Sivilce nedir? Nasıl geçer? Hangi besinler iyi gelir? İzleri nasıl geçer?

Sivilce nedir? Nasıl geçer? Hangi besinler iyi gelir? İzleri nasıl geçer? soruları sivilce problemi yaşayan kişiler tarafından araştırılıyor.Sizler için doğru bilinen yanlışları ve yapılması gerekenleri anlattık. İşte detaylar...

Sivilce nedir? Nasıl geçer? Hangi besinler iyi gelir? İzleri nasıl geçer?

Ergenlik döneminde ve sonrasında yüz hatlarında ve vücudun çeşitli kısımlarında çıkan sivilcelerden(akne) kurtulmak isteyen kişiler araştırma yapıyor. Bu doğrultuda Sivilce nedir? Nasıl geçer? Hangi besinler iyi gelir? İzleri nasıl geçer? sorularını  internet arama motorlarında aratıyor. Bizlerde sizler için merak edilenleri ve yapılması gerekenleri anlattık. İşte detaylar...

 

SİVİLCE NEDİR?

Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur. Daha sonra bu komedonlar bakteriler tarafından istila edilir ve ciltden kabarık kırmızı ve iltihabi şişlikler oluşur. Aşırı büyük olanlar deride iz bırakırlar.

Akne genellikle ergenlik çağında başlar ve otuzlu kırklı yaşlara kadar uzayabilir. Bebeklik dönemine mahsus iyi huylu akne tipi de vardır. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır. En sık; yüz, sırt, kol ve göğüs bölgelerinde görülür.

Sivilce problemine erken çocukluk döneminde de anne sütünden çocuğa geçen hormonların etkisiyle  rastlanabilir. Ergenlik dönemi hastalığı olarak bilinen akne problemi erişkin dönemde de görülebilir. Yetişkinler sivilce ile daha kolay mücadele edebilirken, ergenlik sivilceleri bireylerin psikolojik bozuklukları artabilmekte çoğunluğu 12-18 yaş aralığında olan kişiler bu konuda oldukça zorlu bir süreç geçirebilmektedir.

Sivilce nedir? Nasıl geçer? Hangi besinler iyi gelir? İzleri nasıl geçer?

SİVİLCE NEDEN ÇIKAR?

Sivilce oluşumuna yol açacak birçok faktör yer almaktadır. Akne oluşumuna neden aşağıdaki gibi sıralanabilir:

-Genetik yatkınlık,
-Hormonal faktörler,
-Stres ve endişe oluşturan faktörler,
-Yanlış kozmetik ürünlerinin kullanılması,
-Çeşitli rahatsızlıklar neticesinde oluşabilir.

Akne oluşumunda; genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rolü vardır. Her iki cinste de testesteron hormonunun rolü bilinmektedir. Bazı vakalarda testesteron hormonu fazlayken bazı vakalarda testesteron normal ancak yağ hücrelerinin testesterona yanıtı aşırıdır. Anne babanın birinde akne görülmesi çocuklarında akne ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır. Kimi ilaçların özellikle hormon ilaçlarının akne artırıcı özelliği vardır. Bazı vakalarda cildin aşırı yağlı olması esas faktördür. Kalitesiz kozmetik ürünler, aşırı yağlı besinler akneyi artırabilirler. Aknenin yoğunluğu sonbahar ve kış mevsiminde de artış gösterebilir.

SİVİLCE TİPLERİ NELERDİR?

Akne Vulgaris, genellikle ergenlerde görülen basit aknelerdir. Daha ziyade yüzde görülürler. Siyah noktalar ve sarı kapalı papüller şeklindedir. Büyük nodüller ve kistler genellikle görülmez. Erken tedavi ile skar gelişimi çok aza indirilebilir. 

Akne Conglabata, şiddetli kist ve apselerle karakterize bir akne türüdür. Daha ziyade gövdede görülür. Polikistik Over hastalığı, aşırı tüylenme ve adet düzensizliği ile beraber olabilir. Akneler derin izler bırakırlar.

Akne Fulminans daha ziyade ergen erkeklerde görülen ateş ve eklem ağrısı ve şiddetli aknelerle karakterize bir hastalıktır.

SİVİLCE TEDAVİLERİ NELER?

