Cuma sabahı kalbi duran ve müdahale edilen Zerdeşt Miroğlu, 3.5 aydır hastanede tedavi görüyordu. Orhan Miroğlu, yoğun bakımda tedavi gören oğlu için kan bağışı çağrısında bulunmuş, ardından kan ihtiyacı Kızılay tarafından karşılanmıştı.
Zerdeşt Miroğlu, bu sabah kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
ZERDEŞT'E KAN BULUNMUŞTU
AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu’nun engelli oğlu Zerdeşt, perşembe akşamı yoğun bakıma alındı. Oğlu için sosyal medya hesabından kan ihtiyacı olduğunu duyuran Miroğlu'na gerekli kan Kızılay tarafından sağlandı.
CUMA sabahı kalbi duran ve müdahale edilen Zerdeşt Miroğlu, 3.5 aydır hastanede tedavi görüyordu.
Baba Miroğlu’yla Afrin operasyonunun siyasi sonuçlarını konuşmak üzere cuma günü Meclis’te buluştuk. Gözleri dolarak anlattı oğlunu: “Zerdeşt çok iyi bir çocuktur. Ben çalışırken hep yanıma gelir. Oğlum seni yazıyorum derim. Biliyorsunuz, yazılarımda ondan çok bahsederim. Onun için dua edin” dedi.
Meclis’teki odasında oğluyla birçok fotoğrafı bulunan Orhan Miroğlu, bu sabah da 25 yaşındaki oğlu için bir tweet attı: Oğlum Zerdeşt için 0- kana ihtiyacımız var. Aşağıdaki kan merkezlerinden Zerdeşt adına kan verdikten sonra, yine numarası bulunan Kan merkezi sorumlusu Mustafa beyi arayarak, gerekli kana ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.”
'CUMA SABAHI DERİN BİR UYKUYA DALDI'
Miroğlu, 3 Şubat'ta oğluyla ilgili şu paylaşımı yapmıştı:
Sevgili Zerdeşt cuma sabahı tedavi gördüğü hastanede derin bir uykuya daldı. O sabahtan bu yana uyanmasını ve hayata yeniden merhaba demesini bekliyoruz. Biliyorum ki, Zerdeşt'i tanıyıp seven, hatta tanımadan seven herkes, Zerdeşt'in bu derin uykudan uyanmasını bekliyor. Ey Zerdeşt'in amcaları, halaları, ablaları, kardeşleri, dualarınızı eksik etmeyin lütfen, etmeyin ki Allah bu yavruya, 25 yıldır hayatta kalma mücadelesi veren bu cesur çocuğa yarattığı bu meleğe, şefaat etsin ve hayırlı bir müjde gibi yeniden aramıza yollasın..
ARANAN KAN BULUNMUŞTU
Miroğlu, sosyal medya hesabından kan ihtiyacının karşılandığını belirterek, "Kan ihtiyacı @KizilayDestek tarafından karşılanmıştır, kan veren ve duyarlılık gösteren herkese çok teşekkür ederiz" dedi.
ORHAN MİROĞLU KİMDİR, ASLEN NERELİDİR?
Orhan Miroğlu, 1953 yılında Mardin'nin Midyat ilçesinde doğdu. Çocukluğu Batman ve Diyarbakır bölgelerinde geçti. 1970-1980 yılları arasında demokratik gençlik hareketine katıldı. 1980 senesinde de Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında da tutuklanarak 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1988'de çıkartılan genel af yasasıyla da serbest kaldı. Daha sonra siyasete atılarak HADEP, DEHAP ve Demokratik Toplum Partisi gibi çeşitli siyasi kuruluşlarda görev aldı. Bunun yanında Radikal İki, Ülkede Özgür Gündem, Özgür Politika, Taraf ile Birgün gazetelerinde de köşe yazarlığı yaptı. 2012'de de Star gazetesinde yazmaya başladı. 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde de AKP'den Mardin milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi.
