Yonca Yetiştiricisi Mesleği Nedir, Nasıl Olunur?

Yonca Yetiştiricisi Mesleğinin maaşları, tanımı, ne iş yaptığı, nasıl olunduğu, meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Mesleğin Bilgileri

 

Meslek Kodu : 6111.21

 
 

Meslek Adı : Yonca Yetiştiricisi

 
 
 

Grup Bilgileri

 

M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları

 
 

M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları

 
 

M. Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri

 
 

M. Birim Grubu : Tarla Ürünleri Ve Sebze Yetiştiricileri

 
 

Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim

 
 
 

M. Detay Bilgileri

 

Meslek Tanımı Nedir?

 

-Hayvan yemi olarak kullanılan, yoncanın ekim, hasat ve tohum çıkarılması işlerini yapan kişidir.

 
 

Görev ve İşlem Basamakları :

 

Yonca Yetiştiricisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

a)            Yoncanın verimli olması için ekim nöbetini (buğday- arpa-çavdar + yonca+pancar-haşhaş vb) takip etmek,

b)           Bölgenin iklim şartları ve toprak özelliklerine uygun olarak tarlayı sürmek, tırmıklamak ve sürmek (tapan veya tepen) çekmek suretiyle  toprak hazırlığını yapmak,

c)            Mibzerle ekim derinliği, sıra araları göz önünde bulundurularak ekimini yapmak,

d)           Havanın yağışlı- yağışsız geçmesi durumuna göre, ekim sonrası ve tohumlar yeşillendikten sonra uygun zamanlarda sulamak,

e)           Zamanında uygun gübre ile gübrelemek.

f)            Yoncanın yeşil olarak biçimi yapılacak ise sonbahara kadar verimin kalitesine göre uygun sayıda biçmek,

g)            Biçilen yoncayı güneşleterek  soldurmak,

h)           Hastalık ve zararlılara karşı mücadele etmek,

i)             Kışlık yem olarak kullanılacaksa güneşte suyu çekilene kadar kurutarak balya yapmak veya yaptırmak.

j)             Yoncadan tohum üretilmek istendiğinde, ilkbaharda ilk yetişen yoncayı  bir defa biçtikten sonra tohuma bırakmak,

k)            Tohumların olgunlaşmasını takiben uygun zamanda biçmek,

l)             Biçilen tohumlu yoncayı kurutmak, kurumasını takiben  patoz makinesi ile tohumları ayırmak.

m)          Ayrılan tohumları sellektör makinesinden geçirerek yabani ot tohumlarından temizlemek, 

n)           Saman haline gelen yoncayı yem olarak kullanmak üzere depolara taşımak.

o)           Kullanılan makine, araç, gereç ve ekipmanların periyodik bakımlarını yapmak,   vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Çalışma Hayatı Haberleri