Şınav Çeşitleri Ve Şınavın Faydaları Nelerdir

Şınav çeşitleri ve şınavın faydaları nelerdir sorusu sporcuların çok merak ettiği ve araştırdığı bir konudur. Peki, şınav çeşitleri ve şınavın faydaları nelerdir? Sizler için bunu araştırdık...Şınav hareketini duymayan kişiler yok denilebilecek kadar azd

Şınav Çeşitleri Ve Şınavın Faydaları Nelerdir

Vücut geliştirme ve bedeninizi her an dinç tutma hareketlerinden biri de şınavdır. Herhangi bir ilave alet gerektirmeyen şınav hareketi vücudunu formda tutmak isteyenler için hayli faydalı bir eylemdir. Her yerde yapabileceğiniz şınav hareketinin türlerini ve yararlarını sizinle paylaşacağız.

Şınav Çeşitleri Ve Şınavın Faydaları Nelerdir

Şınav Nedir?

Şınav hareketini duymayan kişiler yok denilebilecek kadar azdır. Çünkü bu egzersiz yöntemiyle hepimiz hayatımızda en az birkaç defa karşılaşmışızdır. Şınav, vücudun yere paralel olması ve kolların avuç içleriyle yere teması ile başlar. Dirseklerin kırılarak göğsün yere yakın biçimde indirilmesi ve yeniden eski konuma geri dönülmesi “1” tekrardır. Kısacası şınav, bedeninizi kollarınızın gücü ile kaldırmaktır.

Şınav Çeşitleri Ve Şınavın Faydaları Nelerdir

Şınavın Çeşitleri

Şınav hareketinin yapılma tarzı vücudun güçlendirdiği bölgelerine göre şekillenmiştir. Şınav çeşitleri; elleriniz arasındaki mesafenin darlığına ve genişliğine göre, bir de ayakların hareket esnasında yerden yüksekliğine göre olarak belirlenir.

1. Ayakların Pozisyonuna Göre Şınav Hareketi

A. Standart Şınav: Klasik herkesin malumu olan şınav şeklidir. Bu harekette eller omuz genişliğinde açılır ve sırt-kalça hizası eşittir. Göğsün orta kısmının çalışmasını sağlar.

B. Göğsün Üst Bölgesini Çalıştıran Şınav:  Adından da anlaşılabileceği gibi bu şınav göğsü alt, orta ve üst diye 3 parçaya böldüğümüzde üst kısma fayda sağlayan harekettir. Ayaklarınızı destek alacağınız bir yere koyarak başladığınız şınav tarzıdır. Ayaklarınızın yerden yüksekliği arttıkça verim de artacaktır.

C. Göğüs Altını Çalıştıran Şınav: Bu şınav hareketinde de tahmin edilebileceği gibi kollar ayaklara göre daha yüksek bir yerde bulunur.

2. Ellerin Pozisyonuna Göre Şınav Hareketleri

A. Göğüs Kasının Yayıla Alanını Büyüten Şınav: Eller standart şınav şeklinde olduğundan daha fazla yanlara açılır. Bu sayede göğsün yanlara yayılması sağlanabilir. Eller ne kadar geniş açılırsa göğüs kası da o kadar genişler.

B. Göğsü Ortada Yığan Şınav: Bu şınav şeklinde ise eller göğüs hizasında üçgen yapılarak birleştirilir. Diğer şınav türlerine göre daha zordur. Bu hareket göğsün iç bölgesini düzene sokar.

Şınav Çeşitleri Ve Şınavın Faydaları Nelerdir

Düzenli olarak yapılan 'şınav hareketi'nin faydaları şunlardır:

-   Form yakalamanızı ve bu formu korumanızı sağlar.
-   Fit ve sağlıklı bir görünüm kazanmanıza yardımcı olur.
-   Metabolizmanızın çalışmasına olumlu yönde katkı yapar.
-   Şınavla sadece göğüs ve kollarınız değil; sırt, karın, ayak ve kanat kaslarınız da biçimlenir.
-   Enerjinizi ve gücünüzü arttırır.

Şınav Hareketi İçin Öneriler

Yeni başlayanlar şınav hareketini yapmakta zorluk çekebilirler. Öncelikle kolların güçlendirilmesi gerekmektedir. Daha sonra her gün birkaç tekrar arttırmakla şınavınızı geliştirebilirsiniz. Ancak, şınav hareketinin standartlarına uygun yapılmaması spor yaralanmalarına, ağrılara sebep olabilir. Bunun için şınav pozisyonu aldığınızda bel kalça hizanız tam düzgün, ayaklarınız dizlerden gergin olmalı. Hareket esnasında da bu pozisyon bozulmamalıdır.

0
3
2
1
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