Şıhıl Mahşi tarifi, Şıhıl Mahşi Masterchef yapılışı, Şıhıl Mahşi nasıl yapılır?
Şıhıl Mahşi Masterchef'in yayınlanan son bölümünde Somer Sivrioğlu'nun tarifi ile kaybeden takım tarafından eleme oyununda yapıldı. Yöresel yemeklerin aslında çok bilinmeyen ama bir o kadar da lezzetli tarifi Şıhıl Mahşi nasıl yapılır? Tarifi nedir? Hangi yörenin yemeği? tüm sorularınızın cevabı haberimizde...
Şıhıl Mahşi tarifi nedir? Hatay ve Kilis yemeği olan Şıhıl Mahşi yani 'Dolmaların Şahı' Hem sebze, hem hayvansal ve bitkisel protein olduğu için besleyici değeri de çok yüksek bir yemektir. Dün akşam Masterchef'te bireysel dokunulmazlık oyunu için Somer Şef, yarışmacılara Şıhıl Mahşi’nin püf noktalarını, yapılışını ve bilinmeyenlerini anlattı. İşte Şıhıl Mahşi tarifi, malzemeleri ve yapılışı haberimizde...
Şıhıl Mahşi İçin Gerekli Malzemeler:
Kabak
Kuzu kıyma
Haşlanmış nohut
Soğan
Sarımsak
Tereyağı
Sumak
Pul biber
Karabiber
Tuz
Çeri domates
Maydanoz
Zeytinyağı
Salça
Koruk suyu
Nişasta
ŞIHIL MAHŞİ NASIL YAPILIR? SOMER ŞEFİN ÖZEL TARİFİ
İlk Aşama:
Kabaklara kapak yapabilmek için kabağın çapı kadar dilimler kesin ve kabağın baş kısımlarını temizleyip bir soyacak yardımı ile içlerini oyun. Çatal yardımı ile kabakların kabuklarına çizikler atın ve aynı boylarda kesip derin yağda 5 dakika altın rengi olana dek kızartın ve peçete yardımı ile fazla yağını alıp kabaklarınızı tuzlayın.
İkinci Aşama:
Tavada tereyağını eritin yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyin hafif soteledikten sonra kıymayı ekleyin ve 6-7 dakika orta ateşte kavurun ardından haşlanmış nohutlar, pul biber, karabiber, sumak ve tuzu ekleyip hafif soğumasını bekleyin.
Üçüncü Aşama:
Ufak bir tencerede soğan ve sarımsağı soteleyin ardından ikiye bölünmüş çeri domatesleri ekleyin ve yaklaşık 25 dakika orta ateşte pişirin. En son tuz ve şeker ekleyip süzgeç yardımı ile sosu süzüp ihtiyaç olursa nişasta ile bağlayın.
Mixer yardımı ile zeyntinyağı ve maydanozları sapları ile beraber homojen karışım elde edene kadar çekin, ufak bir tencerede 10 dakika kaynattıktan sonra 15 dakika dinlenmesini bekleyin ve tülbent ile yağı süzün, sonuç olarak yeşil bir yağ elde edeceksiniz.
Sarımsakları tuzla ezin ve yoğurt ile çırparak, sarımsaklı yoğurdunuzu elde edin.
Soğuk ürünleri şıhil mahşi pişene kadar dolaba kaldırın.
Son Olarak...
Kızarmış kabaklarımızın içini yaptığımız harç ile doldurarak kapaklarını üzerlerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde kapayın ve 180 derece fırında 25 dakika su, salça ve koruk suyu karışımı ile fırında pişirin.
Pişen şıhil mahşilerin üzerine sarımsaklı yoğurt, çeri domates sos ve maydanoz yağı ile lezzetlendirip sıcak servis ediniz.
Afiyet olsun...