Yılmaz Özdil'in 'Mustafa Kemal' adlı kitabının özel bir serisi 2500 liraya satışa sunulmaya hazırlanıyor. Yayınevi tarafından duyurulan bu rakam Atatürk sevgisini istismar etmek olarak nitelendirilirken açıklamalara göre kitap Atatürk'ün ölüm saati olan 09.05'te satışa sunulacak. Günlerdir gündemde olan bu konu üzerine araştırmalar sürerken, 'Mustafa Kemal' kitabının yayıncısı Kırmızı Kedi Yayınevi de araştırılmaya başladı. Peki Kırmızı Kedi Yayınevi kimin? Sahibi kim? Haluk Hepkon kimdir? Yılmaz Özdil'in yeni kitabının yayıncısı neden Kırmızı Kedi Yayınevi? Nerede? Adresi neresi? İşte tüm ayrıntılar.
Kırmızı Kedi Yayınevi, yazarları Yılmaz Özdil'in ‘tamamı elle ciltlenen' kitabının 2 bin 500 liraya satılacağını duyurdu. Yayınevi, kitabı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum yılına gönderme yaparak 1881 tane basacak. Kitap, 23 Ocak Pazartesi günü Atatürk'ün ölüm saati olan 09.05'te satışa sunulacak.
PROJE İÇİN ÖZEL YAZI TİPİ
Yayınevi, bugün de kitabın yazıtipinin '10 Kasım' olacağını paylaştı. Yayınevinin bugün paylaştığı mesaj şöyle:
“Kitabın iç tasarımını yapan Joelle İmamoğlu, 1881 adetlik özel Mustafa Kemal kitabında seçtiği yazıtipini özel olarak, bu proje için geliştirdi ve yazıtipine 10 Kasım adını verdi.
Son 2 gün!”
1881 adetle sınırlı özel baskı. Mustafa Kemal adlı kitabının basımında Munken Pure 120 gr/m2 Kağıt, kitabın cilt ve kutusunda Shangtung-S cilt bezi, Gmund f-color glatt kağıt ve özel olarak renklendirilmiş deri kullanıldı.
Yılmaz Özdil Mustafa Kemal Kitabı Konusu
Mustafa Kemal'in çocukluk, gençlik ve askerlik dönemlerini ele alan kitapta Mustafa Kemal'in hayatı ve yaşadıkları ayrıntılarla aktarılıyor. Son derece somut, kısa bilgiler ile sadece Mustafa Kemal Atatürk’ün değil Türk Devriminin ve Cumhuriyet döneminin detaylarına ışık tutuyor.
YILMAZ ÖZDİL KİMDİR?
Yılmaz Özdil kimdir, Yılmaz Özdil, 1965 yılında İzmir'de doğmuştur. Babası Veli Özdil, annesi Nadide Özdil'dir. Yılmaz Özdil, İzmir Atatürk Lisesi'nin ardından Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik bölümünden mezun olmuştur. Mesleğe Yeni Asır gazetesinde muhabirlik yaparak başladı. 1994 yılında Milliyet gazetesinde Yazı İşleri Müdürü oldu. 1995 yılında Sabah gazetesine geçerek Yazı İşleri Müdürü oldu. Ardından Fatih Çekirge'nin genel yayın yönetmenliği yaptığı Star gazetesinin kuruluşunda bulundu. Star gazetesinden ayrıldıktan sonra Ciner Medya Grubu'na geçti. Daha sonra Sabah gazetesine döndü ve atv haber genel yayın yönetmenliği görevlerinin üstlendi. Atv ve Sabah'a TMSF`nin el koyması üzerine istifa etti, 12 Ağustos 2007'de yazar olarak Hürriyet'e geçti.
2008 yılında Uğur Dündar'ın sunduğu Star Ana Haber bülteninin yayın yönetmenliğini yapmaya başladı. Hürriyet'in üçüncü sayfasında yazmakta ve aynı zamanda Fanatik gazetesi çatısı altında spor yazarlığı da yapmaktadır.
Yılmaz Özdil, Üniversite 3. sınıftayken tanıştığı Hülya hanım ile 1989 yılından beri evli olup Pelin (d.1991) adında bir kız çocuğu vardır.