Eserleri
Dıjwar, Çapraz Ateşte İki Halk: Kürtler ve Türkler, Hevsel Bahçesinde Bir Dut Ağacı, Barışa Dair Bir Hikayemiz Olsun, Herşey Bitti Ana’ya Söyleyin, Ona Zarfsız Kuşlar Gönderin, Affet Bizi Marin, Ölümden Kalıma
PEKİ ZERDEŞT NE DEMEK? NE ANLAMA GELİYOR:
Kürtçe bir kelimedir. Zerdüşt, Zer: Frasçada ve Kürtçede sarı ve yine ZER: Altın demektir. Yine Azeri türkçesinde ışık demek. Zerdüşt veya Zerdeşt, deşt: Kürçede düzlük ova anlamına gelir Frasçadan gelmiştir. Zerdüşt ise ateşle ilgili demektir. Ateş de sarı ve kızıl renkte olup sarı ışık çıkarır.
AVESTA Kürtçe’de
A- Ahora;
V- Valehî-feza, boşluk, uzay;
E- Erd-ax-yer-toprak;
S- Sor-kızıl güneş;
T- Tav-aydınlık-ışık;
A- Av-Su anlamlarına da gelir.
Avesta'ya göre ilk insan yani Gayo Mareton. G : Kürtçe’de Guha oluşmuş yetişmiş, pişmiş, olmuş; Mareton ise Mérani, cesaret, yiğitlik anlamını taşımaktadır.
Avesta’nın 4 temel ilkesi vardır. Bunlar sırasıyla Güneş yani aydınlık, yer, toprak, su ve havadır. Var olan her şeyin karşılığının olduğunu söyler; yani kötülüğe karşı iyilik, günaha karşı sevap, savaşa karşı barış, çirkine karşı güzel, sömürüye karşı özgürlük, cehenneme karşı cennet gibi uzayıp gider.
Bazıları Zerdeşt ve Zertdeştiler hakkında ateşperest olduklarını söylerler. Külliyen yanlıştır. Tıpkı yukarıda değindiğim gibi Avesta’nın temel saydığı diğer üç yani yer, su, hava gibi güneşte aydınlık yani bereket, iş, emek, üretim anlamı taşıdığını gecenin yani karanlığın istirahat, dinlenme ve hala bilinmezlik, tembellik anlamını taşıdığını söyler.
Zerdeştiliğin izleri hala Kürt adetlerinde kendini hissettirir. Kürtler bugün bile vé rojé kî: bu güneş hakkı için; vé petıké kî: bu alev hakkı için derler. Bilindiği gibi Müslümanlıkta ateşle ibadet şiddetle ret edilmesine rağmen geçen yazımda sizlere Guti-Cudi’den detaylı bir şekilde bahs etmiştim. Dağın tepesindeki sefine denen düzlükte insanlar halkla biçiminde saf tutarlar. Sofular saçın içene köz doldurarak ortaya koyup her bir Sofu dişlerinin arasına bir köz alarak sıralı halka üfler ve inanışa göre onları günahtan arındırırlar. Daha sonra erbane denen defi çalarak beyit ve kasidelerle ritimlendirerek devam ederler. Yaşları kırkın üzerinde olan her bölgeli bunu çok iyi bilir Allah’a en yakın olan ve üzerinde namaz kılınan seccadeye Kürtçe’de Mûzer denir. Mû kıl, zer güneş (sarı) anlamına gelmektedir.
Kürtlerin diğer bir yemin şekli ise Quran û Mıshef (Kuran ve Mushaf’tır). Tarihçilerin çoğu Mushaf’ın Avesta olduğundan bahs ederler. Kürtlerde meşhur bir espri de vardır; "Xwedé lı wé dıné jî lı wée dıné j îme jı agır bé par nekî: Allah bu dünyada da öbür dünyada da bizi ateşten mahrum etmesin!" derler.