SinoVac aşı randevusu açıldı mı? | SinoVac (CoronaVac) geldi mi, birinci doz aşı randevusu alınıyor mu?
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, Çinli şirket SinoVac tarafından geliştirilen CoronaVac aşılarının randevuları, bir süredir vatandaşlara kapalı idi. Peki SinoVac aşı randevusu açıldı mı? | SinoVac (CoronaVac) geldi mi, birinci doz aşı randevusu alınıyor mu?
Çin'in Vuhan kentinde, 2019 yılının son aylarında ortaya çıkarak tüm dünyayı esir eden yeni tip koronavirüse karşı, Çinli şirket SinoVac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısı, ülkemizde uygulanmaya başlanan ilk aşı olmuştu. Bununla birlikte bir süredir MHRS üzerinden SinoVac aşısı için randevu alınamıyordu. Peki SinoVac aşı randevusu açıldı mı? | SinoVac (CoronaVac) geldi mi, birinci doz aşı randevusu alınıyor mu? İşte detaylar...
SİNOVAC AŞI RANDEVUSU AÇILDI MI? | SİNOVAC (CORONAVAC) GELDİ Mİ, BİRİNCİ DOZ AŞI RANDEVUSU ALINIYOR MU MAYIS 2021?
Çin'de üretilerek ülkemize ithal edilen SinoVac aşısında, yaklaşık bir aydır randevuları kapalı olan ilk doz uygulamasında, randevu alımı dün itibarıyla yeniden başladı.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan tarafından yapılan açıklamada, yaklaşık bir aydır SinoVac tarafından Kovid-19'a karşı üretilen CoronaVac aşısının birinci dozu için randevu verilmediği ve vatandaşların BioNTech'e yönlendirildiği hatırlatıldı. 17 Mayıs itibarıyla SinoVac ranadevusu yeniden alınabilmeye başladnı. 20 milyon doz Sinovac aşısı bu ayın sonuna kadar gelmesi halinde, ülkede 2 ay içerisinde yapılacak aşı sayısının ikiye katlanacağı belirtildi.
SINOVAC AŞISI HAKKINDA
CoronaVac, Çinli biyofarmasötik şirketi Sinovac tarafından geliştirilen potansiyel bir COVID-19 aşısı adayıdır. 2020'nin ortalarından itibaren, aşı adayı Faz III klinik araştırmalarından geçmeye başladı. Aralık ayında Brezilya'da Butantan Enstitüsü'nün açıkladığı faz 3 klinik çalışması sonuçları ara analizinde, toplam 252 COVID-19 vakası üzerinden aşının COVID-19 hastalığını engellemede %50,38 etkililiğe sahip olduğu; hastanede tedavi gerektirecek hastalığı engellemedeyse %77,96 etkili olduğu bildirildi.
Bu sonuçlar, onaylanmış diğer COVID-19 aşılarına kıyasla daha düşük olmakla beraber, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen %50 etkililik oranının tam üstündedir. Sonuçlar henüz bilimsel bir dergide yayımlanmamış olup, basın açıklamasıyla bildirilmiştir.
2 ile 8 derece sıcaklığında buzdolabında saklanabilmektedir. 17 Ocak 2021 itibarıyla Çin, Türkiye, Brezilya, Hong Kong, Kolombiya, Şili, Bangladeş ve Endonezya'da aşının acil kullanım onayı bulunmaktadır. Ukrayna Türkiye’den sonra CoronaVac’a acil kullanım onayı veren 2’nci Avrupa ülkesi olmuştur.
Ekim ayında, Brezilya'nın ulusal düzenleyici kurumu Anvisa, 6 milyon doz CoronaVac ve hammadde ile ek 40 milyon doz üretmek için ithalat yetkisi verdi. Aşı, COVID-19 için kimyasal olarak inaktive edilmiş bir tam virüs aşısıdır.
Sinovac, aşının Covid-19 enfeksiyonundan korumada genel vakalar üzerinde yüzde 50.65 olduğunu duyururken, hastaneye yatma oranında yüzde 83.5 ve ölümleri önlemede yüzde 100 etkili olduğu kaydedildi.
Sağlık Bakanının 25 Kasım tarihinde yaptığı açıklamaya göre, 50 Milyon doz CoronaVac aşısı şubata kadar alınmış ve öncelikli gruplar üzerinde uygulanmış olacak. 2021'in başlarında yapılması planlanan ilk toplu aşılama için sağlık çalışanları, kolluk kuvvetleri, riskli yaş grupları ve kalabalık yerlerde çalışan kişilere öncelik verilecek. 30 Aralık 2020 tarihinde ilk parti CoronaVac aşıları havayolu ile Türkiye'ye getirildi. Getirilen aşılar iki hafta boyunca Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından analiz edildi.
13 Ocak'ta Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu aşıya "acil kullanım onayı" verdi. İlk aşı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerine yapıldı.
14 Ocak 2021'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aşıyı oldu.