öğünlerde tüketilebilen yeşil çay, içeriğinde kafein bulunmasından dolayı gece tüketilmesi önerilmeyen bir çay.
Çayın türü ve demleme süresine göre, tüketilen bünyeye göre değişiklik gösteren yeşil çay, günde 1 bardak kadar tüketildiği taktirde olumlu etkiler sağlıyor. Demlenmiş olan çayı tatlandırmak ve lezzet almak için çayın içerisine bal ve limon da ilave edilebilir.