KREM TEDAVİSİ

Komedon da denilen siyah ve beyaz noktaları temizlemek için salisilik asit , benzoil peroksit , retinoik asit , azeleik asit gibi etken maddeleri içeren kremlerden faydalanılmaktadır. İltihaplı sivilceler için eritromisin ,  klindamisin , tetrasiklin , sodyum sülfasetamid , nadifloxasin içeren antibiyotikli kremler kullanılabilir. Ayrıca hem komedon hem iltihaplı lezyonlara etki eden kombinasyonlardan oluşan kremler de bulunmaktadır. Bellirli bir fayda için en az sekiz haftalık bir tedavi gerekir.

SİSTEMATİK TEDAVİ

Orta ve şiddetli akne vakalarında genellikle ağız yoluyla da ilaç kullanmak gerekmektedir. Antibiyotiklerden en sık kullanılanlar azitromisin ve tetrasiklin grubudur.  Ayrıca A vitamini derivesi olan isotretinoin tedavisi de sistemik olarak kullanılmaktadır.

DİĞER TEDAVİLER

Bunlardan başka akne için lazer ve peeling (kimyasal cilt soyma ) cilt bakımı gibi tedaviler de yapılabilmektedir.

Tedavinin ne süreyle ve ne şekilde kullanılacağı akne şiddetine, hastanın cilt tipine göre değişebileceği için mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.

Sivilce nedir? Nasıl geçer? Hangi besinler iyi gelir? İzleri nasıl geçer?

SİVİLCELER NASIL GEÇER?

Ergenlik döneminde ya da sonrasında oluşan psikolojik sıkıntılılara neden olabilen sivilceli yüzden kulaktan dolma bilgilerle kurtulma yollarını denemek başarısızlıkla sonuçlanabilmektedir. Yüzdeki sivilceleri doğru bir şekilde tedavi etmek, sonrasında iz kalmaması ve daha çok alana yayılmaması açısından son derece önemlidir. 

Sivilcelerin üzerine kapatıcı sürmek uzun vadeli, kalıcı bir çözüm değildir. Uzman olmayan kişilerin 'Sivilce nasıl geçer?' sorusuna yanıt olarak sadece doğal yöntemlerle sivilcenin nasıl geçeceğine ilişkin önerilerine, bir günde sivilcenin evde geçebileceği, sivilce lekelerinin sadece doğal yöntemlerle silinebileceği şeklindeki açıklamalarına itibar edilmemelidir. Sivilcelere kesin çözüm için uzman kişiler tarafından akne tedavisi yapılması sağlıklı olacaktır.

SİVİLCEYİ SIKMAK DOĞRU MU?

Sivilcelerin sıkılmasının temizlenmelerine yardımcı olabileceği düşüncesi doğru değildir. Zira sivilcelerin sertçe sıkılması deriye zarar verir, enfeksiyonun yayılma olasılığını artırır ve dolayısıyla sivilcenin iyileşmesini geciktirir.

Bazı durumlarda, kalıcı nedbeleşmeye (doku yitimlerini onarma süreci) sivilcenin yayılmasına yol açabilir. Sivilcenin sıkılması durumunda bölgeye birtakım dezenfektanlar sürülmesi öneriliyor.

HANGİ BESİNLER SİVİLCE YAPAR?

Sivilce yapabilecek besinler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Aknesi olan insanlar, akneleri az olan veya olmayan insanlardan daha rafine karbonhidrat tüketme eğilimindedir.

Rafine karbonhidratlar açısından zengin gıdalar şunları içerir:

Ekmek, kraker, tahıl veya beyaz un ile yapılan tatlılar,
Beyaz pirinç ve pirinç noodle,
Beyaz un ile yapılan makarna,
Soda ve diğer şekerli içicekler
Şeker kamışı, akçağaç şurubu, bal veya agave gibi tatlandırıcılar
Yapılan bir araştırmada sık sık ilave şeker tüketen kişilerde akne geliştirme riskinin % 30 daha fazla olduğu saptandı.

Sütün, kan şekeri üzerindeki etkilerinden bağımsız olarak, akne şiddetini kötüleştirebilen insülin seviyelerini arttırdığı da bilinmektedir. İnek sütü ayrıca karaciğeri akne gelişimine bağlı daha fazla IGF-1 üretmesi için uyaran amino asitler içerir.

SİVİLCEYE İYİ GELEN BESİNLER NELER?

