Sokağa çıkma yasağı yine gelecek mi? | Sokağa çıkma yasağı devam eder mi?
Sokağa çıkma yasağı yine gelecek mi? 31 şehirde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Birçok kişi yasağın sona erince yeniden yasak gelip gelmeyeceğini merak ediyor. Peki Sokağa çıkma yasağı yine gelecek mi? | Sokağa çıkma yasağı devam eder mi? İşte detaylar
Sokağa çıkma yasağı yine gelecek mi? İçişleri Bakanlığı'ndan Cuma günü yapılan açıklamanın ardından 31 şehirde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Birçok internet kullanıcısı sokağa çıkma yasağının sona erince yenisinin ilan edilip edilmeyeceğini merak ediyor. Peki Sokağa çıkma yasağı yine gelecek mi? | Sokağa çıkma yasağı devam eder mi? Ayrıntılar haberimizde.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI YİNE GELECEK Mİ?
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, video konferans yönetemiyle katıldığı televizyon programındaki yeni bir sokağa çıkma yasağının gelip gelmeyeceği yönündeki soruya "Bir şey söylemek için erken, sürece bakılıyor." yanıtını verdi.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DEVAM EDER Mİ?
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın konuya ilişkin yaptığı açıklama şu şekilde:
Sokağa çıkma yasağı meselesi her zaman gündemdeydi, biz de Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri çerçevesinde ihtiyaç olduğu zaman yapalım dedik. Bundan sonra ikinci bir sokağa çıkma yasağı olabilir mi? İnsanlar tabi sokağa çıkmak isteyecekler havalar düzeliyor, bununla ilgili kararlar olayın seyrine göre şekillenecek. Bu olabilir, tekrar yapılabilir, bilgi verme ilan etme konusunda tabi Cuma akşamı bir kargaşa oluştu keşke oluşmasaydı.
Bu tür planlamalar yine olabilir.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bir televizyon kanalına video konferans yöntemiyle bağlanıp soruları yanıtladı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, IMF ile ilgili iddialarla ilişkin açıklamada bulundu.
Kalın, iddialar konusunda "Türkiye'nin IMF ile yeni bir anlaşma yeni bir kredi almak gibi bir durumu gündeminde yok. IMF diye bir gündemimiz yok. Ama bu küresel krizden hep birlikte çıkacağız" ifadelerini kullandı.
İbrahim Kalın’ın açıklamalarından satır başları:
Cumhurbaşkanımız tavsiye dilen tedbirlere titizlikle uyuyor. Sıkı bir şekilde uyguluyor. Devlet işleyişinde aksaklık olmaması için bütün tedbirler alındı ve altyapı kuruldu. Önemli toplantılar video konferans ile yapılıyor.
Cumhurbaşkanımız tedbirlerin uygulanması konusunda çok titiz ve hassas davranıyor.
KORONAVİRÜS SALGINI NE ZAMAN BİTER?
Sürecin ne zaman biteceği alınan tedbirlerin ne kadar başarıyla uygulandığına bağlı. Bir küçük kaçak ikinci bir dalgayı tetikleyebiliyor. Kesin olarak "bu tarihte biter" diye bir öngörüde bulunmak gerçekten çok zor.
Sağlık alt yapımız virüse karşı çok güçlü.
Bu süreç sona erdiğinde ekonomik olarak bu noktadan çok hızlı çıkacağımızı düşünüyorum.
Yeni bir dünya mutlaka kurulacak. Aksi halde bir sonraki afet karşısında vereceğimiz cevap çok daha yıkıcı olabilir. Türkiye sağlam bir alt yapıya sahip olduğu için bu süreci iyi yönetti.
Üç tane alan çok önemli hale geldi, birincisi bio güvenlik bir takım biyolojik yeni teknolojiler yeni ürünler bunların güvenliği giderek daha önemli hale gelecek.
İkincisi siber güvenlik, Türkiye 4.5G’ye geçtikten sonra hamdolsun bu yaptığımız yayınlarda bile bir aksaklık olmadı hamdolsun. Bütün bunlar bu altyapılardan yapılıyor bu yüzden siber güvenlik giderek daha önemli hale gelecek.
Üçüncüsü ise gıda güvenliği, gıdaya erişim noktasında daha önemli bir döneme gireceğiz.
Bu dönemde küresel anlamda zengin-fakir ayrımı kalktı.
İDDİALARA İLİŞKİN AÇIKLAMA
IMF diye bir gündemimiz yok, geçen G20 zirvesinde IMF Başkanı’nın paylaştığı bazı veriler oldu, küresel ekonominin toparlanmasına katkı anlamında uluslararası kurum ve kuruluşlar üzerlerine düşeni yapma konusunda görevlerini yerine getireceklerdir fakat Türkiye’nin IMF ile yeni bir ‘standby’ anlaşmasına ihtiyacımız yok.
