Son dakika | Vatandaşların cebi rahatlayacak! İstanbul'da ulaşıma zam teklifi UKOME'de reddedildi

Son dakika... İstanbul Büyükşehir Belediyesinin toplu ulaşıma araçlarına yüzde 50, servis araçlarına yüzde 40 oranında zam yapılması teklifi, UKOME toplantısında oy çokluğuyla reddedildi.

Son dakika | Vatandaşların cebi rahatlayacak!  İstanbul'da ulaşıma zam teklifi UKOME'de reddedildi
 Haberler, Son Dakika Haberleri

Son dakika... İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOME toplantısı Bakırköy'deki 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri'nde yapıldı. Toplantıda şoför esnafının toplu ulaşım ücretlerine yüzde 50 ile yüzde 100 arasında değişen zam talebine ithafen taksi,  taksi, dolmuş, metro, metrobüs, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarına yüzde 50, servis araçlarına ise yüzde 40 oranında zam teklifi oylamaya sunuldu. Söz konusu teklif oy çokluğuyla reddedildi. 

Son dakika | Vatandaşların cebi rahatlayacak! İstanbul'da ulaşıma zam teklifi UKOME'de reddedildi

ÖĞRENCİ TARİFESİ İÇİN ZAM TEKLİFİ ŞAŞKINLIK YARATTI

Toplantıda indirimli öğrenci kartlarının durumu da masaya yatırıldı. Öğrenci kartı kullanımının 25  yaş ise sınırlandırılması teklif edildi. Bu kapsamda toplantıda oylanan 25 yaş altı olanlar standart tarife 78 lira, 25 -30 yaş sınırı 267 lira, 30 yaş üstü 390 lira olması teklifi de oy çokluğu ile reddedildi.

UKOME toplantısında söz alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel, zam konusunun gündeme gelmesinin temel sebebinin akaryakıt fiyatlarındaki "olağanüstü" artış olduğunu dile getirerek, "Şu anda süre gelen bir savaşın dünyaya ve onun da neticesinde bize olan etkileri." dedi.

"İNSANLARIN ALIM GÜCÜ BELLİ, ELBETTE ÖZEL SEKTÖR TEMSİLCİLERİYLE İLGİLİ BİR ŞEY DEMİYORUM"

Aralık ayında yapılan UKOME toplantısında bu sektörlerin her birinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği yönünde kanaat açıkladıklarını hatırlatan Yücel, şöyle devam etti:

"UKOME'nin üyelerinin ek gündem talebi olmasına rağmen bu talep gündeme alınmadı. Dolayısıyla biz de burada ifade edemememizi UKOME kararının altına şerh düşerek, bununla ilgili imzalayarak da karar yürürlüğe girdi. Akabinde biz buradaki uygulamanın yanlış olduğunu, doğru uygulamanın aslında 4,80 civarındaki bir uygulama olduğunu belediyemize ilettik. Ancak belediyemiz 5,48 olarak uygulamaya başlayınca konuyu yargıya taşıdık. Ayın 5'inde bildiğim kadarıyla tebliğ edildi. Yürütmeyi durdurma istemli bir davamız süregeliyor. Eğer kısa sürede bu yanıtlanırsa İBB tarafından, mahkeme neticelenir, bu işin bu kısmını halletmiş oluruz."

Esnafın akaryakıtla ilgili en azından takviye edilmesi konusunda olumlu görüş bildiren Yücel, "Ama dava devam ederken biz tam elektronik bilete sıcak bakmıyoruz. Bir önceki toplu taşımaya yapılan zam ciddi bir zamdı. İnsanların alım gücü belli. Elbette özel sektör temsilcileriyle ilgili bir şey demiyorum. İETT'nin 5,5 liraya taşıdığı yeri bir minibüsçü şu anda 3,75'e taşıyor. Özel sektör bunu yapıyor, öbür taraf niye yapamıyor? O da ayrıntı." dedi.

Son dakika | Vatandaşların cebi rahatlayacak! İstanbul'da ulaşıma zam teklifi UKOME'de reddedildi

"MALİYETİMİZ YOLCU BAŞINA 12 LİRAYI AŞMIŞ DURUMDA"

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, son aylarda akaryakıt fiyatlarındaki artış yüzünden İETT kurumunun maliyetlerinde ciddi bir artış gerçekleştiğini kaydederek, "Son zamdan bu yana kurumumuz bütçesine ek yükü 2,5 milyar lira düzeyindedir. Toplam akaryakıt giderlerimize baktığımızda da bunun yaklaşık 1 milyar lirasının ÖTV ve KDV'den oluştuğunu görüyoruz." diye konuştu.

Tam bilet ücretinin şu anda 5,5 lira olduğunu, indirimli ve ücretsiz yolculardan dolayı ortalama gelirlerinin 3,5 lira seviyelerinde olduğunu dile getiren Bilgili, "Oysa maliyetimiz yolcu başına 12 lirayı aşmış durumda. Dolayısıyla aradaki 10 liraya yakın farkı belediye bütçemizden karşılıyoruz. Bu da İstanbul ulaşımının yüzde 60'ını gerçekleştiren İETT ve Halk Otobüslerini beraber düşündüğümüzde yıllık belediye bütçemize 10 milyar liraya yakın bütçe oluşturacak." dedi.

