Sosyal Güvenlik Kurumu Kod 29'da yeniden düzenlemeye gitti
Pandem döneminde fesih kısıtı adıyla işten çıkarmalar yasaklanarak, bunun yerine "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller" alt başlığı kabul edilmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu yeni düzenlemesiyle Kod 29 'da yer alan bazı istisnalarda düzenleme kararı aldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu, işten çıkarma kısıtlamasını yeniden düzenledi. Yeni düzenlemeye göre Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sisteminde Kod 29 olarak yer alan istisnalar alt başlıklara ayrıldı. "Ahlak ve iyi niyet" maddesindeki işten çıkarma sebepleri ise artık ayrı başlıklarda yer alacak.
İŞTEN ÇIKARILMA KISITLAMASINDA DÜZENLEME KARARI
SGK'dan yapılan açıklamada, "Görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek, cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak ve hırsızlık gibi haller artık ayrı ayrı bildirilecek" şeklinde ifade edildi.
Bu kapsamda bu istisna maddeleri kullanılarak, haksız olarak çalışanların işten çıkarılmaların önüne geçilmesi planlanıyor. Koronavirüs salgınından dolayı yaklaşık bir yıldır fesih kısıtı adıyla işten çıkarmalar yasaklanmış, bu uygulamada, "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller" istisna kabul edilmişti.
Kod 29 işten çıkarma nedir? Kod 29 işten çıkış nedir?
KURUM O İDDİAYI VERİLER İLE YALANLADI
SGK tarafından yapılan açıklamada, işten çıkarma yasağına rağmen salgın dönemde çok sayıda çalışanın mağdur olduğu iddiasını da yalanladı. Kurumdan yapılan açıklamaya göre, Kod 29 maddesiyle işten çıkarma sayılarının geçtiğimiz yıllardan daha az olduğu belirtildi.
SGK verilerine göre işten ayrılış nedeni Kod-29 olarak belirtilen çalışan sayısı yıllara göre dağılımı şu şekilde sıralandı:
*2018'de 233 bin 430,
*2019'da 194 bin 524,
*2020'de ise 176 bin 662
Kod 29 nedir? İşsizlik maaşına engel mi? Memuriyete engel mi? | Kod 29 itiraz