Sosyal Medyadan 499 Kişiye Gözaltı

İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklama göre sosyal medyadan terör propagandası yaptığı gerekçesiyle 499 kişi gözaltına alındı. Sizde farkında olmadan sosyal medyadan terör propagandası yapabilirsiniz...

Sosyal Medyadan 499 Kişiye Gözaltı

İçişleri Bakanlığından, Zeytin Dalı Harekatı'na yönelik sosyal medyadan terör propagandası yapan 449 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi.

449 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA

İçişleri Bakanlığı tarafından son bir hafta içerisinde (29 Ocak-5 Şubat 2018) tarihleri arasında terörle mücadele kapsamında sürdürülen operasyonlara ilişkin açıklama yapıldı. Buna göre, Jandarma Özel Harekat (JÖH), Polis Özel Harekat (PÖH), Jandarma Komando Birlikleri ile iç güvenlik operasyonları çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hava ve kara unsurlarınca bin 22 operasyon yapıldı. Terör örgütlerine yardım/yataklık yaptığı ve örgütlerle irtibatlı olduğu değerlendirilen 915 terör (PKK/KCK 335, aşırı sol 35, DEAŞ 27, FETÖ/PDY 518), 3 bin 614 uyuşturucu ve kaçakçılık suçlarından ve 84 düzensiz göçle mücadele kapsamında olmak üzere toplam 4 bin 613 kişi gözaltına alındı. Ayrıca Zeytin Dalı Harekatına yönelik harekat başlangıcından itibaren sosyal medyadan terör propagandası yapan 449 şahıs ile protesto eylemlerine katılan 124 şahıs gözaltına alındı.

15 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Ülke genelinde yürütülen iç güvenlik operasyonlarında, son bir haftada yurt içinde terör arananlar mavi listede aranan PKK/KCK terör örgütü mensubu sözde Amed eyalet sorumlusu Eylül Ergani (K) Murat Üçer, sözde bölge sorumlusu Botan (K) Veli Taşkıran ve sözde güç sorumlusu Bager Tufan (K) İnan Ağyol'un da aralarında bulunduğu toplam 15 (5 ölü, 7 sağ, 3 teslim) terörist etkisiz hale getirildi.

OPERASYONDA ÇOK SAYIDA MÜHİMMAT BULUNDU

Yapılan operasyonlar neticesinde, 5 ilde (Bingöl-1, Bitlis-3, Mardin-1, Siirt-1, Tunceli-3) 9 sığınak/ barınak/ mağara kullanılamaz hale getirildi. 6'sı ağır ve uzun namlulu (5 Kalaşnikof, 1 M-16) toplam 13 silah, 638 kilogram patlayıcı yapımında kullanılan madde, 6 el bombası, bin 675 adet muhtelif mühimmat ele geçirildi, 4 el yapımı patlayıcı/mayın imha edildi.

Uyuşturucu ve kaçakçılık ile mücadeleye yönelik gerçekleştirilen 2 bin 707 operasyonda, piyasa değeri 28 milyon 829 bin 822 TL olan, 559 kilogram esrar, 503 kilogram eroin, 12,5 kilogram kokain, 4,5 kilogram sentetik kannabinoid maddesi, 16,22 kilogram metamfetamin, 9,15 kilogram afyon sakızı, 49 bin 866 adet uyuşturucu hap, 7 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.

3 BİN 614 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Ayrıca piyasa değeri 2 milyon 764 bin 614 TL olan, 375 bin 302 adet kaçak sigara, 27 bin 500 litre akaryakıt ele geçirildi. Bu operasyonlar kapsamında 3 bin 614 kişi gözaltına alındı.

Sokak satıcılarına yönelik, okul çevreleri, parklar ve gençlerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde yapılan kontrol ve gerçekleştirilen operasyonlarda 450 şüpheli gözaltına alındı. 40 kilogram esrar, 12,5 kilogram eroin, 4 bin 375 adet uyuşturucu hap, 3,3 kilogram sentetik kannabinoid, 6,5 kilogram metamfetamin, 37 tabanca/tüfek ele geçirildi.

260 KİŞİ HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILDI

Terör örgütü propagandası yapan, bu örgütleri öven, terör örgütleri ile iltisaklı olduğunu alenen beyan eden, halkı kin, nefret ve düşmanlığa sevk eden, devlet büyüklerine hakaretlerde bulunan, devletin bölünmez bütünlüğüne ve toplumun can güvenliğine kasteden, nefret söylemleri içeren 934 sosyal medya hesabı ile ilgili çalışma yapıldı, tespit edilen 260 kişi hakkında yasal işlem yapıldı.