Akaryakıt zamlarının kurum ve belediye tarafından karşılanabileceği ölçeği geçtiğini vurgulayan Bilgili, ellerinde olmayan maliyet artışlarının bir kısmını yolculara yansıtmanın zorunlu hale geldiğini savundu.

EYÜP AKSU: ARAÇLARIN BİR KISMI ÇALIŞMIYOR, ŞOFÖRLER, ARAÇLARI BIRAKMAYA BAŞLADILAR

Türkiye Şoförler Federasyonu Temsilcisi ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyup Aksu da 24 Aralık'ta ulaşım sektörüne zam yapıldığını hatırlatarak, "Yani tarife değişikliği yapılmıştı. Zam demek uygun değil, çünkü vatandaşımızı da düşünmek lazım. Yarın itibarıyla 3 ay oluyor. Hiçbirimiz hayatımızda böyle bir anormal bir artış görmedik." dedi.

Global sıkıntıların Türkiye ve bütün Avrupa ülkelerine yansıdığına dikkati çeken Aksu, şöyle devam etti:

"Bütün ülkeler ekonomik sıkıntı içerisinde ve Türkiye'ye de yansımaları var. Dünyada petrol varil fiyatları oralarda da buna yakın seviyelerde yükseldi. Tabii ki esnaf odası olarak veya ulaşım camiası olarak biz de vatandaşı düşünerek, zam talebi zor oluyor. Fakat bizim de sürdürebilirliğimiz lazım. Bizim bu artışı istememiz, zaruret ve mecburiyet haline geldi. Esnafımız gerçekten ekonomik anlamda mağdur. Araçların bir kısmı çalışmıyor, şoförler, araçları bırakmaya başladılar. Yakıttan kaynaklı sıkıntılar var. Akaryakıt, dolar yükselirse peynir de ev eşyası da yükseliyor. Biz de esnaf grubu olarak bundan etkileniyoruz. Biz burada yakıt farkı istiyoruz. Kim bilirdi ki dünyada petrol fiyatları yüzde 100 artacak ve Türkiye'ye de yansıması olacak, biz 3 ay sonra bunu konuşacağız? Maalesef bunu kimse öngöremezdi. Biz akaryakıt fiyatının farkını isteyerek talebimizi yineliyoruz. Zam ismini kullanmak istemiyoruz."

UTKU CİHAN: İBB'DEKİ İŞLETMELER DE BUNDAN ETKİLENİYORLAR

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, şu anki bilet fiyatlarının akaryakıt fiyatlarını karşılayamaz durumda olduğunu dile getirerek, "Bu düşünce yapısını biz daha önce de görmüştük. Dava konusu da oradan ortaya çıktı. İBB'ye ücret düzenlemesi, zam daha az yapalım ya da yapmayalım, ama esnafa yapalım görüşü o zaman da vardı. Bunun çok samimi olduğunu düşünmüyoruz. Aynı şekilde İBB'deki işletmeler de bundan etkileniyorlar. Dolayısıyla aynı oranda zam yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun farklı bir yöntemle yapılmasını kabul etmeyeceğimizi şimdiden söylüyoruz." diye konuştu.

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan,öğrenci akbil ücretinin 78 lira olarak uygulandığını anımsatarak, açık öğretim kaydı ile bu akbilin alınmasına dikkat çekti.  İndirimli öğrenci kartı kullanımın İstanbul'da suistimal edildiğini belirten Cihan," Bunu değerlendiriyoruz ve açıköğretim kaydıyla bu hakkı elde ediyorlar. Gelir kaybına neden oluyorlar. Bu işletmeler açısından sorun oluyor. Alt komisyon demek bu sürecin 1 ay daha devam edecek olması demek" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL'DA TOPLU TAŞIMA ÜCRETİ NE KADAR?

2021 yılında yapılan zamla birlikte tam elektronik bilet 4,03 liradan 5,48 liraya, öğrenci bileti 1,96 liradan 2,66 liraya, sosyal (öğretmen-60 yaş) 2,88 liradan 3,91 liraya, Mavi Kart (aylık) 316 liradan 430 liraya, aylık öğrenci 57,50 liradan 78 liraya, aylık sosyal (öğretmen-60 yaş) 196 liradan 266 liraya, metrobüste ise tam uzun mesafe 5,98 liradan 8,13 liraya, öğrenci 1,96 liradan 2,66 liraya, sosyal 3,28 liradan 4,46 liraya yükseltildi.

Servis ücreti 0-1 kilometre arası 312 liradan 396 liraya çıkarıldı.

Minibüslerde kısa mesafe 2,75 liradan 3,75 liraya, uzun mesafe 4 liradan 5,50 liraya, öğrenci ücreti 1,75 liradan 2,50 liraya yükseltildi.

Taksi açılış ücreti 5,55 liradan 7 liraya, kısa mesafe 14,50 liradan 20 liraya, kilometre başına 3,44 liradan 4,45 liraya çıkarıldı.

Yüzde 36'lık zamla elektronik bilette ise tek geçişlik ücret 8 liradan 11 liraya çıktı.

(AA)

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT