Danıştay’ın Ayasofya’nın müze yapılmasına dair kararı iptal etmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya Camii kararnamesini imzalaması, dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Ayasofya ile ilgili gelişme Yunanistan'ı çileden çıkardı.
131
İlk etapta Ortodoks Hristiyanlar için manastır olarak inşa edilen Ayasofya, onlar itirafından kutsal kabul ediliyor.
231
Bu sebeple Türkiye'nin Ayasofya adımı sonrası Yunanistan basını ve yetkililerden tepkiler geliyor.
331
Kathimerini Gazetesi'nin haber sitesi "Türkiye küresel mirasa zarar verdi" haberini iki gündür web sitesinin manşetinden indirmiyor.
431
Yunan basınının açıklamasına karşın Türkiye, her fırsatta Ayasofya ile ilgili tarihi mirasın korunması ve teşhiri konusunda UNESCO yükümlülüklerine uyulacağını belirtiyor.
531
UNESCO Dünya Miras listesindeki Ayasofya'nın içerisindeki freskler sıvayla kapatılmayacak; ya "karartma" yöntemi ya da perde çekilerek muhafazası gerçekleştirilecek.
631
Kathimerini Gazetesi'nde danıştay kararı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya’yı cami ilan ettiğine dair haber bulunuyor.
731
Yunan gazetesinde "Bu karar, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın devasa bir simgesel önem taşıyan bu dünya mirasını camiye dönüştürme çağrılarıyla uyumlu" ifadesi kullanıldı.
831
Kathimerini Gazetesi'nde yer alan makalede, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Ayasofya'nın cami olarak kullanılmasının küresel kültüre ve UNESCO'ya meydan okuma olduğunu söylediğini de belirtti.
931
Yazıda "Ayasofya konusunun bir Yunan-Türk anlaşmazlığı olmamasına rağmen, konunun Atina ve Ankara'nın etkili ve samimi iletişim kanalları kurmasını daha da zorlaştırması bekleniyor." ifadeleri kullanıldı.
1031
Yunan gazetesi'nde Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı “Ayasofya’nın müze statüsünün değiştirilmesinden üzüntü duyuyoruz” açıklamasına da yer verildi.
1131
Yunan gazetesinin web sitesinde Joe Biden'ın Ayasofya ile ilgili yorumuna da yer verildi.
1231
Joe Biden, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin aldığı karardan "derin endişe" duyduğunu belirtmişti.
1331
Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karardan dönme çağrısı yaptı. Biden, Ayasofya'ya herkesin "eşit" erişim sağlanmasına olanak sağlayan "müze" statüsünün korunmasını istedi.
1431
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Ayasofya'nın cami olmasının hem iki ülke arasındaki ilişkileri hem de Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini etkileyeceğini belirtmişti.
1531
Yunan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, Ayasofya ile ilgili alınan kararın 'kışkırtıcı ' olduğunu söyledi.
1631
Sakellaropoulou hoşgörü ve dini diyalog değerlerini onarılamaz şekilde zayıflatacağını ileri sürdü.
1731
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ayasofya kararının UNESCO'ya karşı bir 'meydan okuma' olduğunu ileri sürdü.
1831
Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni ise kararı 'açık bir provokasyon' olarak niteledi. Mendoni, Türkiye'nin altı asır geri gittiğini ifade etti.
1931
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin Ayasofya adımını 'esef verici' olarak nitelemişti.
2031
Tüm bunlar yaşanırken Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması Moritanya'da sevinçle karşılandı.
2131
Novakşot sakinleri arasında bir grup, Ayasofya ile ilgili haberler sonrası kurban kesti.
2231
Filistin'deki Hamas Hareketi, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada "Ayasofya'nın ibadete açılması, tüm Müslümanların gurur duyacağı bir adımdır" ifadesine yer verildi.
2331
İngiliz Guardian gazetesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya hamlesinin taraftarlarını çok memnun ettiğine değindi.
2431
Kararın uluslararası 'sansasyon' yaratabileceğini belirten New York Times, Ayasofya'yı camiye çeviren Cumhurbaşkanlığı kararının Danıştay'ın kararını açıklamasının ardından 'dakikalar içinde' alındığına dikkat çekti.
2531
Financial Times ise Ayasofya'nın dünyanın en önemli Bizans Hristiyan mimari örneklerinden biri olduğuna vurgu yaptı, İslam'da insan ve hayvanların resmedilmesinin yasak olduğunu dile getirdi.
2631
Alman basınından Frankfurter Allgemeine gazetesi, yaşanan tarihi değişimi okurlarına 'Erdoğan, 'İstanbul'un ikinci Fatihi' mi?' başlığıyla sundu.
2731
Londra merkezli Arapça ve İngilizce yayın yapan Şarkul Avsat, Ayasofya'nın camiden müzeye çevrilmesinin Osmanlı İmparatorluğu'nun küllerinden doğan yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli reformlarından biri olduğu belirtti.
2831
Haberde ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son yıllarda Osmanlı'nın Bizans'ı yendiği savaşlara büyük önem atfederek, İstanbul'un fethinin büyük törenlerle kutlandığı aktarıldı.
2931
Karar, Arap medyasındada büyük yankı buldu, Ayasofya etiketi sosyal medyada en çok etkileşim alan etiketler arasına girdi.
3031
Suriyeli Gazeteci Siba Medvar, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Dünya İspanya'da katedrale dönüştürülen Kurtuba Mescidi’nin ibadete açılma ihtimalini tartışabilir mi? Recep Tayyip Erdoğan’ı bu tarihi kararından dolayı tebrik ediyorum."
3131
Ayasofya'nın ibadete açılmasıyla Osmanlı sultanlarının kabirlerinde huzura erdiğini belirten Kuveytli yazar Casim el-Ğays, şöyle yazdı:
"Dünyanın farklı yerlerinde Müslümanlar ataları Fatih Sultan Mehmed'in cami olarak ibadete açtığı Ayasofya'nın aslına dönmesinden dolayı sevinçlerini paylaşıyor. Ayasofya'nın minarelerinden 80 yıl aranın ardından yükselecek ezan seslerini hayal ediyorum."