Sincar Nerede | Sincar'ın Haritadaki Yeri
Cumhurbaşkanı Erdoğan " Bir gece Sincar'a da girebiliriz" şeklinde bir açıklamada bulundu. Sincar yada Şengal Irak'ın kuzeyinde bölgesinde yer alan Ninova ili sınırında bulunuyor. Bölgede Araplar, Süryaniler ve Ezidiler bulunuyor.
Sincar ya da Şengal (Arapça: سنجار, Sinjar, Kürtçe: شەنگال, Şingal), Irak'ın kuzey bölgesinde yer alan Ninova ili sınırları içinde bulunmaktadır.PKK'nın Irak Şengal askeri kolu olan YBŞ ve KBY peşmergeleri tarafından korunmaktadır. Ezidiler'in çoğunlukta olduğu bölgede Araplar ile Süryaniler de yaşamaktadır. PKK'nın bölgeye Ezidileri bahane ederek girdiği söyleniyor.
SİNCAR NEREDE, SİNCAR'IN HARİTADAKİ YERİ
Sincar dağları Irak'ın kuzeybatısında Dicle ile Fırat arasındaki kuru yayla olan El Cezire bölgesinde bulunan sıradağıdır. Ninova İli'nin Sincar şehrine yakın olduğu için Sincar adı verildi. Sincar dağlarının güneyinde Tartar'a devam eden 130 mil (210 km) uzunluğundaki Tartar Vadisi'dir. En yüksek noktası 1.356 metre yüksekliğindedir.
Musul'un Sincar ilçesinde İran destekli Haşdi Şabi milisleri ve terör örgütü PKK mensupları arasında çıkan çatışmada, 3 milisin hayatını kaybettiği, 7'sinin de yaralandığı belirtildi.
Batı Dicle Asayış Müdürlüğü, AA muhabirine, Haşdi Şabi'nin ağır silahlarla, Bab Şilo bölgesinden terör örgütü PKK'ya bağlı yerel militanların elinde tuttuğu Sincar ilçesinin Hanesur köyüne geçmeye çalışması sonucu çatışmanın çıktığını ifade etti.
BÖLGEDE SÜREKLİ ÇATIŞMALAR VAR
Yetkililer, Haşdi Şabi ve terör örgütü PKK arasında çıkan çatışmada ölü ve yaralıların olduğunu ancak ellerine net bir rakamın henüz ulaşmadığını söyledi.
Öte yandan KDP'nin internet sitesinde PKK'lı teröristlerle çatışmaya giren Haşdi Şabi'den 3 milisin hayatını kaybettiği, 7'sinin de yaralandığı iddiası yer aldı.
İÇ SAVAŞTA SİNCAR'IN DURUMU
Ağustos 2014'te DAEŞ, Sincar'ı işgal etti ve 5-6 Ağustos'ta Ezidi tanıklara göre, 500-2.000 arası Ezidi sivili öldürerek Sincar katliamını işlediği belirtildi. Bu, Ezidi sakinlerinin toplu göçüne neden oldu.
20 Aralık 2014 gecesi, IŞİD militanları şehri almak için ilk hücumu sırasında, PKK güçleri Sincar şehrine akın etti. Ancak şehrin güney yarısında IŞİD militanların şiddetli saldırısı ile karşılaştılar.[3]
13 Kasım 2015 tarihinde, Peşmerge ve PKK'nın ABD hava saldırısı tarafından desteklenen büyük bir saldırısı ile, Peşmerge güçlerinin başı Mesut Barzani ve terör örgütü PKK'nın Sincar komutanı EGİD komutanlığında taarruza başlamasından bir gün sonra Sincar şehrine girdiler ve IŞİD'den kontrolü ele geçirdiler.[4] Şehrin alınışının ardından, Sincar kentininin doğuya yakın mezrasında IŞİD tarafından öldürülen en az 78 Ezidi kadının cesetlerinin olduğu bir toplu mezar bulundu.