Kitapları
2011 – İsim, Şehir, Hayvan, Yılmaz Özdil
2012 – İsim, Şehir, Bitki, Yılmaz Özdil
2013 – Beraber Yürüdük Biz Bu Yıllarda, Yılmaz Özdil
2014 – İsim, Şehir, Artist
2015 – Beraber Yürüttük Biz Bu Yollarda, Yılmaz Özdil
YILMAZ ÖZDİL'İN 'MUSTAFA KEMAL' KİTABI KIRMIZI KEDİ YAYINEVİ'NDE?
Kırmızı Kedi Yayınevi, Sözcü yazarı Yılmaz Özdil'in kaleme aldığı 'Mustafa Kemal' kitabının özel serisinin 2500 liraya satılacağını duyurdu.
Kırmızı Kedi'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Yılmaz Özdil'in 'Mustafa Kemal' kitabının satışının 23 Ocak'ta, Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını kaybettiği saat olan 09.05'te yapılacağı belirtildi. Kitaptan yalnızca 1881 adet satılacak.
Kitabın özel seriden olduğu, elle ciltlendiği ve ‘özel' olduğuna vurgu yapılan paylaşım, sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çekti.
Birçok kullanıcı, yayınevinin Atatürk'ü ticaret için kullandığı eleştirisini yöneltti.
KIRMIZI KEDİ YAYINEVİ'NİN SAHİBİ HALUK HEPKON KİMDİR?
Artan döviz kurlarından etkilenen sektörlerden biri de yayıncılık. Bu alandaki güncel durumu “Devletin şu anki duruma müdahale etmesi lazım. İnşaat sektörüne yapılan teşviklerin onda biri yayıncılık sektörüne yapılsa Türkiye daha farklı bir ülke olur” şeklinde yorumlayan Kırmızı Kedi Yayınevi sahibi Haluk Hepkon, ‘Mustafa Kemal’ kitabıyla da Türkiye’nin şimdiye kadarki baskı rekorunu kırmayı hedeflediklerini söyledi.
Kırmızı Kedi olarak Ekim ayında büyük bir projeleri olduğunu ifade eden Kırmızı Kedi Yayınevi sahibi Haluk Hepkon, “Yılmaz Özdil’in Mustafa Kemal’i anlattığı ‘Mustafa Kemal’ isimli kitabına hazırlanıyoruz. Bu Türkiye açısından bir rekor olacak çünkü 1 milyon 700 bine yakın baskı planlıyoruz. Türkiye’de şu ana kadar bu boyutta basılan ve dağıtılan kitap olmadı. Yani bir anlamda Türkiye’nin şimdiye kadarki baskı rekorunu kırmış olacağız. Bu bizim yayınevimiz için de çok özel bir kitap çünkü 10’uncu senemiz ve bininci kitabımız olacak. Ayrıca içinde bulunduğumuz dönemde Mustafa Kemal’in hem halka, çocuklara hem de yabancı dil çevirisi ile farklı kültürlere tanıtılmasını çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu.
“KÜÇÜK YAYINCILARI ZOR GÜNLER BEKLİYOR”
Yayıncılığı çok parlak bir sürecin beklemediğini ifade eden Hepkon konuşmasına şöyle devam etti:
“Türkiye’ye gönderilen kağıt miktarında bir süredir zaten bir azalma mevcuttu. Bu durum kitap fiyatlarını yükselten bir faktör oldu. İkinci olarak, kâğıdın dünya çapında da zam görmesi tabii ki Türkiye’ye de yansımıştı. Bütün bu olumsuzluklar üzerine döviz kurunun bu rakamlara gelmesi olayı birçok yayıncı açısından içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Bu dönemde büyük projeleri olan yayınevleri özellikle Ekim ayında sıkıntı yaşamamak için kâğıdı önceden aldı ve bu durum piyasayı daha da daralttı. Önümüzdeki günlerde ne yazık ki küçük yayıncıları zor günler bekliyor. Parası olup kağıt için fahiş fiyatlar ödemeyi göze alan firmaların dahi kağıt bulamayacağı bir döneme giriyor gibiyiz”.
“Seka’nın özelleştirilmesi ve kağıdın Türkiye’de üretilemez hale gelmesi çok olumsuz bir unsur” diyen Hepkon, “Aslında bir dalga zaten başladı ama ben Ekim ayından sonra çok daha büyüyeceğini ve içinden çıkılamaz bir hale geleceğini düşünüyorum” dedi.
