Şimşekler gökyüzünü beyaza bürüdü, yanardağ harekete geçti
Filipinler'in başkenti Manilla'nın güneyindeki Taal yanardağının hareketlenmesi, dünya gündemine oturdu. Tehlike seviyesi 3 olarak belirtilirken,bölgedeki dumanın ise kilometrelerce yüksekliğe ulaşması ve kül yağışının olması ülke yaşamını derinden etkilediği görülüyor.
Filipin Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü, yerel saat ile 14:00 sıralarında yanardağın harekete geçtiğini ve tehlike seviyesinin 3 olduğunu duyurdu. Çok sayıda okul ise bugün ve yarın tatil edilirken, bölgedeki bazı uçuşlar ise iptal edilmiş durumda.
Volkanik titremeler sebebi ile ufak çaplı depremlerin de hissediliği bölgedeki yanardağdan çıkan dumanın ise bir kilometre yüksekliğe ulaştığı, çevredeki yerleşim yerlerine de kül yağışının olduğu bilgisi verildi.
YAŞAYANLAR TEDBİR OLARAK BÖLGEYİ TERK EDİYORLAR
Patlamadan ötürü henüz can kaybı veya yaralanma olmadığı belirtilirken, yanardağ çevresinde ikametgah eden halk ve turistler tedbir olarak bölgeyi terk etmeye başladılar. Yerel sağlık yetkilileri, bölgedekilere yanardağdan çıkan kül ve dumanların sorunlarına yol açmaması için maske takılması uyarılarında bulundu.
Dünyanın en küçük yanardağı olan Taal, Filipinler'de 10'dan fazla aktif olan volkanlardan biri. Ülke, "Ateş Kuşağı" olarak adlandırılan, depremlerin ve volkanik patlamaların yoğun yaşandığı fay hattı üzerinde bulunuyor.
THY BAZI SEFERLERİNİ İPTAL ETTİ
THY, bugün yapacağı TK85 Manila İstanbul seferi ile yarın yapacağı TK84 İstanbul-Manila ve TK85 Manila-İstanbul seferlerini iptal etti. Bölgede etkili olan duman ve kül yağışı nedeniyle Manila Havalimanı'na yapılan birçok havayolu şirketi uçuşlarını iptal ediyor. Taal Yanardağı'nın harekete geçmesiyle alarm seviyesine geçilen Filipinler'de, özellikle çevredeki yerleşim alanlarında yaşayanların tahliye edildiği öğrenildi.
ÜÇÜNCÜ TEHLİKE SEVİYESİ NE ANLAMA GELİYOR?
Filipin Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü internet sitesinde yapılan paylaşımda, 3’üncü tehlike seviyesi şöyle ifade edildi:
"Magma, yüzeye yakın veya yüzeydedir. Volkanik aktivite haftalar içinde tehlikeli patlamaya neden olabilir. Tehlikeli bölgeler aktif kraterden 8 kilometreye kadar genişletilebilir."