Türkiye’nin AB üyeliği Türkiye için iyidir, Avrupa için de iyidir. Her anlamda biz bunu söylüyoruz, aslında bu salgın tezimizin doğruluğunu ortaya koydu. Ama bakın NATO ittifakı bağlamında olsun İspanya ve İtalya’ya ilk yardımı gönderen ülke Türkiye oldu.
Bize 100’e yakın ülkeden yardım talebi geldi, Cumhurbaşkanımız kapasiteyi artırın doğu batı ayrımı yapmadan gereken yardımları yapın talimatı verdi.
Ermenistan’dan bir ilaç talebi olmuştu Cumhurbaşkanlığımız bunu onayladı, İsrail’den de bir talep geldi biz aynı zamanda Filistin’e de tulum, maske, tanı kiti göndereceğiz. 5 Balkan ülkesine yardımlar gönderdik, Azerbaycan’a gitti, Katar’a gitti dolayısıyla biz imkanlarımız ölçüsünde bizim bunu verme imkanımız varsa vermeye de devam edeceğiz.
Paylaşırsak çoğalır, azalmaz.
Maske sorunumuz yok, Cumhurbaşkanımızın talimatı ile maske satışı yasaklandı. Maske üretim kapasitesi çok ciddi bir şekilde arttırıldı. Biz vatandaşa dağıtırken de başka ülkelere yardım gönderirken de milli stoklarımızı kullanıyoruz. Birçok üreticimiz şu anda tamamen tıbbi malzeme üretimine yönelmiş durumdalar, herhangi bir maske sıkıntımız yok, olmayacak.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
İçişleri Bakanlığı, cuma akşamı 31 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurmuştu.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 10.04.2020 tarihi saat 24:00 ile 12.04.2020 tarihi saat 24:00 arasında Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırları içinde bulunan tüm vatandaşların sokağa çıkmaları yasaklanmıştı
İçişleri Bakanlığı sokağa çıkma yasağına ilişkin detayları açıklamıştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda; salgının/bulaşın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma adına birçok tedbir kararı alınarak hayata geçirilmiştir.
Bu kapsamda ilgi Genelge ile alınan son tedbirlerden olan, büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz ile Zonguldak ili için şehir giriş-çıkışlarının 15 gün süreyle geçici olarak yasaklanması kararlaştırılmıştı.
Alınan tedbirlerin bulaşın yayılım hızına olan etkisinin en üst noktaya taşınabilmesi amacıyla; büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz ile Zonguldak ili kapsayacak şekilde, İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzısıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddesi uyarınca il valileri tarafından aşağıdaki ek tedbirlerin alınması gerekmektedir;
Bu kapsamda;
1- 10.04.2020 tarihi saat 24:00'den 12.04.2020 tarihi saat 24:00 arasında aşağıda belirtilecek istisnalar hariç olmak üzere Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırları içinde bulunan tüm vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları yasaklanacaktır.
2- AÇIK OLACAK İŞYERİ, İŞLETME VE KURUMLAR
a) Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamül ruhsatlı işyerleri,
b) Tüm sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin (tıbbi maske dahil) üretiminin yapıldığı işyerleri,
c) Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler,
d) Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları (huzurevi, yaşlı bakım evi, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri vb.)
e) Her bir 50.000 nüfusa bir adet olmak üzere göre valilikler/kaymakamlıklar tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonu ve veteriner klinikleri,
f) Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (Tüpraş, termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi)
g) PTT, Kargolar vb dağıtım şirketleri,
h) Hayvan barınak, çiftlik ve bakım merkezleri,
3- İSTİSNA KAPSAMINDA OLAN VATANDAŞLAR
a- Bu genelgenin (2) numaralı başlığında yer alan “Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda” yönetici, görevli veya çalışanları,
b- TBMM çalışanları,
c- Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar,
d- Acil çağrı merkezler çalışanları,
e- Birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar,
f- Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar,
g- Ürün ve/veya malzemelerin naklinde lojistiğinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar,
h- Gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar,
i- Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,
j- PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları,
k- Demirçelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerinin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunan
l- Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin hasatında çalışacaklar,
m- Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ve çalışanlar,
n- Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar,
Belirtilen istisnalar dışındaki tüm vatandaşların evlerinde kalması esastır.
Daha önceki Genelgeler kapsamında düzenlenmiş olan (sağlık ve cenaze için verilen hariç) seyahat izin belgeleri (yola çıkmış olanlar hariç) Pazartesi günü geçerli olacaktır.
Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin Valiler/Kaymakamlar tarafından ilgili mevzuatı uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda; Gereğini önemle arz ve rica ederim.