"FATURASI ÇOK AĞIR OLACAK"
Türkiye’de çok az miktarda kağıt üretildiğini ve onun da kitaba uygun olmadığını ifade eden Hepkon, “Kitap ve gazete için olan kağıtlar tamamen yurt dışından alınıyor. Sonuçta dünya üzerinde hiçbir gelişmiş ülke yok ki kâğıdını dışarıdan alsın. Yani her halükarda kağıdı bizim üretmemiz lazım. Çünkü basit bir ticari işlemden bahsetmiyoruz. Burada ticaret yapan diğer sektörleri kötülemiyorum ama kitap üretmek ve bir kültür politikasının olması bir ülke için çok önemli. İnşaat sektörü geri kalabilir veya daha az mücevherat üretebilir ve satabilirsiniz. Çünkü bunlar bir şekilde telafi edilebilir şeyler. Ama eğer tarıma ve eğitim gibi kültür alanlarına yatırım yapmazsanız bunun faturası çok ağır olur” şeklinde konuştu.
"BU DURUM OKUMA ORANINI ÇOK DÜŞÜRECEK"
Zamların yansımasıyla birlikte kitap fiyatlarının iki üç katına çıkacağını dile getiren Hepkon, “Zaten kitap okuma alışkanlığının çok yüksek olmadığı bir ülkedeyiz, bu durum okuma düzeyini çok düşürecektir. Yani bu meseleye ‘Yayıncılar da sonuçta ticari kuruluşlar, bir dönem de kar etmesinler canım’ diye bakamazsınız. Çünkü okumayan bir toplum, büyük felaketlere davetiye çıkarır” dedi.
“İNŞAAT SEKTÖRÜNE YAPILAN TEŞVİKLERİN ONDA BİRİ YAPILSA TÜRKİYE DAHA FARKLI BİR ÜLKE OLUR”
Artık gelinen noktada durumun sadece yayıncının fedakârlığıyla kurtarılamayacağını kaydeden Hepkon, “Burada aslında devletin buna müdahale etmesi lazım. Bu müdahalenin ilk ayağı, kendi kâğıdımızı üretir hale gelmek. Ama bunun da bugünden yarına sonuç vermesini beklemek çok gerçekçi olmaz. Çünkü fabrikanın kurulması, üretime başlaması uzun bir zaman alır. Burada devletin yayıncılara yönelik bir takım teşvikler yapması lazım. Kağıt alımındaki Katma Değer Vergisi’nin (KDV) veya kitap sektöründeki diğer vergilerin düşürülmesi gibi. İnşaat sektörüne yapılan teşviklerin onda biri yayıncılık sektörüne yapılsa Türkiye daha farklı bir ülke olur” diye konuştu.
“DEPOMUZDA ŞU ANDA 20 MİLYONA YAKIN KİTAP VAR”
Türkiye’nin şu anda en büyük kitap deposu olan Arasta Bilgi Teknolojileri’nin deposu hakkında da bilgi veren Hepkon,”Burası 5 katlı ve yaklaşık 40 bin metrekare. Depomuzda şu anda 20 milyona yakın kitap var ve 400’ün üzerinde insan çalışıyor. Ayrı türlerdeki 200 bin kitabı okurlarımıza ulaştırabiliyoruz. Yaklaşık 4 bin yayınevinin kitabı var ve bunları Anadolu’daki 6 bin tane noktaya iletebiliyoruz. Aynı zamanda Babil ve Odakitap gibi internet sitelerinin depoları da burada bulunuyor” dedi.
4 MİLYON 702 BİN LİRA KAZANACAK
Yılmaz Özdil'in çıkardığı özel baskı Mustafa Kemal kitabı, birim fiyatı 2 bin 500 liradan 1881 adet basıldı. Bu kitaptan Özdil'in kazanacağı toplam tutar ise 4 milyon 702 bin 500 lira...
Özdil özel baskı Atatürk kitabıyla milyonları kazanacak
TOSUN'U TAKDİR ETMİŞTİ
Daha önce, Çiftlikbank ile 80 bin kişiden dolandırdığı paralarla yurt dışına kaçan 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın hakkında, "Takdir ediyorum. Bunların parasını almak sevaptır." diyen Özdil, binlerce Atatürkçünün hassasiyetinden faydalanarak, milyonlarca para kazanma peşinde...