Yoğurt nasıl mayalanır? Ev yoğurdu nasıl yapılır?

Sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti yoğurt aslında dışarıda satılanlardan ziyade evde de yapılması oldukça kolay bir tattır. Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen yoğurt sağlıklı beslenmeye de yardımcı oluyor.Peki Yoğurt nasıl mayalanır? Ev yoğurdu nasıl yapılır?Kavanozda yoğurt nasıl mayalanır?

Yoğurt nasııl mayalanır? Yoğurt mayalamanın püf noktaları nelerdir? Evde yoğurt nasıl yapılır? Yoğurt nasıl mayalanır? Evde sert yoğurt nasıl yapılır?

YOĞURT NASIL MAYALANIR?

  •     Sütü kaynatın ve ılımaya bırakın.
  •     Ilıyan sütün sıcaklığını ölçün eğer sütün içerisine küçük parmağınızın ucunu değirdiğinizde parmağınız yanmıyorsa ayarında demektir.Ne çok sıcak ne de çok ılık olmalı.
  •     Ufak bir kase içerisinde yoğurdu 2-3 kaşık ılık süt ile iyice ezin.
  •     Sütü saracağınız sargı bezlerini yayın (sıcak tutacak battaniyede olabilir)
  •     Sütü ateşten alın ve mayasını yavaşça koyup homejen bir şekilde dağılması için karıştırın ve ağzını sıkı bir şekilde kapatın ve iyice sarın kıpırdatmadan.5-6 saat bekledikten sonra buzdolabında dinlendirin.

MALZEMELER:

  •     1.5lt süt
  •     2 yemek kaşığı mayalık yoğurt

YOĞURT MAYALAMA PÜF NOKTALARI

  •     Güzel bir yoğurt için en önemli nokta süttür. Kullanılacak sütün hazır olmaması, doğal olması gerekmektedir.
  •     Daha sonra sütün sıcaklığını ayarlamalısınız. Çok soğuk yada çok sıcak olmamalı. Kullanacağınız süt ılık olmalı.
  •     Yoğurdunuz sulu olmasını, tok bir kıvamda olmasını istiyorsanız kullanacağınız mayanında katı bir halde olması gerekmektedir.
  •     Yoğurdu mayalarken sütün yağ oranı da yoğurdunuzun kıvamı için önemlidir. İnek sütünün yağ oranı mada, keçi sütünün yağ oranına göre biraz daha azdır. Buda yoğurdunuzun geç mayalanmasına sebep olmaktadır. Eğer imkanınız varsa manda sütü, keçi sütü kullanabilirsiniz.
  •     Yoğurdunuzu mayalanmaya bıraktığınızda onu sıcak tutmalı, battaniye gibi şeylerle sarmalısınız.
  •     Yoğurdunuzu kıpırdatmadan 5-6 saat dinlendirmelisiniz.

KAVANOZDA YOĞURT MAYALAMA

Kavanozda yoğurt mayalamanın en güzel yanı daha çabuk tüketilmesi ve bu sayede yoğurtta sulanma, ekşime yada olmamasıdır. Sizlerde kavanozlarınızda yoğurtlar mayalamak istiyorsanız yazının üzerine tıklayabilirsiniz.

EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR? EV YAPIMI YOĞURT MALZEMELERİ VE YAPILIŞI

Yoğurt yapmak için oldukça az malzemeye ihtiyaç var.

Malzemeler

  • 1 litre doğal veya günlük süt
  • 1 tatlı kaşığı dolusu doğal yoğurt (oda sıcaklığında)
  • Sütü süzmek için ince bir tülbent veya süzgeç
  • Sütü kaynatmak için çelik tencere
  • Kaşık
  • Cam kavanoz
  • Sarmak için battaniye veya kalın sofra bezi

YAPILIŞI

Öncelikle sütü hazırlamamız gerekiyor. Çiğ süt kullanıyorsanız kaynatmanız gerekir. Çiğ sütü kaynatmadan temiz tülbent veya ince bir süzgeçle süzüp çelik bir tencerede kaynatın. Kaynatma esnasında 10 dakika kadar sütü karıştırarak hava almasını sağlayın. Fokurdamaya başlayıp yükseldiğinde altını kısıp 8-10 dakika daha kaynatın. Vaktiniz kısıtlı değilse sütü soğuduktan sonra buzdolabında bir gün bekletip ertesi gün kullanırsanız daha iyi oluyor. Hemen tüketecekseniz kaynamış sütün biraz ılımasını bekleyin. Günlük süt kullanıyorsanız bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatın.

Yoğurt yapımındaki püf nokta sütün sıcaklığıdır. En uygun sıcaklık 42-45 derecedir. Eğer süt ılıksa mayalanma olmaz, süt sıcaksa yoğurt ekşi olur. Termometreniz varsa ılımaya başlayan sütün sıcaklığını kolayca ölçersiniz. Termometre yoksa parmağınızı süte batırarak ısısını kontrol edin. 10 saniye kadar tuttuğunuzda parmağınızın dayanabileceği, ancak hafif bir yanma hissi duyacağı ısıya geldiği zaman süt mayalanma sıcaklığına gelmiştir.

Maya olarak kullanacağınız yoğurt ev yoğurdu ya da organik yoğurt olmalıdır. Her 1 litre süt için bir tatlı kaşığı dolusu maya kullanılır. Maya olarak kullanılacak oda sıcaklığındaki yoğurt bir kaseye alınır ve üzerine biraz ılık süt eklenir, tahta kaşıkla pütürsüz olana kadar karıştırılır. Tenceredeki sütün üzerindeki kaymak bir tabağa alınır. Maya tencerenin kenarından süte karıştırarak birkaç seferde dökülür. Uzun bir kaşıkla tenceredeki süte eşit dağılacak şekilde yavaşça karıştırılır.

Mayalanma sırasında kavanozların sabit durması ve sütün ısısını koruması için sarılması gerekir. Kavanozlar, düz bir zemindeki kalın bir battaniye veya sofra bezinin üzerine yerleştirilir. Kavanozların üzerinde birkaç parmak boşluk kalacak şekilde tenceredeki mayalanmış süt boşaltılır. Kavanozların üzerine kağıt havlu 2 kat olarak yerleştirilir ve kapakları sıkıca kapatılır. Kağıt havlu kavanozdaki buharı çekecek ve yoğurdun sulu olması önleyecektir. Battaniye kavanozların üzerini kapatacak, sıcaklığını muhafaza edecek şekilde şekilde sıkıca sarılır ve 3-3,5 saat mayalanmaya bırakılır. Eğer fazla bekletirseniz yoğurt ekşi olur.

Daha sonra kavanozları oynatmadan üzerindeki bez açılır ve 1-2 saat soğuyup oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Buzdolabına yerleştirilen kavanozdaki yoğurtlar 24 saat dinlendikten sonra yemeye hazır hale gelir. Kapağı açılmayan kavanozdaki yoğurtlar yaklaşık 10 gün dayanır.

Yemek Tarifleri Haberleri