Son dakika: TEOG'un yerine gelicek sistem 2018! Müsteşar açıkladı

MEB müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG'un kaldırılmasıyla ilgili olarak "Sınavsız model seçeneği değerlendiriliyor" dedi

Son dakika: TEOG'un yerine gelicek sistem 2018! Müsteşar açıkladı

MEB müsteşarı Yusuf Tekin yaptığı açıklamada, "Liselere geçişte sınavsız bir dönem başlayacak. Çalışma grubu oluşturuldu. Kasım ayında TEOG'un yapılıp yapılmayacağı kamuoyu ile paylaşılacak" dedi. Tekin, yeni modelin Cumhurbaşkanı'na sunulacağını söyledi. Tekin, konuyla ilgili Çarşamba günü açıklama yapılacağını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren TEOG’un kaldırılması isteği eğitim camiasından olumlu tepkiler gelmeye başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Sabah Gazetesi Eğitim Yazarı Sait Gürsoy, “Eğer TEOG kalkarsa eğitim dünyamızda çok önemli bir adım atmış olacağız” dedi. Gürsoy, TEOG’un kaldırılmasıyla öğrencilerin sosyal hayatlarına daha ağırlık verebileceği ve bu durumda daha mutlu bireyler olacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşam A Haber, ATV, A News ekranlarında ortak canlı yayınında yaptığı TEOG kaldırılsın açıklamaları büyük yankı uyandırdı. Özellikle öğrenci ve aileleri heyecanlandıran açıklamanın ardından akıllara ilk olarak 'TEOG yerine hangi sistem gelecek' sorusu geldi. Hiç kuşkusuz TEOG'un kalkması öğrencilerin eğitim öğretim hayatında büyük bir devrim olacak. Peki, yerine nasıl bir sistem gelebilir?

ÖĞRENCİLER DAHA MUTLU OLACAK

Sabah Gazetesi yazarlarından eğitimci Sait Gürsoy, yeni sistemle birlikte 'Mutlu çocuk öğrenir' felsefesinin hayata geçebileceğine işaret ederek, "Cumhurbaşkanımızın TEOG sisteminin kaldırılması ile ilgili düşüncelerine katılıyorum. Eğer bu sistem kalkarsa eğitim dünyamızda çok önemli bir adım atmış olacağız. Cumhurbaşkanımızın söylediklerinden anlamış olduğum, öğrencilerin hem ders notları hem sosyal aktiviteleri ayrıca sosyal sorumluluk projelerinde yer almaları ile birlikte liselere gidilebilir. Şayet TEOG kaldırılırsa öğrenciler sosyal yaşantılarına ağılık verecek ve daha mutlu olacak" dedi.

İŞTE TEOG YERİNE GELEBİLECEK YENİ SİSTEM

TEOG'un kaldırılmasıyla birlikte yerine nasıl bir sistemin gelebileceğine ilişkin sorularımızı yanıtlayan Gürsoy'un tespitleri şöyle:

Cumhurbaşkanımızın TEOG sisteminin kaldırılması ile ilgili düşüncelerine katılıyorum. Eğer bu sistem kalkarsa eğitim dünyamızda çok önemli bir adım atmış olacağız. TEOG sisteminin kalkmasıyla, örneğin Galatasaray, Kabataş, Beşiktaş Atatürk Anadolu gibi liseler öğrencilerden belirli kıstaslar isteyebilir ama yabancı özel okullar da kendi sistemlerine göre öğrenci alabilirler. Ancak Cumhurbaşkanımızın söylediklerinden anlamış olduğum, öğrencilerin hem ders notları hem sosyal aktiviteleri ayrıca sosyal sorumluluk projelerinde yer almaları ile birlikte yapılacak değerlendirmeye göre liselere girebilirler. Şayet TEOG kaldırılırsa öğrenciler sosyal yaşantılarına ağılık verecek ve daha mutlu olacak.

Kısacası Cumhurbaşkanımızın konuyla ilgili düşüncelerini bir eğitimci olarak çok doğru buluyorum.

TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş) Sistemi Nedir

TEOG, temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleşeceksin.

6 temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmeninin sene içerisinde düzenlediği sınavlardan biri merkezi olacak. 3 sınavı olan derslerin 2. sınavı, 2 sınavı olan derslerin 1. sınavı merkezi olarak gerçekleşecek. Bu sınavlardan aldığın sonuçlar doğrultusunda ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanın hesaplanacak.

