Enflamasyon diğer adıyla iltihaplanma hem iyi hem de kötü olabilir. Bir yandan vücudun enfeksiyon ve yaralanmalardan korunmasına yardımcı olurken, diğer yandan da kronik enflamasyon hastalığa yol açabilir Bununla birlikte, araştırmalar bazı gıdaların kronik enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini görüldü. İşte 13 enflamasyon gıda...
113
MEYVELER
Meyveler lif, vitamin ve minerallerle dolu küçük meyvelerdir. Olarca çeşidi olan meyvelerin en yaygını olarlar şunlardır;
çilekler
yaban mersini
Ahududu
Böğürtlenler
Meyveler antosiyaninler adı verilen antioksidanlar içerir. Bu bileşiklerin, hastalık riskinizi azaltabilecek anti-enflamasyon etkileri vardır. 25 yetişkin içeren bir çalışmada, her gün yaban mersini tozu tüketenler, tozu tüketmeyenlere göre önemli ölçüde daha fazla doğal öldürücü hücre üretmiştir. Vücut sürekli olarak öldürücü hücreler üretir bu da bağışıklık sisteminin düzenini sağlar.
213
YAĞLI BALIK
Yağlı balıklar harika bir protein kaynağıdır ve uzun zincirli omega-3 yağ asitleri içerirler. Tüm balık türleri omega-3 yağ asitleri içermesine rağmen, bu yağlı balıklar en iyi kaynaklar arasındadır :
Somon
sardalye
ringa
orkinos
hamsi
313
BROKOLİ
Brokoli son derece besleyicidir. Karnabahar, brüksel lahanası ve lahana ile birlikte turpgillerden olan bir sebzedir . Araştırmalar, turpgillerden çok fazla sebze yemenin kalp hastalığı ve kanser riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Brokoli, vücutta iltihaplanmaya neden olan moleküller olan sitokin ve nükleer faktör kappa seviyesini azaltarak iltihabı azaltan bir antioksidan üretir.
413
AVAKADO
Avakado, potasyum, magnezyum, lif bakımından zengin olduğundan ve kalp için sağlıklı tekli doymamış yağlar ile doludur. Ayrıca kanser riskinin azalmasıyla bağlantılı karotenoidler ve tokoferoller içerir. Avokadodaki bir bileşik, yeni oluşan cilt hücrelerinde iltihaplanmayı azaltır. Aşırı kilolu 51 yetişkinin dahil olduğu bir çalışmada, 12 hafta boyunca avokado yiyenlerde enflamasyonunda azalma görüldü.
513
YEŞİL ÇAY
Araştırmalar, yeşil çay içmenin kalp hastalığı, kanser, alzheimer hastalığı, obezite ve diğer koşullar riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu bulmuştur. Faydalarının çoğu, antioksidan ve anti enflamasyon özelliklerinden, kaynaklanmaktadır.
613
BİBER
Dolmalık biber ve acı biber, güçlü anti-enflamasyon etkilerine sahiptir. C vitamini ve antitoksidan yüklüdür. Dolmalık biber ayrıca diyabet gibi kronik hastalıklarla ilişkili iltihabı azaltabilen antioksidan kuersetin sağlar. Acı biber, iltihabı azaltabilen ve daha sağlıklı yaşlanmayı destekleyen sinapik asit ve ferulik asit içerir.
713
MANTAR
Dünya çapında binlerce mantar çeşidi bulunurken, sadece birkaçı yenilebilir ve ticari olarak yetiştirilir. Bunlara yer mantarı, portobello mantarı ve shiitake mantarı dahildir. Mantarların kalorisi çok düşüktür ve selenyum, bakır ve tüm B vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca anti-enflamasyon koruma sağlayan fenoller ve diğer antioksidanlar içerirler.
813
ÜZÜM
Üzüm iltihabı azaltan antosiyaninler içerir. Ek olarak, kalp hastalığı, diyabet, obezite, alzheimer ve göz bozuklukları dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların riskini azaltır. Üzüm aynı zamanda birçok sağlık yararına sahip başka bir antioksidan bileşik ve resveratrol içerir . Araştırmalar, resveratrolün kalbi iltihaplanmaya karşı koruyabildiğini gösteriyor.
913
ZERDEÇAL
Zerdeçal, körilerde ve diğer Hint yemeklerinde sıklıkla kullanılan sıcak, topraksı bir tada sahip bir baharattır. Güçlü bir anti-enflamasyon bileşik olan kurkumin içerdiği için çok ilgi görmektedir. Araştırmalar, zerdeçalın artrit, diyabet ve diğer hastalıklarla ilgili iltihabı azalttığını göstermiştir.
1013
SIZMA ZEYTİNYAĞI
Sızma zeytinyağı, tüketilebilecek en sağlıklı yağlardan biridir. Tekli doymamış yağlar açısından zengindir ve çok sayıda sağlık yararı sağlayan Akdeniz diyetinin temelini oluşturur.Çalışmalar, sızma zeytinyağını kalp hastalığı, beyin kanseri ve diğer ciddi sağlık koşulları riskini azalttığını belirlemiştir.
1113
BİTTER ÇİKOLATA
Bitter çikolatalar lezzetli, zengin ve tatmin edicidir. Ayrıca iltihabı azaltmaya yardımcı olan antioksidanlarla doludur. Bunlar hastalık riskini azaltabilir ve daha sağlıklı yaşlanmayı sağlar. Flavanoller, çikolatanın iltihap önleyici etkilerindendir ve atardamarları çevreleyen endotel hücrelerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Yapılan bir çalışmada, günde iki kez 350 mg kakao flavanol tüketen kişilerde 2 hafta sonra vasküler fonksiyonlarda iyileşme saptandı.
1213
DOMATES
Domates bir beslenme merkezidir. Domatesler C vitamini, potasyum ve etkileyici anti-enflamasyon özelliklere sahip bir antioksidan olan likopen bakımından yüksektir.
1313
KİRAZ
Kirazlar lezzetli bir meyve olmanın yanında ve iltihabı azaltan antosiyaninler ve kateşinler gibi antioksidanlar açısından zengindir. Vişnelerin sağlığı geliştirici özellikleri diğer çeşitlere göre daha fazla çalışılmış olsa da kirazalar da bu konuda fayda sağlar.