Son Dakika: Topbaş'dan Sağanak Yağmur Uyarısı!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Meteorolojinin verdiği bilgilere göre, çok aşırı sıcakların ortaya çıkardığı basınç değişiklikleri nedeniyle önümüzdeki hafta veya gelecekteki bir zaman diliminde yeniden aşırı yağışların görülebileceğini
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Meteorolojinin verdiği bilgilere göre, çok aşırı sıcakların ortaya çıkardığı basınç değişiklikleri nedeniyle önümüzdeki hafta veya gelecekteki bir zaman diliminde yeniden aşırı yağışların görülebileceğini belirterek, "Afet boyutundaki sağanakların önüne geçmek çok kolay değil. Bu bakımda bize düşen görevleri yapıyoruz ama vatandaşlarımızı da teyakkuz halinde olmaları konusunda uyarıyoruz" dedi.
Kadir Topbaş öncelikle son dönemlerde maddi zararlara yol açan aşırı yağışlar konusunda vatandaşları uyardı.
Dünyada küresel bir ekolojik kıyametten bahsedildiğini aktaran Topbaş, "Paris'teki İklim Zirvesi'nde bu dile getirildi. Gezegenimiz, 7,5 milyar insan, gezegeni doğru kullanmadığı için ciddi tehlike sinyalleri vermekte. Maalesef iklimlerde ön görülemeyen ciddi değişimler ortaya çıkmakta. Sadece bölgemizde değil, Avrupa'da, Latin Amerika'da, Kuzey Amerika'da Asya Pasifik'te ve her bölgede farklı sonuçlarla karşılaştığımız meteorolojik olaylar cereyan etmekte. İnsanoğlu olarak tedbirler alıyoruz ama doğayı kirletirsek, saygı göstermezsek sonuçları da çok can yakıcı olmakta. Bunun örneklerini birçok yerde yaşadık." diye konuştu.
'Vatandaşlarımız teyakkuzda olsun'
Topbaş, İstanbul'da iki kez büyük sağanak görüldüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Şu anda uzmanlar, 'Bu saatlerde dışarıda olmayın' diye uyarıyorlar. Biz işimizin başındayız. Kente ve insanlığa hizmet vermek adına zamanla yarıştığımız için tabii ki çalışıyoruz. Ancak bu uyarıları vatandaşlarımızın dikkate almasını istiyoruz. Vatandaşlarımız dikkat etsinler. Başka uyarılar da gelmekte. Çok aşırı sıcakların ortaya çıkardığı basınç değişiklikleri, Meteorolojinin verdiği bilgilere göre, önümüzdeki hafta veya gelecekteki zaman dilimi içerisinde yine aşırı yağışlar gelebilir. Belediye olarak dere ıslah çalışmalarına yoğun şekilde devam etmekteyiz. Daha önce problemlerin yaşandığı Cendere Deresi'nde, ıslah ettiğimizden beri artık taşkınlar ve buna bağlı sorunlar yaşanmıyor."
Pek çok derenin ıslah edildiğini ayrıca ciddi önemler aldıklarını ve almaya devam ettiklerini ancak afet boyutundaki sağanağın önüne geçmenin çok kolay olmadığını vurgulayan Topbaş, vatandaşların teyakkuz halinde olmasını isteyerek, şunları kaydetti:
"Bu bakımda bize düşen görevleri yapıyoruz. Vatandaşlarımızı da teyakkuz halinde olmaları konusunda uyarıyoruz. Şunu ifade etmek isterim. Türkiye'de bir yerel yönetim anlayışını Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde başlattık. O dönemlerde "çöp-çamur-çukur dediğimiz zaman diliminde yollardan geçilmez, 35 yaş altı bunu bilmeyecektir, bilemez de. Çöpler toplanamazdı. Su problemi vardı. İstanbul terk ediliyordu."
YAĞMUR NEDEN YAĞAR?