6, 7 ve 8. sınıflarda 1. ve 2. dönem sonunda girdiğin bütün sınavlar baz alınarak yıl sonu başarı puanların hesaplanacak ve bu puan senin liseye yerleşme puanını etkileyecek.

Sınavlara kendi okulunda gireceksin ve sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak.

Yanlışların doğrularını etkilemeyecek.

TEOG sınavı nasıl yapılacak?

Yeni sistemle, her yıl merkezden yapılacak 6 temel dersten 6 sınav getirildi. Yerleştirmede belirleyici olan tek sınavın kaldırılmasına paralel olarak da, yeni sisteme ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş’ (TEOG) adı verildi.

Bu yıl son kez yapılan SBS sınavının yerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni sınav modelinde sona gelindi. Bu kapsamda merkezden yapılan tek SBS yerine artık 6 temel dersten her yıl 6 sınav yapılacak. Merkezden yapılan sınavlarda öğrencilere, bu derslerden çoktan seçmeli 20 soru sorulacak.

teog kalkıyor mu?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber'de katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

"Barzani'nin açıklması çok yanlış. Bunu akıl tutulmasından öte bir şey olarak görüyorum, bu ciddi manada bir siyasi acemiliktir, böyle bir siyaset anlayışı olmamaz.. Bizim Irak'ın toprak bütünlüğü konusundaki hassasiyetimizi biliyor. Bunu bildiği halde Kerkük özellikli bir bölge bunu da bildiği halde kalkıp hala buralarda kendisine göre bazı operasyonlar yapma gayreti içerisine girmesini hiç doğru bulmuyorum. Biz en zor dönemlerinde yanlarında olduk ve hala yanlarındayız. Ancak bu atılan adımlar bizi yeni bir karar sürecine itti.

Şimdi ABD dönüşü 22'sinde bu referandum olayını da gündeme aldığımız MGK toplantısını öne aldık ve bu toplantıyı ayın 22'sinde saat 15'te yapacağız. Bu konuyla ilgili nihai kararımızı da bizler teklif olarak hükümet de Bakanlar Kurulu olarak ayın 22'sinde verecek. Demek ki bir şeyler anlamamış."

'ZAFER BEY'LE İLGİLİ KONUYA HAKİM DEĞİLLER'

Erdoğan, ABD'de Rıza Sarraf dosyası kapsamında tutuklama kararı çıkarılan eski Ekonimi Bakanı Zafer Çağlayan'la illgili olarak da şunları söyledi: 

"Zafer Bey'le ilgili ve bunun yanında Halk Bankası'nın alt yöneticileriyle ilgili kararın da yine nasıl bir organizasyonun neticesi olduğu ortaya çıkıyor. Bu, 17-25 Aralık sürecinde buradaki FETÖ ekibinin o soruşturmalarında geçen ifadeler neyse aynı şimdi burada geçiyor. Hiç mi hiç ilgisi alakası olmayan veya bakanlık süreciyle, bakanlık sürecinin dışındaki dönemleri kapsayan garip ifadeler var orada. Konuya da hakim değiller. Bu şekilde, Zafer Bey'le ve diğerleriyle ilgili o hazırladıkları soruşturma beyanının içerisinde bunlar var."

 'TANRIKULU TERÖRİST AĞZIYLA KONUŞUYOR'

Hakkari'de PKK'ya yönelik operasyonda silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) sivilleri vurduğu iddiasını gündeme getiren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nu da eleştiren Erdoğan, açıklamalarına şöyle devam etti:

"İnlerine gireceğiz, inlerine. Benim şehitlerimin, on binlerce şehidimin hesabını soracağız. Sonuna kadar, üzerine üzerine gideceğiz. Biz Kılıçdaroğlu'nun hatırı için geri vitese takamayız. Öbürü zaten tam terörist ağzıyla konuşuyor. Sen Genel Başkan'san önce, bu adama diyeceksin 'Sen ne konuşuyorsun? Senin bu ağız, Kandil'dekilerin ağzı'. Zaten bunlar aynı ağzı kullanıyorlar. Biz insansız hava araçlarını elde edebilmek için yıllarca çalıştık."

