Sarı çiçekli, büyük yapraklı ve otsu bir bitki olan, içerisinde magnezyum, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum gibi belli, başlı vitaminlerin bulunduğu, kurkumin maddesinden dolayı birçok hatalığa iyi geldiği bilindiği için asırlardır hatalıkların tedavisinde ilk olarak başvurulan baharatlardan birisi olan Zerdeçal nedir? Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal nasıl tüketilir?
ZERDEÇAL NEDİR?
Ana vatanı Güney Asya olan, zencefil ailesine mensup, sarı çiçekli, büyük yapraklı ve otsu bir bitki olan toz haline getirilerek baharatının yapıldığı ve içeriğindeki kurkumin maddesinden dolayı birçok hastalığa iyi gelen hem mutfakta hem de sağlık tedavilerinde kullanılan bir baharat türüdür.
ZERDEÇALIN FAYDALARI NELERDİR?
Zerdeçalın içerisinde bulunan kurkumin, anti enflamasyon özelliklere sahip olduğundan vücutta meydana gelen enfeksiyon ve iltihaplanmalara karşı koruma sağlar.
İçeriğinde bulunan antioksidaanlar, yaşlanma ile birlikte görülen kırışıklık ve asılmalara karşı korur .
Kan akışını ve sindirimi düzenlemeye yardımcı olan zerdeçal, tüketildiği zaman özellikle kilo verme döneminde yağ yakımına sebep olur.
Ciltte meydana gelen kaşıntı, kızarıklık ve döküntü olarak kendini gösteren egzama ve sedef hastalığı gibi deri hastalıklarına iyi gelir.
Cildin nem dengesini koruyarak, gözeneklerin sıklaşmasını, akne ve sivilcelerin çıkmasını önleyen zerdeçal, cildin eşit bir şekilde tonlanmasını sağlar.
İçeriğindeki bileşenler beyin nöronları üzerinde etki ederek hafızanın onarılmasını ve güçlenmesini sağlar, yaşa bağlı olarak görülen alzheimer ve parkinson hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
Lifli yapısı sindirim sistemi üzerinde etki yaparak midede meydana gelen şişkinlik, hazımsızlık ve bulantı gibi durumların yatışmasına yardım eder.
Özellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan ve günlük işlerin aksamasına neden olan soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıkları tedavi eder.
ZERDEÇAL NASIL TÜKETİLİR?
Baharat olarak kullanılan zerdeçal günlük olarak yemeklerde veya toz şeklinde besinlerin içine ilave edilerek tüketilir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen miktarın 1 tatlı kaşığı olduğu zerdeçal, sarımsı renginden dolayı ellerde renk bıraktığından eldiven ile kullanılmalıdır.