Omega 3 yağ asitleri içeriğindeki E vitamini ve çinko ile birlikte yara iyileşmesinde ve doku hasarının giderilmesinde rol alarak cilt yaşlanmasının önüne geçer. Hücre yenilenmesinde rol alan Omega 3 yağ asitleri özellikle balıklarda yüksek oranda bulunmaktadır. 

Deniz ürünlerinden sardalya ve somon en iyi Omega 3 kaynaklarındandır. 100 gram sardalya 1,5 gram omega 3 yağ asitlerini içerir. Omega 3 yağ asitlerinin, özellikle aknenin temel sebeplerinden olan inflamasyonu kırıcı etkileri vardır.

Sivilce nedir? Nasıl geçer? Hangi besinler iyi gelir? İzleri nasıl geçer?

Sivilceye iyi gelebilecek cilt dostu besinler arasında probiyotik içeren gıdalar, (yoğurt,peynir,kefir, ayran…) da yer alır. Yeşil çay, azalmış inflamasyon ve azaltılmış sebum üretimi ile ilişkili polifenoller içerir. Yeşil çay ciltteki yağ miktarının azalmasına yardımcı olarak sivilceye iyi gelir. Bununla birlikte zerdeçal, kan şekerini düzenlemeye, insülin duyarlılığını artırmaya ve akneye neden olan bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olur.

A, D, E  vitaminini içeren besinler; cilt sağlığında önemli rol oynar ve sivilcenin önlenmesine yardımcı olabilir.

Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir. A, D ve E vitaminleri ve çinko da aknenin önlenmesine yardımcı olabilir.

SİVİLCE İZLERİ NASIL GEÇER ?

Sivilce izleri varsa, çeşitli lazer ya da kimyasal peeling yöntemleri ile cilt lekelerinde kurtulma işlemi gerçekleştirilir

Sivilce sorunu olan kişilerde sivilce tedavisi yapılmadıysa geriye izler kalmış olabilir. Sivilce izlerinin tedavisi de günümüzde modern yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Akne izleri, gözeneklerde aşırı genişleme, çukur ve çöküntü şeklinde olabileceği gibi yüzde kahverengi lekeler şeklinde de olabilir.

Kalıcı sivilce izlerindeki sorun sadece deri yüzeyinde görünen renk veya seviye farkı değildir. Cildin altındaki bağ dokusunda yanlış yapılanma sonucu elastikiyet kaybı, kabalaşma ve çekintilerdir. Bağ dokusu yeniden yapılandırılmazsa, sivilce sebebiyle oluşan izler tam olarak ortadan kaldırılamaz.

Yüzünde renk ve seviye farklılıkları olan kişilerde, lazerle sivilce tedavisi daha etkili olacaktır. Lazer ışını, çeşitli dalga boyları ve frekansları ile istenilen deri seviyesine etki edebilir.

Sivilce ve sivilce izlerini etkili bir şekilde tedavi edebilme yöntemleri bulunmaktadır. Sivilce sorunu varsa önce sivilce tedavi edilmeli, sonrasında sivilce lekesi tedavisi yapılmalıdır. Sivilce tedavisi tamamlanmadan izlerini tedavi etmeye çalışmak, çok da sağlıklı bir sonuç vermeyeceği için bu işlemin adım adım yapılması daha etkili olacaktır.

Sivilce nedir? Nasıl geçer? Hangi besinler iyi gelir? İzleri nasıl geçer?

DOĞAL YÖNTEMLERLE SİVİLCELER GEÇER Mİ?

‘Doğal tedavi yöntemleri nedir?’ ‘Sivilceyi ne geçirir?’, ‘Doğal yöntemlerle evde uygulamalar yapılır mı?’, ‘Sivilceye ne iyi gelir? ’sorularıyla sıkça karşılaşılıyor. Evde doğal yöntemlerle sivilcelerden kurtulma maskeleri yetersiz kalabileceği için uzman kontrolünde sivilce leke tedavisi, cilt temizliği ve cilt bakımı yaptırmak, sorunsuz bir sonuç almak için daha uygundur. Erken dönemde tedavi her zaman daha avantajlıdır.

Uzman olmayan kişiler tarafından sivilceleri temizlemek, sivilceleri yok etmek için önerilen yoğurt, diş macunu, sabun köpüğü sürerek saatlerce beklemek gibi uygulamalar tedavi yöntemi değildir. Bu tür uygulamalar, deride enfeksiyonların artmasına, kalıcı kızarıklıklara ya da lekelenmelere neden olabileceği gibi deride alerjik reaksiyonlara, sivilcelerin artmasına ve iz bırakmasına da yol açabilir.

