Siyah çayın faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Hangi tedavilerde kullanılır?
Kahvaltıların vazgeçilmesi siyah insan sağlığı açısından birçok faydası bulunmaktadır. Kış aylarında yapraklarını dökmeyen, nemli ve yağış alan yerleri seven bir bitkidir. Taze ya da kuru olarak kullanılabilir. Peki çayın faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Hani hastalıkların tedavisinde kullanılır?
Kahvaltıların vazgeçilmesi siyah insan sağlığı açısından birçok faydası bulunmaktadır. Kış aylarında yapraklarını dökmeyen, nemli ve yağış alan yerleri seven bir bitkidir. Taze ya da kuru olarak kullanılabilir. Siyah çayın kafein oranı hayli yüksektir. Çay ayrıca antioksidan potansiyele sahip flavonoidler içerir. Antioksidanlar sağlıklı hücreleri tutmanıza yardımcı olur ve sizi koroner kalp hastalığı ve hatta bazı kanser türlerine karşı korur. Peki çayın faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Hani hastalıkların tedavisinde kullanılır?
SİYAH ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR?
Kalp Hastalıklarını Önler
Siyah çayda bulunan yüksek miktarda flavan-3-ol, flavonol, theaflavin ve gallik asit türevleri kalp hastalarında koroner arter disfonksiyonlarının onarılmasına yardımcı olur. Ayrıca, inme, ateroskleroz ve diğer kardiyovasküler hastalıklara yol açabilen kan damarlarının anormal işleyişini tersine çevirir. Bu nedenle, siyah çay içen herkes, kalp hastalıkları riskini azaltmış olur.
Kanseri Önler
Siyah çayda bulunan theaflavinlerin varlığı, vücutta anormal hücreleri yok eder ve bunlar kanserli hücrelerde büyük bir hasara veya değişime neden olurlar. Meme kanseri (özellikle menopozöncesi dönemdeki kadınlarda), yumurtalık, mide ve cilt kanserlerinin önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca adet döngüsü sırasında globulin hormonlarının seviyesini yükseltmeye yardımcı olur.
Diyabet Riskini Düşürür
Uzun süreli çay tüketimi, düşük açlık kan glikoz seviyeleri ve tip 2 diyabet oranlarında düşüş ile ilişkilidir. Siyah çaydaki başlıca biyoaktif bileşikler, glisemik indeksi düşüren polifenollerdir.
İnmeyi Önler
Her gün bir fincandan fazla siyah veya yeşil çay içmek iskemik inmeyi önlemeye yardımcı olur.
Anti-Bakteriyel Aktivite
Çay polifenolleri antibakteriyel aktiviteleri için bilinir. Çalışmalar, siyah çayın Helicobacter pylori enfeksiyonu riskini azalttığını göstermektedir.
Sindirim Sistemini Hızlandırır
Siyah çay, vücudun sindirim sistemi üzerinde olumlu ve rahatlatıcı bir etkiye sahip tanen ve diğer kimyasal maddeler açısından zengindir. Çayın bu iltihap önleyici niteliği, sindirim bozukluklarını iyileştirmek için de yararlıdır. Siyah çayda bulunan kimyasal bileşikler de mide ülserleri ile savaşır.
Stresi Azaltır
Siyah çay tüketimi, stres hormonu, kortizon üretimini azaltır. Ayrıca, bu çayda bulunan aminoasit, l-teanin, stresi azaltır ve gevşemeyi destekler. Siyah çay alımı, akut stresin ardından iyileşmeyi hızlandırabilir, aksi takdirde koroner kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma riski daha fazla olabilir.
Astımı Hafifletir
Genel olarak, sıcak ve demlenmiş sıvıların, astım için rahatlama sağladığı bilinmektedir. Dolayısıyla, siyah çayın astım hastaları için akciğerlerde hava geçişini genişlettiği ve bu sayede daha kolay nefes alınmasına olanak tanıdığı için son derece faydalı olması şaşırtıcı değildir.
Ağız Sağlığını Geliştirir
Siyah çayda bulunan polifenoller arasında, anti-mikrobiyal bir etkiye ve bakteriyel ve tükürük enzimleri üzerinde bir önleyici etkiye sahip olan kateşinler, flavonoidler ve tanenler bulunmaktadır. Her gün içilen bir veya iki fincan şekersiz siyah çay ağızdaki iltihaplanmayı azaltabilir, ağızdaki bakterilerin çoğalmasını durdurabilir.
ÇAY HANGİ TEDAVİLERDE KULLANILIR?
Çin ve Hindistan geleneksel tıbbında yüzlerce yıldır kullanılmaktadır. Yeşil çay bir uyarıcı, idrar söktürücü ve kanamayı durdurucu olarak kullanılmanın yanı sıra, kalp ve kan damarları sorunları için de kullanılmıştır. Geleneksel olarak yeşil çay sindirim sorunlarının tedavisi ve kan şekerinin düzenlenmesi için tavsiye edilmiştir. Yeşil çayın içeriğinde güçlü antioksidanlar yüksek oranlarda bulunur. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan labaratuvar çalışmaları yeşil çayın koroner kalp rahatsızlığını engellediğini göstermiştir. Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur ve kan şekeri seviyesini dengeleyerek diyabeti engelleyebilir. Yeşil çay ayrıca inflamatuar bağırsak hastalığını geriletir, zayıflamaya yardımcı olur, birçok kanser tipinin oluşmasını ve gelişmesini engeller.
ÇAYIN KAÇ TÜRÜ VARDIR?
Eğer bir güneyliyseniz ve “kamelya” kelimesini duyduysanız gözünüzün önünde botanikçilerin Camellia japonica olarak adlandırdığı krem rengi ya da flamingo pembesi çiçekler canlanır. Ama Camellia cinsinin botanikteki karşılığı daha ünlü bir bitkidir: Çay. Camellia sinensis, Camellia cinsinin 120 türünden en yaygın olanıdır. Çay, Çin’de yaklaşık 5000 yıldır ekilip biçilmektedir. Boyu 1 metreyle 15 metre arasında değişen ve yaprak dökmeyen bir türdür. Elips şeklinde derimsi yaprakları 5-12 cm uzunluğunda ve 5 cm genişliğindedir, rengi koyu yeşil ve parlaktır. Üst tarafı aşağı doğru eğilmiş çiçekleri 2,5 cm genişliğinde ve beyaz renktedir, 7 ya da 8 tane taçyaprak ayrı ayrı ya da kümeler halinde büyür. Çinli botanikçiler vahşi doğada 4 ayrı çeşit tanımlamışlardır.