Buyurdu. Sahabiler, “Ey Allah’ın Resülü! Allah uğrunda yapılacak cihattan da mı üstündür? “ diye sordular. Bunun üzerine Rasûlüllah (s.a.s.); “Evet, Allah yolunda cihat etmekten de. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihâdı başka. (O, bundan üstündür. ) ” (Buhârî, Îdeyn 11) buyurmuştur.
Zilhiccenin bu on gününün fazileti hac ibadetinin bu ayda yapılmasından kaynaklanmaktadır (İbn Hacer, Fethu’l-Bârî, Beyrut, II, 459). Zira bu günlerde hac ibadetinin bir kısım menasiki yapılmakta bir kısmı da (ziyaret tavafı, şeytan taşlama gibi) ardından gelen teşrik günlerinde gerçekleştirilmektedir.
Çeşitli zamanlarda nafile oruç tutmanın faziletine dair birçok hadis-i şerif vardır. Rivayetlerde Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Zilhiccenin dokuz gününde, aşure gününde ve her aydan üç gün oruç tuttuğu belirtilmektedir (Ebû Dâvûd, Sıyâm, 61-63). Zilhicce ayının dokuzuncu günü olan kurban bayramının arefesinde tutulan orucun da çok faziletli olduğu bu rivayetlerde zikredilmiştir (Ebû Dâvûd, Sıyâm, 64; Tirmizî, Savm 46).
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı