"Yusufeli’de kamulaştırma işlerinde yüzde 70 gerçekleşme sağlandı"

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, dünyanın en yüksek 3'üncü, Türkiye'nin ise en yüksek barajı olacak "Yusufeli Barajı ve HES" projesi...

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, dünyanın en yüksek 3'üncü, Türkiye'nin ise en yüksek barajı olacak "Yusufeli Barajı ve HES" projesi ile sular altında kalacak Yusufeli ilçesinde kamulaştırma işlemlerinin yüzde 70 seviyesinde olduğunu söyledi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, "Yusufeli Barajı ve HES" inşaatı ile proje kapsamında Yusufeli ilçesinde devam eden yeni yerleşim alanlarında incelemelerde bulundu. Beraberindeki Genel Müdür Yardımcısı Ergün Üzücek, Barajlar ve Hidroelektrik Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan, Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkanı Ali Rıza Ceylan, Jeoteknik Hizmetler ve YAS Dairesi Başkanı Kemal Karakuş, Teknik Araştırma ve Kalite Kontrol Dairesi Başkanı Tuncer Dinçergök, DSİ Artvin Bölge Müdürü Celal Tokalak, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin ile inceleme yapan Acu, yaptığı açıklamada yeni Yusufeli'nin ekonomisiyle, ekolojisiyle, sosyal yapısının daha modern hale gelmesiyle bambaşka bir yerleşim yeri olacağını belirtti. Acu, "2017 sonu itibariyle yeniden yerleşim projesi genelinde kamulaştırılacak toplam 864 hektar alanın 596 hektarını kamulaştırarak, alan bazında yaklaşık yüzde 70'lik gerçekleşme sağladık. Ayrıca alt yapı işlerinde projenin ilk kısmının Haziran 2017'de geçici kabulünü yaptık" dedi.

Yusufeli ilçesi yeniden yerleşim yeri altyapı çalışmaları 2. kısım 1. bölgedeki altyapı çalışmalarını Şubat ayı içerisinde tamamlayacaklarını kaydeden Acu, 2. bölgedeki altyapı çalışmalarının Nisan'da, ek gelişme alanının ise Ağustos'ta tamamlanacağını belirtti. Yeniden yerleşim çerçevesinde 3. bölgedeki işlerin 334 adet konut, 6 adet iş yeri, 1 adet 24 derslikli lise, 1 adet sağlık ocağı ve İlçe Jandarma Komutanlığından oluştuğunu ifade eden Acu, "Ada içi düzenleme, temel kazıları ve beton dökme çalışmaları devam ediyor. 15 adet binanın temel kazısını tamamladık, 12 adet binanın temelini döktük, 8 adet binada ise katları tamamladık. Jandarma, sağlık ocağı ve 24 derslikli lise binalarının ise temel kazıları tamamlanmak üzere" şeklinde konuştu.

Köyler için yeniden yerleşim çalışmalarının da sürdüğünü vurgulayan Acu, "Ön yer seçimi yapılan 8 köyün yeni yerleşim yerlerinin yerleşime uygunluğu için jeolojik-jeoteknik etüt raporları ve halihazır harita alımları yapıldı. 7 köy yeri yerleşime uygun bulunarak onaylandı ve TOKİ bu köyler için imar planı çalışmalarına başlayacak. Ancak Meşecik köyünün yeri yerleşim yerinin ruhsatlı maden sahasına denk gelmesi sebebiyle alternatif iki yeni yerleşim yeri daha tespit edildi ve çalışmalar sürüyor. Yeniden yerleşim çalışmalarını ben de yakinen takip ediyorum. Yusufelili kardeşlerimiz için en güzel projeyi yapacağız. Yeni yerinde ve göl manzaralı Yusufeli'de vatandaşlarımız daha modern bir yaşam sürecekler. Yusufeli Barajı ve HES, DSİ Genel Müdürlüğü ve özel sektörün Çoruh Nehri Anakolu üzerinde yer alan 10 projesinden birisidir. Çoruh projeleri ekonomik ve sosyal kalkınmaya yönelik hazırlanmış projeler olup, projeler ile daha güçlü Türkiye ve refah düzeyi daha yüksek olan bir toplum hedeflenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin uzun vadeli enerji vizyonunun içinde yer alan en önemli yatırımlardan biri olan Yusufeli Barajı ve HES projesidir. Baraj inşaatında sol sahilde kret altı kazıları devam etmektedir. Çift eğrilikli ince kemer baraj tipinde inşa edilen Yusufeli Barajı, 275 metre yüksekliği ile kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3'üncü, Türkiye'nin ise en yüksek barajı olacaktır. Ülkemizde 2016 yılsonu itibari ile işletmedeki toplam hidroelektrik enerji 92 500 GWh/yıl olup, Yusufeli Barajı 558 MW'lık kurulu gücü ile 1 888 GWh/yıl kapasitesi ile bunun yüzde 2,1'ini üretecektir. Çoruh havzasındaki projelerin toplam enerji üretiminin yüzde 13'ü Yusufeli Barajı ve HES projesinden üretilecektir. Tamamen Türk mühendisi ve işçisinin alın teri ile yapılan Yusufeli Barajı ve HES günlük 1 milyon TL'yi aşkın tutarlı elektrik enerjisi üreterek, 7 yılda kendisini amorti edecek olup, 650 bin nüfuslu bir şehrin enerji ihtiyacı karşılanacaktır. Projenin tamamlanması ile milli ekonomiye yıllık 450 milyon TL katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

"Baraj ile sular altında kalacak Yusufeli ilçesinin yeni yeri göl manzaralı olacak"

İnşası süren Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim yerinin göl manzaralı olacağını vurgulayan Acu, "Yusufeli Barajı Türkiye'nin en yüksek barajı olma özelliğini taşıyacak olup, barajın suları altında kalacak Yusufeli için yeni bir şehir inşa ediliyor. İnşası süren yeni ilçe ise göl manzaralı olacak. İlçe yeniden inşa edilirken orada yaşayan vatandaşlarımızın fikirlerini yok saymıyoruz. Onların da memnun olacağı şekilde Yansıtıcılar ve Sakut Deresi olarak belirlenen yeni yerleşim alanında göl manzaralı yeni Yusufeli için çalışmalarımız bütün hızıyla sürüyor. Yusufeli Barajı üreteceği enerjinin yanı sıra diğer barajlara da su kaynağı olacaktır. Diğer taraftan Çoruh Nehri'nin getireceği rusubatı önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünün uzamasına ve Çoruh Nehri'nde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacaktır. Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakanımız Binali Yıldırım'a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Gündem Haberleri