2 BİN 932 GÖÇMEN YAKALANDI

493'ü denizlerde olmak üzere toplam 2 bin 932 düzensiz göçmen yakalandı, düzensiz göçmenlerin yasa dışı yollarla yurt içine girmesine ve yurt dışına çıkmasına aracılık eden 84 organizatör yakalanarak gözaltına alındı.

FARKINDA OLMADAN TERÖR PROPAGANDASI YAPABİLİRSİNİZ

Kullanıcı sayısının artmasıyla birlikte, sosyal medya üzerinden işlenen suçlarda artış gözlendi. Özelikle terör propagandası yapan sosyal medya hesapları inceleme altına alındı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin Afrin kentinde yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili sosyal medyada terör propagandası yaptığı gerekçesiyle çok sayıda kişi tutuklandı.

MİLLİ VE DİNİ DUYGULARI KULLANIYORLAR

Bilişim uzmanları, sosyal medya kullanıcılarını hesapları üzerinden haberleri olmadan terör propagandası yapılabileceği konusunda uyardı. Manisa'da yaşayan bilişim uzmanı Şener Kul, özellikle milli ve dini duyguları harekete geçirecek sayfaların hazırlandığını, ardından da beğeni sayısı yükseldiğinde terör örgütleri tarafından kullanılabildiğini söyledi. Kul, "Milli ve dini duyguları da harekete geçirecek sayfalara da dikkat etmeliyiz. Milli duygularla oluşturulan bir sayfa yüzbinlere hitap edebilir ve daha sonrasında beğenileri aldıktan sonra o sayfanın adı değiştirilerek farklı bir amaç için kullanılabilir" dedi.

'TAMAMEN ALDATICI PAYLAŞIMLAR'

Bu sayfaların yönetimlerinin ele geçirilebildiğini belirten Şener Kul, "Beğeni ve paylaşım aldıktan sonra bu sayfalar ya ticari olarak, ya da terör örgütleri tarafından kullanılıyor. Sayfanın yönetimini ele de geçirebiliyorlar. Geriye dönük neleri beğendiğimize bakmamız gerekiyor. Eğer bir sayfa uzun süre paylaşım yapmıyorsa, orada yolunda gitmeyen şeyler vardır. Beğeniden çıkartabilirsiniz. Özellikle dini duygularla ilgili şehitlerin fotoğrafları paylaşılıyor ve altına 'amin' denilmesi isteniyor. Ama sosyal medyadan yazdığınız amin yerine gitmeyecektir, bu hissiyatla alakalı bir şey. Bu tip paylaşımlar kitleyi büyütmekle alakalı. Bu tip sayfalara prim vererek bu sayfaların daha sonra farklı amaçlarla kullanılmasına da prim verebilirsiniz. İyi bir şey yaptığınızı düşünürken, başkalarına da farklı güçler teslim ediyorsunuz. Bunlar tamamen aldatıcı paylaşımlardır" diye konuştu.

'PROFİLİNİZE BAKANI MERAK EDERKEN TERÖR PROPAGANDASI YAPABİLİRSİNİZ'

Bilişim Uzmanı Şener Kul, ayrıca 'profilimi kim baktı', 'kime benziyorum' gibi uygulamaların da büyük tehlike oluşturduğunu açıkladı. Sosyal medya kullanıcılarının birçoğunun eğlenceli uygulamaları denediğini, ancak bu uygulamalarla birlikte birçok bilginin de üçüncü kişilerin eline geçtiğini kaydeden Kul, "Profilimi kim gördü, hangi ünlüye benziyorum gibi eğlenceli gözüken uygulamalara izin verdiğinizde uygulamalarla birlikte profilinizde birçok şeye izin veriyorsunuz. Bu uygulamalara izin verildiğinde sizin adınıza paylaşım yapabilir, bilgilerinizi görebilir. Aslında kendinize ait kişisel bilgileri veriyorsunuz. İnsanlar meraklarını gidermek için bu tip programlara yöneliyorlar, ama bir yandan da kişisel bilgilerini de teslim ediyorlar. Birçok uygulama sizin haberiniz olmadan sayfaların beğenilmesine ya da haberiniz olmadan paylaşımlar yapmanıza neden oluyor. Bu tip uygulamalardan vazgeçmek lazım. Aldatıcı uygulamalara, sayfalara dikkat etmek lazım. Bu tarz uygulamalara izin verildiyse şifrelerin değiştirilmesi gerekiyor" dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