Yüzünüze ve cildinize bakım yapmak, korumak için faydalı olabilecek bazı ipuçları şu şekilde sıralabilir;

-Yüzünüz ve sivilcelerden etkilenen diğer bölgeler günde iki kez yıkanabilir

-Sadece yumuşak sabun veya temizleyici kullanılmalı

-Sivilceler patlatılmamalı

-Akne kapatıcılar kullanılmamalı

-Tıraş olurken dikkatli olunmalı

Öte yandan gül suyu ve elma sirkesi içerdikleri özellikleriyle sivilceye iyi gelebilmektedir.

Gül suyu, gül yapraklarını suya batırmak veya gül yapraklarını buharla damıtmak suretiyle yapılan bir sıvıdır. Gül suyu güzellik ve sağlık uygulamaları için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Gül suyu, akne tedavisinde topikal tedaviyi destekleyen antiseptik,antibakteriyel, anti-enflamatuar özelliğine sahiptir. Gül suyu PH’ı da dengeleyerek sivilcelere iyi gelir.

Elma sirkesi, elma suyunu veya preslenmiş elmalardan süzülmemiş meyve suyunu fermente ederek yapılır. Elma sirkesi ilk etapta sivilceye neden olan fazla yağı kurutmaya yardımcı olarak sivilceye iyi gelebilmektedir. Elma sirkesinin cildi sıkılaştırıcı ve gözenek kapatıcı etkisi ciltteki sivilcenin kurumasına yardımcı olabilir. Elma sirkesi anti-enflamatuar özelliğe sahiptir. Yani çıkan iltihaplı sivilceler ya da siyah noktaların verdiği ağrı ve yangı hissini giderebilir. Elma sirkesinin cilde uygulanmasının tahrişe neden olabileceğini de unutmamak gerekir. Bu nedenle elma sirkesi dikkatli kullanılmalıdır.

ELMA SİRKESİ CİLDE NASIL UYGULANIR?

1 ölçek elma sirkesi ve 3 birim su karıştırın (hassas ciltler için daha fazla su kullanın).

Temizledikten sonra karışımı pamuklu bir top kullanarak cilde nazikçe uygulayın.

5-20 saniye bekletin, suyla durulayın ve kurulayın.

Sivilce nedir? Nasıl geçer? Hangi besinler iyi gelir? İzleri nasıl geçer?

SİVİLCELİ CİLTLERİN BAKIMI NASIL YAPILIR?

Sivilce problemi olan kişiler, cilt bakımı ve makyaj ürünlerini seçerken son derece özenli ve dikkatli olmalıdır. Akneli ve yağlı ciltler için su bazlı ürünlerin kullanılması daha uygundur.  Sivilceli ciltlerin bakımında cilt tipine uygun ürünlerle akşam yatmadan önce cilt temizleme işlemi yapılması ve nemlendirilmesi önerilir.

Cildi fazla hırpalamadan, derinin doğal pH’ına yakın ürünlerle temizlemek gerekir. Kese, lif gibi ürünler cildi tahriş edebilir ve sivilce artışına neden olabileceği için pek tavsiye edilmez.

Farklı cilt tipleri için farklı bakım uygulamaları ve teknikleri bulunmaktadır. Yağlı ciltlerde sebum salgısı arttığı için daha sık sivilce problemi görülebilir. Ayrıca ciltteki gözeneklerin genişlemesi de istenmeyen durumlar arasında yer alır. Yağlı cilt bakımında, yağlı görünümü matlaştırmaya yönelik ürünler kullanılmalı ve siyah noktalar temizlenmelidir.

Medikal cilt bakımı ile cilt temizleme, gözenek temizleme, buhar ve nemlendirici, sivilceler için maske aşamalarından oluşan işlemler yapılmaktadır. Ortalama 1-1,5 saat süren bu işlemde, doktor kontrolünde dermokozmetik ürünler kullanılır. Cildin vitamin ihtiyacı varsa, medikal cilt bakımında vitamin takviyesi de yapılabilmektedir.

Bu işlemi gerektiği gibi günde 1-2 kez tekrarlayın.

Kaynak: Medical Park, Memorial

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