AYSEL TUĞLUK'UN ANNESİNİN CENAZESİNE SALDIRI

"Aysel Tuğluk'un cenazesinden yaşananlar çok üzücü. Bizim değerlerimizde, bizim dinimizde  böyle bir şey yok dedim. Gerekirse uçak tahsil edelim, kendi topraklarında defnedebilsinler dedim.  Adli ve idari süreç de biliyorsunuz başlatılmış vaziyette.İçlerinde alkollü olanların da olduğunu da bakanımız söyledi. Gerek İçişleri gerek Adalet Bakanlığımız da bunun takibini yapıyor" 

S-400 ANLAŞMASI

"Bu anlaşmaları istediğimiz yerde yapar, imzamızı atarız.Savunma sanayisinde önemli adımlar attık ama atmamız gereken daha çok adım var. Nato füze desteği vermedi. Biz insansız hava araçlarını elde edebilmek için yıllarca çalıştık."

BEN TEOG OLAYINI İSTEMİYORUM  

Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. TEOG kaldırılamalı. Biz TEOG ile mi geldik? Gelirsin puanınla girmen gereken yere girersin. Bindirilmiş kıtalara dönüyoruz olmaz.

TEOG SINAVI NEDİR

Daha önce SBS adı altında yapılan sınav, sistem olarak bir takım değişiklikler ile,Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş ismi verilen kısa adıyla TEOG olarak uygulanmaktadır.

Bu yeni sistemin asıl amacı, öğrencinin başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir. SBS'ye göre en temel farklılık bu yönde olmuştur.

Buna göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) şu şekilde belirlenecek, Merkezi Yazılı Sınavlar (tabii ki kısaltması, MYS) ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile birlikte öğrencinin yerleştirme puanıyla ortaya çıkacak. Detayı aşağıda anlatılacak.

TEOG hangi derslerden uygulanıyor?

Sınavlara farklı bir formatta devam ediliyor. Şöyle ki, 2013-2014 eğitim yılından itibaren, sadece 8. sınıflar 6 temel dersten merkezi bir sınava tabi tutuluyor. Bu temel dersler Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil. Öğrenciler kendi okulların sınava giriyor ancak öğretmenler çalıştıkları okuldan farklı okullarda sınava giriyorlar.

TEOG sınavı ne zaman uygulanıyor?

1. Dönem sınavları Kasım'ın son haftası, 2. dönem sınavları ise Nisan'ın son haftası yapılmaktadır.

Bu sınava giremeyenler Aralık'ta ve mayıs'ta mazeret sınavlarına giriyorlar. SBS'de mazeret sınavı yoktu. TEOG'daki farklardan birisi de bu. Mazeret sınavları gerçekleştiği için artık herkes sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağını merak ediyor. MEB'in yaptığı açıklamaya göre sınav sonuçları Ocak ve haziran aylarında e okul sisteminden bildirilmektedir.

TEOG sistemi ile ilgili detaylı bilgi

TEOG modelinde, iki yazılısı olan derslerin birinci yazılısı, üç yazılısı olan derslerin ikinci yazılısı merkezi sistemde yapılacak. Sınav soruları, SBS'ye paralel olarak öğrencilerin kazanımlarını dikkate alarak yorumlama, analiz yapma, eleştirel düşünme, sonuçları tahmin etme, problem çözme ve benzeri yeterlilikleri ölçecek nitelikte hazırlanmış.

Sorular 4 şıklı ve yanlış cevaplar doğruları götürmüyor.

Din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili şöyle bir durum var ; eğer öğrenci Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf ise alternatif sorular soruluyor.

Sınav sorularının orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içerebileceği söyleniyor.

Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) Nasıl Hesaplanacak ?

Biraz önce kısaca YEP'in nasıl hesaplanacağından bahsetmiştik. Şimdi bunu biraz açabiliriz.

Yılsonu Başarı Puanı (YBP)

6, 7 ve 8. sınıflarda, öğrencinin derslerden aldığı yılsonu puanlarının haftalık ders saati ile çarpılarak elde edilen toplam puan toplamının, haftalık ders saati toplamına bölümü ile hesaplanan puandır. Biraz karışık oldu sanırım. Daha basitçe yılsonu notları, o dersin haftalık ders saatiyle çarpılacak ve bu yılsonu puanları, haftalık toplam ders saatine bölünecek ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP)elde edilecek.

Puanlama 100 üzerinden yapılacak.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