Süper hücre nedir, ne demek? Süper hücre yağışı nedir? Zararlı mı?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkililerince, Marmara Bölgesi ve özellikle İstanbul için şiddetle yapılan 'süper hücre yağışı' uyarıları, vatandaşları tedirgin etti. Peki Süper hücre nedir, ne demek? Süper hücre yağışı nedir? Zararlı mı? Detaylar haberimizde...
Meteoroloji'nin günlerdir yaptığı uyarıların ardından, sabahın ilk saatlerinden itibaren gerçekleşmesi beklenen süper hücre yağışı, vatandaşlar tarafından merak konusu haline geldi. Çeşitlerine göre yağmur veya dolu şeklinde görülebilen süper hücre hakkında arama motorlarında en çok aratılan, Süper hücre nedir, ne demek? Süper hücre yağışı nedir? Zararlı mı? sorularının cevaplarını biz de haberimizde derledik. İşte detaylar...
SÜPER HÜCRE NEDİR, NE DEMEK?
İngilizce'de Supercell olarak bilinen süper hücre, atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgâr yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgârların fazla olduğu bölgelerde ortaya olan kuvvetli bir oraj biçimidir.
Orajın dört alt sınıfından (süper hücre, bora hattı, çoklu hücre ve tek hücre) biri olan süper hücre, bunlar arasında yaygınlığı en az olanıdır.
SÜPER HÜCRENİN ÇEŞİTLERİ
Süper hücre "Az Yağışlı" (Low-precipitation: LP), "Klasik" (Classic), "Bol Yağışlı" (High-precipitation: HP) olmak üzere üç çeşittir.
SÜPER HÜCRE YAĞIŞI NEDİR? ZARARLI MI?
AZ YAĞIŞLI SÜPER HÜCRE
Az-yağışlı süper hücre genellikle nem oranının düşük olduğu yaz sezonunda oluşur. Az yağışlı süper hücreler yaptıkları dolu yağışları ile ünlüdürler, kimi zaman hiç yağmur bırakmadan golf topu büyüklüğünde dolu yağdırdıkları bilinmektedir.
Az yağışlı süper hücrelerde görülen hortumlar, bol yağışlı veya klasik süper hücrelere kıyasen daha zayıf yapıdadır. Zira hava daha düşük nem oranına sahip olduğu için yağışla beraber buharlaşmadan kaynaklanan ısı kaybı aşağı yönlü hava akımlarının gelişmesine elverişlidir. Bu bakımdan hortumlar ayrıca daha kısa ömürlü olur. Nem oranı düşük olduğu için konveksiyon ile yükselen hava parseli daha yüksek seviyede yoğunlaşacağı için bulut tabanı oldukça yüksektir.
KLASİK SÜPER HÜCRE
Az yağışlı ve bol yağışlı süper hücreler genellikle farklı tip gökgürültülü fırtınaların hibritleşmiş biçimdir, klasik süper hücre ise süper hücrenin saf bir formu olarak kabul edilir. En klasik örneği saat yönünün tersine rüzgalara sahip olan ve radarda virgül görünümlü Hook Echo adı verilen fırtına biçimidir. Virgülün kıvrıldığı yerde genellikle bir hortum bulutu bulunur. En şiddetli hortumlar bu fırtınaların altında oluşur.
Havanın nem oranına bağlı olarak çok farklı boyutlarda dolu yapabilmektedir.
BOL YAĞIŞLI SÜPER HÜCRE
Barbunya görünümüne sahip bol yağışlı süper hücre ise hava kütlesinin taşıdığı su miktarı olduğu koşullarda meydana gelir. Çok yoğun yağışlara sebep oldukları için görüş mesafesi oldukça düşer, bu yüzden bu fırtınaların hortumları çoğunlukla fark edilemediği için hortumlara bağlı ölümler en çok bu tip fırtınalarda görülür.
SÜPER HÜCRE YAĞIŞI ZARARLI MI?
Meteoroloji'den yapılan açıklamada, süper hücre yağışı ile ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:
"İstanbul ile zamanla Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Zonguldak, Düzce, Bolu ve Kütahya’da kuvvetli (21-50 kg/m2); İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaz çevresi, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Düzce çevrelerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli (51-100 kg/m2) olması bekleniyor."
Süper hücre yağışının, kuvvetli yağışların meydana getirebileceği sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklar dışında zarar vermeyeceği biliniyor.