Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 7514.02
Meslek Adı : Yıkama Ve Ayıklama İşçisi (Meyve Sebze) (Elle)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Meyve Ve Sebze İşleyicile
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
M. Detay Bilgiler
Yıkama Ve Ayıklama İşçisi (Meyve Sebze) Meslek Tanımı Nedir?
Konserve, salamura, reçel,kurutulmuş meyve sebze imalinde kullanılacak büyük miktarlarda ürünlerin temizlenme ve ayıklanma işlerini elle yapan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Yıkama ve Ayıklama İşçisi (Konserve İmali) (Elle) işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Ayıklanacak sebze ve meyvelerin sap, kabuk ve çöplerini bıçak kullanarak ve eliyle ovarak temizlemek,
b) Evsafa uygun olmayanları ayırmak,
c) Temizlenen meyve sebzeleri ilgili kısma göndermek,
d) Çalışma mahallinin temizliğini yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Yıkama Ve Ayıklama İşçisi (Meyve Sebze) (Elle) Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Diğer Garsonlar, Barmenler Ve İlgili İşçiler mesleği için “5131.01” kod olarak kullanılır iken Hazır Giyim Model Makineciliği Teknisyeni mesleği için “3119.06” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Yıkama Ve Ayıklama İşçisi (Meyve Sebze) (Elle) Meslek Kodu “7514.02” olarak belirlenmiştir.
Yıkama Ve Ayıklama İşçisi (Meyve Sebze) (Elle) İş İlanlarına ulaşmak için tıklayınız.