TERÖR ÖRGÜTÜ PKK, EZİDİLERİ BAHANE EDİP YERLEŞMİŞTİ
PKK, Ağustos 2014 tarihinde terör örgütü DEAŞ'ın Sincar'daki varlığı ve saldırılarına maruz kalan Ezidileri koruma bahanesiyle söz konusu bölgede konuşlanmaya başlamıştı.
ABD, Sincar ve Mahmur bölgelerini de işgale hazırlanıyor
Kerkük’ten Akdeniz’e uzatılmak istenen terör koridorunun Irak ayağında sözde bağımsızlığa yönelik oylamada son iki güne girildi. Tüm dikkatlerin çevrildiği Irak’ta referandum girişimini Yeni Şafak’a değerlendiren Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi tüm bölgenin adım adım büyük bir savaşa sürüklendiğini ve ABD’nin Kerkük, Sincar, Mahmur bölgelerini de içine alan ve İran sınırına uzanan büyük çaplı bir işgale hazırlandığını söyledi. Başta Musul ve Kerkük olmak üzere DEAŞ’ın işgal ettiği tüm bölgelerin terörden arındırılmasına rağmen asli sahipleri yerine Peşmerge’ye teslim edildiğini söyleyen Erşad Salihi, Barzani ve PKK’ya kurdurulmak istenen terör devletlerinin Arap ve Türkmenlerden gasbedilen topraklar üzerinde bina edilemeyeceğini kaydetti. Salihi, “Bir an önce Türkmen ve Araplara ait topraklar ve tüm haklar sahiplerine iade edilsin” çağrısında bulundu. Referandum takviminin işlemeye başladığı ilk günden itibaren Barzani ve Talabani’ye bağlı Peşmergeler eliyle Kerkük’e 3 kez PKK’lı terörist sevkiyatının gerçekleştiğini belirten Salihi, “Barzani bu süreçte öncelikle ABD sonra da PKK’dan medet umuyor” dedi. Irak’ın bölünmesi ve bölgede yeni korsan devletler inşa edilmesi konusunda gizli servislerin aktif rol aldığını, bölgenin terörize edilmesinde etkin olan güçlerin Irak’ı daha büyük belirsizliğe sürüklediğine dikkat çeken Salihi, onlarca ülkenin Irak’ta menfaat ve bölgesel kaos için harekete geçtiğini kaydetti. Salihi, “Kürt, Süryani, Arap, Türkmen, Ezidi tüm Iraklılar kendi kaderlerini belirleyecek iradeye sahipler ancak harici unsurlar bu iradeyi kırmak için bölgedeler” açıklaması yaptı.
BİZİM DE PLANIMIZ VAR
“Korsan haritaya dahil edilmek istenen Kerkük’te halkımızla birlikte toplantılar yapıyoruz” diyen Salihi, bu işgale kesinlikle direneceklerini, topraklarını ve geleceklerini koruyacaklarını vurguladı. Salihi, “Bizim de bir planımız var ve her ne olursa olsun kendi kutsallarımız için direneceğiz” diye konuştu.
Burası Musul
Irak Türkmen Cephesi (ITC), Musul kent merkezinde, 25 Eylül tarihinde yapılması planlanan referandumun iptal edilmesi için gösteri düzenledi. Kent merkezinde yaşayan yüzlerce Türkmenin katıldığı gösteride konuşan ITC Musul sorumlusu Muhammed Efendioğlu, Musul’da yaşayan Türkmenlerin, IKBY ile Bağdat arasındaki tartışmalı bölgelerde referandumun yapılmasını kabul etmediğini belirtti. Musul’da yaşayan Türkmenler ve Arapların, tartışmalı referandum konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Efendioğlu, terör örgütü DEAŞ’ın elinden henüz kurtarılan kent sakinlerinin yeni bir çatışma ortamına girilmesinden endişe duyduklarını dile getirdi. Efendioğlu, “Ülke, adım adım bölünmeye giderken sessiz kalamayız, tepkimizi demokratik yollarla dile getireceğiz” diye konuştu.