Yiyecek-İçecek Yöneticisi (Otel) mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?

Yiyecek-İçecek Yöneticisi (Otel) mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Yiyecek-İçecek Yöneticisi (Otel) meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Mesleğin Bilgileri

Meslek Kodu : 1412.03

Meslek Adı : Yiyecek-İçecek Yöneticisi (Otel)

Grup Bilgileri

M. Ana Grubu : Yöneticiler

M. Alt Ana Grubu : Ağırlama, Perakende Ve Diğer Hizmet Müdürleri

M. Grubu : Otel, Lokanta Ve Restoran Müdürleri

M. Birim Grubu : Lokanta Ve Restoran Müdürleri

Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans

M. Detay Bilgileri


    

Yiyecek-İçecek Yöneticisi (Otel) Meslek Tanımı Nedir?

-Konaklama vb. işletmelerde Yiyecek-İçecek departmanında konuklara en az maliyetle en iyi kalitede servisin sunulabilmesi için yiyecek-içecek, satın alma ve servis safhalarında tüm faaliyetleri ve personeli yönetme, kontrol etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir       

Görev ve İşlem Basamakları :

Yiyecek-İçecek Yöneticisi (Otel),  işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

a)            Mutfak şefi ve Cost Control ile birlikte periyodik olarak menülerin hazırlanışını , standart maliyet ile en iyi porsiyonun hazırlanmasını, ürünlerin müşteriye sunum prezantasyonunu, porsiyon miktarlarını, yapılması düşünülen yenilikleri, garnitürler ve ürünlerin kalitesini kararlaştırmak,

b)           Departmanın gelir ve gider bütçesini hazırlamak,

c)            İlgili departmanlarla koordinasyonu sağlamak,

d)           Departmanının günlük satış durumunu, maliyetleri, outlet satış kayıtlarını inceleyerek satış artırıcı tedbirler almak,

e)           Maliyetlerin standartta tutulması için cost controll ve mutfak şefini koordine etmek,

f)            Toplantı, kongre yemekleri gibi özel organizasyonlarla verilecek yemeklerin satış departmanı ile koordineli çalışarak satılmasını sağlamak

g)            Cost Control'un ay sonu raporlarını inceleyerek maliyet artış ve düşüşlerini takip etmek,

h)           Yemekler ve hizmetlerle ilgili şikayetleri inceleyip gerekli düzeltmelerin yapılmasını sağlamak,

i)             Sorumlu olduğu personeli yönlendirmek ve eğitmek, görev ve işlemleri yerine getirir.

Yiyecek-İçecek Yöneticisi (Otel) Meslek Kodu Nedir?

SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: El Sanatları / Dekoratif Sanatları Öğretmeni mesleği için “2320.18” kod olarak kullanılır iken Kapaklama Ve Mühürleme Makinesi Operatörü mesleği için “8183.16” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.

ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;

Yiyecek-İçecek Yöneticisi (Otel) Meslek Kodu “1412.03” olarak belirlenmiştir.

Yiyecek-İçecek Yöneticisi (Otel) İş İlanlarına ulaşmak için tıklayınız.

İŞKUR Meslek Kodlarının sıralı tam listesi için tıklayın

Çalışma Hayatı Haberleri