Sıcaklığın etkisiyle gökyüzüne yükselen su buharı soğuyarak yoğunlaşır ve su damlacıkları oluşturur. Bu su damlacıkları bir araya gelir ve yağmur taneleri olarak yeryüzüne inerler. Oluşan bu hava olayına yağmur denmektedir.Yağmurun ilk habercisi bulutlardır. Atmosferdeki su buharı yoğunlaşarak bulutları oluşturur. İki tip yoğunlaşma veya yoğuşma vardır. Bunlar Ani Soğuma ile Yoğuşma ve Isı Vermeden Soğuma ile Yoğuşma olarak tarif edilmektedir. Bu iki yolla oluşan bulutlardan bazıları yağmur getirir, bazıları ise güzel hava. Bu nedenden dolayı değişik bulut türleri vardır.
Bulut türleri ise; Sırrüs Bulutlar (saçak bulutlar), Sırrokümülüs Bulutlar (yumak bulutlar), Sırrosatatüs Bulutlar (tül bulutları), Stratüs Bulutları (katman bulutlar) ve Nımbüs (kara bulutlar) olarak adlandırılırlar.
Hemen üzerimizde hareket eden bulutlar, yağış olarak düşemeyecek kadar küçüklükte fakat görünebilir bulutlar meydana getirebilecek kadar büyüklükte, su buharı ve su zerreleri ihtiva eder.
Su gökyüzünde devamlı olarak buharlaşmakta ve yoğunlaşmaktadır.Şayet buluta yakından bakarsanız, bazı kısımların gözden kaybolduğunu (buharlaştığını), bazı kısımların da büyüdüğünü (yoğunlaştığını) görebilirsiniz.
Bulutlar hareket ettiği için yağmur geniş bir alana yağar. Bugüne kadar tesbit edilmiş en yoğun yağış, 26 kasım 1970 yılında Guadaloupe’de yağmıştır. Neredeyse bir dakikada içerisinde 3.5 santimetre yağmur yağmıştır.
Gökyüzünde bulunan bulutların her biri oldukça ilginç bir yapıya sahipken aynı zamanda pek bilinmeyen özelikleri de vardır. Mesela orta büyüklükteki bir bulutun içinde yaklaşık 6 milyon kg su bulunur. Bu tonlarca ağırlıkta su anlamına gelir. Buna rağmen bu su tepemizden aşağıya inmez, yağmur yağdığında da tane tane düşerek bizlere zarar vermez.
Bulutların şekli, hacmi birbirinden farklıdır; çünkü oluşurken maruz kaldıkları basınç, hava akımları ve sıcaklık gibi faktörler birbirinin aynı değildir. Bu da her seferinde diğerine benzemeyen bulutların oluşmasını sağlar.
Yeryüzünde buharlaşan su minik damlarlar halinde gökyüzüne çıkar ve burada soğuyarak gaz haline geçerek bulutları meydan getirir. Bir damla yağmurda buharlaşan milyonlarca su taneciği vardır. Bulutların tonlarca su taşımasına rağmen havda kalmasının sebebi bu su taneciklerinin küçüklüğüdür.
Bulutların içindeki su tanecikler havadan hafif olduğu için bulutlar asılı kalır. Yağmur yağdığında bulutların kaybolmama sebebi ise su taneciklerinin oluşumunun halen devam etmesidir.
Su tanecikleri ince haldeyken ışığı yansıtarak bulutların beyaz görünmesine sebep olur. Daha sonra ağırlaşıp yağmurun yağmaya yakın olduğu zamanlarda gri görünmesinin sebebi ise kalınlaşması ve ışık geçirgenliğinin azalmasıdır.
Bulutların altının düz olmasının sebebi bu kısımlarda biriktirilen su tanecik miktarının aynı olmasıdır. Üst tarafta ise su damlasının oluşumu sürmektedir ve ısı farkı daha fazladır. Bu yüzden bu bölümleri daha kıvrımlı olarak algılarız.
Bulutlar biçim özelliklerine ve ne kadar yüksek olduğuna göre sınıflandırılır.